
Lyst, lett - og kanskje til og med kalorifattig. Dette er stikkord som assosieres med vårlige retter. I tillegg har vi flere sesongtypiske ingredienser for våren. La oss bare nevne syrlig rabarbra, herlig asparges, "smilende" egg, irrgrønn spinat eller brennesle og en smak av årets spekeskinke. Her er vårens fristelser.
Salade Niçoise
4 porsjoner
4 stk. egg
4 stk. potet
150 g aspargesbønner
1 boks hermetisk tunfisk i olje
4 stk. tomat i båter
½ stk. slangeagurk i terninger
1 stk. rødløk i ringer
50 g sorte oliven
4 ts kapers
1 stk. hodesalat
8 stk. ansjosfileter
Dressing:
1 dl virgin olivenolje
3 ss hvitvinseddik
2 ts dijonsennep
1 båt hakket hvitløk
ca. ½ ts sukker (evt. litt mer)
grovmalt pepper
Fremgangsmåte:
Kok eggene til de er "smilende", 6-8 minutter. Legg eggene i rennende, kaldt vann til de er helt avkjølt. Skrell eggene og del dem i båter.
Kok potetene og la bønnene koke med de siste 2-3 minuttene. Avkjøl bønnene i kaldt vann. Skrell potetene og la dem bli kalde.
Skjær potetene i skiver og ha dem i en salatbolle. Tilsett bønner, tunfisk, tomatbåter, slangeagurk, rødløk, olivener, kapers og grovrevet salat. Bland alt lett og legg ansjos, eggebåter og basilikum på toppen. Bland dressingen og hell den over salaten like før servering. Pynt eventuelt med litt tynt høvlet parmesanost.
Kyllingpai med spinat
4 porsjoner
Paibunn:
150 g smør
200 g hvetemel
ca. 2 ss vann
Fyll:
4 stk. kyllingfilet i biter
1 stk. løk
200 g frisk spinat
5 stk. egg
3 dl melk
1 ts salt
½ ts pepper
10 stk. sorte oliven
100 g revet hvitost , mozzarella eller smakfull ost
Fremgangsmåte:
Smuldre smør og mel og tilsett vann til en smidig deig. La deigen hvile kaldt i ca. 1/2 time.
Trykk deigen ut i en paiform og prikk med en gaffel. Stek i ovn ved 200 °C i ca. 15 minutter.
Stek kyllingbitene og finhakket løk. Tilsett renset og vasket spinat og fres det til spinaten faller sammen. Fordel alt på den forstekte paibunnen.
Hell over sammenvispet egg, melk, salt og pepper. Dryss delte oliven og revet ost på toppen. Stek paien videre i ca. 25 minutter til den er gyllenbrun.
Tips:
Paistykker kan pakkes i folie og lunes over grillen.
Basilikumkylling i sitronsaus
3 porsjoner
1 stk. kylling (ca. 1000 g)
Sitronsaus:
2 stk. sjalottløk
1 båt hvitløk
1 potte frisk basilikum
1 stk. sitron
3 stk. eggeplomme
3 dl hvitvin
1 ½ ss hvetemel
Eplerösti:
6 stk. potet
1 stk. eple
1 ts salt
1 krm pepper
Fremgangsmåte:
Del kyllingen i serveringsstykker. Varm olje i en gryte og legg i kyllingbitene når oljen er varm. Ha på salt og pepper. Brun kyllingstykkene i oljen et par minutter.
Skru ned på varmen og tilsett finhakket løk. Fres til løken er blank. Ta av noen basilikumblader til pynt og grovhakk resten. Tilsett presset hvitløk og halvparten av basilikumbladene. Rør om og fres alt enda et par minutter før 2 1/2 dl av hvitvinen tilsettes. Ta noen tak med pepperkvernen, legg på lokk og la alt syde på svak varme i 30 minutter.
Press sitronen og visp saften sammen med eggeplommene. Rør melet jevnt ut i resten av vinen. Ta opp kyllingen og sil kraften over i en ny kjele. Kok opp og rør i melblandingen. Rør til sausen er jevn og glatt. Ta kjelen bort fra varmen og rør i eggeblandingen og resten av basilikumen.
Skrell poteter og eple og riv dem grovt. Bland godt og tilsett salt og pepper. Stek små pletter i smør.
Hell sausen over kyllingen, pynt med basilikumblader og server med lettkokt asparges og eplerösti.
