
Den 15. samekonferansen i Helsingfors besluttet i 1992 at samenes felles nasjonaldag skulle være den 6. februar. Samenes nasjonaldag er felles for alle samer i Sverige, Norge, Finland og Russland. Nasjonaldagen ble første gang feiret i 1993.
Bli med og feire dagen med det tradisjonsrike samiske festmåltidet Bidos.
Her følger noen varianter på denne retten.
Bidos
4-6 porsjoner
1 kg reinsdyrkjøtt fra stek eller reinbiff
ca 1 l vann
1/2 løk
4 poteter
1 vårløk
2 gulrøtter
ca 1/2 ts salt
ca 1/4 ts pepper
1. Skjær kjøttet i store terninger. Kok opp vann og ha i kjøttet. Kok opp på nytt og skum godt av. Tilsett løk og la Bidosen trekke på svak varme en halvtimes tid. Tilsett poteter delt i 4 og gulrøtter i skiver/terninger.
2. La gryta trekke i ca 20 min til kjøtt og grønnsaker er møre. Smak til med salt og pepper. Dryss over finsnittet vårløk eller gressløk før servering.
Bidos serveres i dype tallerkener og spises med skje. Vanlig tilbehør er brød, gjerne vørterkake, og tyttebærkake.
Bidos fra Karasjok
4 porsjoner
500 g reinkjøtt av bog eller steik
1-2 kraftbein
1 1/2 liter vann
2 ts salt
1 ss hvetemel utrørt i litt kaldt vann
2 gulrøtter, i skiver
3 store poteter, i terninger
Bruning:
2 ss meierismør
8 ss hvetemel
Skjær kjøttet i små biter og ha i gryte sammen med kraftbein. Dekk kjøttet med kaldt vann ( ca. 1 ½ liter). Rør melet ut i litt kaldt vann og ha jevningen over kjøttet.La kjøttet småkoke 20-30 minutter. Tilsett gulrøtter og poteter og la det koke med ca. 10 minutter. Smelt smøret og la melet brunes i. Ha bruningen i bidosgryten og gi alt et oppkok ca.15 minutter.Server bidos med flatbrød til.
Bidos
4-6 porsjoner
1 kg reinsdyrkjøtt renset og kuttet i små biter
1 1/2 liter kokende vann
1 1/2 ts salt
Saus:
4 ss smør
5 ss hvetemel
1 liter kraft
ca 7-800 g poteter i terninger
1 løk i små biter
1/2 ts pepper
Kok opp vann og salt, og tilsett kjøttet. Dette kokes opp og skummes godt. Kok kjøttet under lokk ved svak varme i 30 minutter. Brun smør og mel til saus. Spe med kjøttkraften. Skrell poteter og løk, skjær alt opp i terninger og legg det i sausen sammen med kjøttet. La det koke til potetene er møre. Smak til med salt og pepper.
Bidos av reinsdyrhjerte
4 porsjoner
600 g hjerte,
3 ss smør,
2 ts salt,
11 dl vann,
5 poteter,
noen gulrøtter.
Reinsdyrhjertet vaskes og tørkes, skjæres i tynne skiver og brunes i godt smør i en gryte. Hell over vann og la det småkoke noen minutter før du tilsetter potetterninger og tynne gulrotstaver.
La det hele koke i 10 minutter før en meljevning av 3 ss hvetemel og 2 dl vann tilsettes.
Kok opp og server med tyttebærmos og samisk brød til.
Legg inn kommentar eller trykk liker på denne artikkelen.
Intern:510