
Akkurat nå er hvalfangsten i full gang og med muligheter for ferskt hvalkjøtt. Særlig for de som bor i kystnære
strøk og i nærheten av mottak er det mulighet for ferskt kjøtt. Men skulle du ikke få tak i ferskt kjøtt så fins
det frossent kjøtt i diskene i butikker.
Jeg husker selv når jeg var liten fikk hvalkjøtt til middag. Vi lagde som biff eller som bankekjøtt i brun saus.
Men hvalkjøtt kan brukes til mye og bruk gjerne oppskriftene til oksekjøtt.
Jeg gir her flere forslag til hvalmiddager. Noen av disse har rot i norske hvaltradisjoner og er ekte norsk
tradisjonsmat.
Hvalbiff med bearnaise
4 porsjoner
700-800 g hvalbiff i skiver (ca 2 1/2 cm tykke)
2 løk i ringer
Saus:50 g smør
1 dl
kremfløte
1 eggeplomme
1 ss bearnaiseessens
1 ss sitronsaft
1/2 ts tørket estragon
1 ss hakket
kruspersille
Begynn med sausen. Bland alt i en tykkbunnet kjele. La det tykne over svak varme. Rør hele tiden. Hold sausen
varm mens kjøttet stekes.
La smøret bli nøttebrunt i pannen og stek først løkringene gyldne over middels
varme. Ta dem opp. Tilsett mer smør og sett på sterkere varme. Salte og pepre biffene. Stek kjøttet drøyt 2
minutter på hver side (medium). Legg løken tilbake i pannen.
Server den gjerne med nykokt middagsris og
smørdampende gulrøtter i tillegg.
Biff stroganoff med hval
4 porsjoner
400 g. hvalkjøtt
Olje eller margarin til steking.
1 liten hakket løk evt. 3 sjalottløk
salt
pepper
2-3 ss. tomatpure
1/2 box rømme/creme fraice
3-4 skivede syltegurk
Skjær kjøttet i strimler, og tørk godt av det. Ha litt olje/margarin i stekpannen, og stek løken gyllen. Ta opp
løken. Stek kjøttet 1-2 min i stekefettet, mens du vender på det hele tiden bruk forholdsvis høy varme. Krydre
det med litt salt og pepper. Legg løken tilbake, tilsett tomatpure, agurk og rømme, varm det til kokepunktet, og
la det stå å trekke under lokk i 5-6 minutter, til sausen tykner. Server med ris, kokte poteter, eller pommes
frites.
Finnmarksgryte av hval
4 porsjoner
600 g frossent hvalkjøtt
salt
pepper
smør til steking
vann
3 ss rømme, 20%
enebær eller
ripsgelé
Skav frossent, eller halvtint, kjøtt i løvtynne skiver. Forvarm stekepannen, ha på smør og la det bli brunt. Brun
og svi kjøttet og legg det etter hvert i en gryte, kok ut stekepannen og skå utkoket over kjøttet.
Dryss
på salt og pepper og la det trekke 10-15 minutter. Tilsett rømme og smak godt til.
For å få fram en mer
utpreget viltsmak, kan man tilsette 4-5 knuste enebær eller litt ripsgelé.
Server god hjemmelaget potetmos
til og gjerne tyttebærsyltetøy eller rognebærgelé.
Hverdagsgryte av hvalkjøtt
4 porsjoner
600 g hvalkjøtt
250 g gulrøtter (3 stk)
250 g kålrot (2 skiver)
200 g purreløk (1 stk)
2 dl vann
1
ts salt
evt. meljevning (melk og hvetemel)
Skjær kjøtt, gulrøtter og kålrot i staver, purren i ringer. Kok opp vann og salt, legg grønnsakene i, brun
kjøttet raskt på pannen og ha det over i gryta.
Kokes i ca 10 min, til grønnsakene er passe
møre.
Smak retten godt til og tilsett meljevning om ønskelig.
Hval kan grilles
Hval på grill
Saftig hvalkjøtt - rett fra grillen
(4 porsjoner, ca. 60 min., enkel)
800 g hvalkjøtt i ca 1 cm tykke skiver
1 rød løk i båter
½ squash i skiver
1 gul paprika i båter
2 tomater i to
smeltet smør til pensling
1) Skjær kjøttet i 1-2 cm tylle skiver.
2) Pensle med litt smeltet smør og grill kjøttet 2-3 minutter på hver side.