Tips:
Denne retten kan også lages med kyllingfileter (som vist på bildet), men da er det tilstrekkelig med ca. 5 minutters trekketid i vinen før filetene er ferdig.
Neslesuppe med smilende egg
4 porsjoner
ca. 125 g renset brennesle
40 g smør
2 stk. sjalottløk
3 ss hvetemel
1 l hønsebuljong (utblandet) / neslekraft
salt og pepper
ca. 1 ½ g kremfløte
4 stk. egg
Fremgangsmåte:
Plukk eller klipp små, fine skudd eller spede toppskudd av litt større nesleplanter. Bruk hansker. Etter at neslene er kokt vil de ikke ”brenne” når du tar på dem. Fjern evt. grove stilker.
Skyll de nyplukkede neslebladene godt i kaldt vann. Kok dem ca. 5 minutter. Sil av kokevannet, det skal brukes i suppen. Skyll bladene i kaldt vann, da beholder de den fine grønne fargen. Hakk bladene i en matprosessor.
Finhakk sjalottløk og surr den raskt i smør. Ha på hvetemel og spe med buljong. La suppen koke ca. 5 minutter. Tilsett fløte og hakket nesle og kok opp. Smak til suppen.
Kok eggene 6-8 minutter og avkjøl dem. ”Smilende” vaktelegg er også delikat tilbehør til suppen. De kokes ca. 1 1/2 minutt.
Kylling og pastasalat
4 porsjoner
1 stk. grillet kylling (1000 grams råvekt)
500 g pastaskruer
1 stk. avocado
3 stk. stilkselleri (stangselleri) i biter
1 stk. rødløk i ringer
Dressing:
1 ts grov sennep
2 ss eddik
10 ss olivenolje
½ ts sukker
1 båt hvitløk finhakket
salt og pepper
Fremgangsmåte:
Kok pastaen som anvist på pakken. Avkjøl i rennende kaldt vann. Del kylling- og avokadokjøtt i passe biter, og bland det sammen med resten av ingrediensene i en bolle. Bland dressingen og hell den over salaten. Server godt brød til.
Pastasalat med grillet kylling
4 porsjoner
1 stk. grillet kylling (1000 grams råvekt)
100 g pastasløyfer
150 g spekeskinke eller kokt skinke/kalkunpålegg
2 stk. appelsin
150 g stilkselleri (stangselleri)
1 stk. grønn paprika
2 stk. vårløk
Karridressing:
1 ½ dl majones
1 ½ dl yoghurt naturell
ca. 1 ts karri
Fremgangsmåte:
Rens kyllingen for ben og skjær kjøttet i biter.
Kok pasta etter anvisning på pakken. Skyll pastaen i kaldt vann og la den renne av i et dørslag.
Skjær skinke og appelsiner i biter. Del selleri, paprika og vårløk i strimler. Bland pastaen med kyllingkjøtt, skinke og grønnsaker.
Lag dressingen og ha den i salaten eller server den i en skål ved siden av.
Rabarbraterte
6 porsjoner
Tertebunn:
75 g valnøttkjerner
200 g hvetemel
100 g smør
1 ss sukker
1 stk. egg
Rabarbrafyll:
600 g rabarbra
75 g sukker
2 ss maisennamel
ca. 2 ss kaldt vann
Marengs:
3 stk. eggehvite
180 g sukker
Fremgangsmåte:
Mal valnøttene i en matprosessor og smuldre inn hvetemel og smør. Rør inn sukker og egg. Deigen skal være smidig og kunne knas sammen. Sett deigen kaldt ca. 1/2 time.
Kjevle deigen til en tynn leiv. Rull leiven på kjevlet og løft den forsiktig over i en terteform som er 26 cm i diameter. Klem leiven forsiktig inn langs kantene på formen. La deigen gå litt over kanten. Skjær vekk eventuell overflødig deig. Prikk deigen med en gaffel og stek tertebunnen i stekeovn ved 200 °C på nederste rille i 10-15 minutter.
Rens rabarbraen, skjær den i biter og kok dem med sukker så vidt møre. Tykne med maisenna utrørt i vann.
Stivpisk eggehviter og sukker til marengs. Ha fyllet i tertebunnen og dekk med marengs. Stek terten 10-15 minutter til marengsen har fått gyllen farge.
Det smaker godt med vaniljesaus ved siden av.
Legg inn kommentar eller trykk liker på denne artikkelen.
Intern:1342