3) Bruk klype for å snu kjøttet.
4) Bruk fingrene og kjenn etter om det er stekt. Rått kjøtt gir etter, medium litt fastere og godt stekt er
fast.
5) Hvalbiffen tar du av grillen, mens den ennå gir etter, den ettersteker noe og er saftig og mør mens det ennå
er rødt i midten. Hval blir lett tørt dersom det steker for lenge. Derfor er det viktig med god varme, og kort
tid.
6) Pensle grønnsakene med litt smeltet smør og grill dem.
Grillet Hvalstek

Helgrillet Hvalstek blir til den deiligste Hvalbiff - som vil imponere de aller fleste.
180 gr kjøtt pr . pers.
krydderolje ( 4 ss olje rørt sammen med timian, persille og basilikun)
havsalt.
------
Bakte grønnsaker i folie på grill.
100 gr grønnsaker i strimler og biter.
salt og pepper.
0,5 desiliter fløte.
Kutt kjøttet slik at tykkelsen blir jevn ( som en indrefilet av okse)
Pensle kjøttet med krydderolje og ha på pepper og havsalt
Grilles på god og varm grill . snues ofte
Ca. 12-15 min
La kjøttet hvile i noen min. før man kutter det opp i finger tykkeskiver
Folie bakte grønnsaker
Kutt grønnsakene i strimler og biter og legg dem på stekefolie
Brett opp kantene ha på følte, salt og pepper
Lukk folien helt tett
Bakes på grillen i ca 8 min
Serverings tips
Bakte poteter, fløte gratinerte poteter og lignende.
Og til slutt søndagsmiddagen
Burgundergryte med hval

Gryte med grønnsaker og rødvin
Dette trenger du:
(4 porsjoner)
500 g hvalkjøtt
Olje eller margarin til steking.
1 løk i ringer evt. 5-6 sjalottløk
1 gulrot i biter
2–4 dl rødvin
2–4 dl storfekraft/buljong
(6 dl væske tilsammen)
1 ss hvetemel
salt
pepper
1 purre i ringer
Slik gjør du:
1) Skjær kjøttet i terninger på 2 cm og tørk godt av det.
2) Ha litt olje/margarin i stekpanna, og stek kjøttet i 2 minutter. Tilsett løk og gulrot, og la det steke 2
minutter til. Dryss over melet og rør det inn i kjøtt/grønnsakblandingen. Tilsett kraft og rødvin og salt og
pepper og kok opp. La det trekke i 15 minutter under lokk.
3) Tilsett purren skåret i skiver og knust/hakket hvitløk og la det hele stå og trekke i 20 min til.
Servér med kokte poteter.
Ovnsstek av hval
4-6 porsjoner
1 kg hvalkjøtt
Solsikkeolje e.l..
1 løk skåret i ringer evt. 5-6 sjalottløk
1 neve frisk champignon
God rødvinseddik eller balsamico
Mørk soyasaus.
Nykvernet pepper
1-2 fedd hvitløk
Marinade
1 dl. Rødvin
1/2 dl. Olje
1/4 dl. Soyasauce
1 klunk rødvinseddik
5-6 dråper peppersauce
Litt grovmalt pepper
Evt. et knust hvitløkfedd
Kjøttet kan gjerne marineres 1-2 døgn.
Dersom du ikke har tid til å marinere kjøttet, gnir du det inn med en blanding av olje, soyasaus, eddik og
pepper.
Bind opp steken dersom den ikke har "riktig" form.
Skjær hitløken opp i små "fliser", skjær små snitt i kjøttet og stapp hvitløksflisene inni
Hell litt olje i bunnen på en ildfast form/jerngryte/langpanne og legg steken oppi. Hell over
eddik/oljeblandingen hvis det er mer igjen.
Sett et steketrmometer mitt inn i steken, sett steken inn i forvarm steikeovn (175 grader). For en litt rosa stek
beregn ca 1 time og 10 min, pr.kg kjøtt. Løken/soppen legges i formen når det er ca 1/2 time steketid igjen før
kjøttet er ferdig.
Ta ut steken når termometeret står på ca. 65 grader, pakk den straks inn i aluminiumsfolie og la den ligge å
hvile i 20 min. I mellomtiden lager du saus, som tilsettes stekesjyen
Legg inn kommentar eller trykk liker på denne artikkelen.
Intern:309