Den spanske flue har gitt oss mang en god latter, og mang en god tapas. For takket være en andalusisk bonde med angst for fluer i vinglasset, har vi fått tapas. Sagnet sier i alle fall at en bonde la en skive spansk skinke over glasset for å holde fluer og støv borte fra sin "på-veien-hjem-sherry", og vips, en ny mattrend så dagens lys. Historiene om tapas' opprinnelse er mange. Om de er sanne vites ikke, men tapa betyr i alle fall lokk på spansk, og i dag serveres nesten alt fra det spanske kjøkken som tapas. Tapas er fingermat, og bør nytes stående. Tapas handler om sosialt samvær, et slags svar på engelske puber. Et møtested for avslapning og en god samtale, akkurat slik vi ønsker at en god fest skal være.
Norsk tapas
Selv om utgangspunktet for tapas er et mellommåltid som skulle holde deg gående til middag, er det i vår kultur blitt selve måltidet. Et stort måltid bestående av mange små retter.
Basissmakene i tapas er hvitløk, sitron, olivenolje og persille. Fløte, rømme og smør bør unngås, det hører liksom ikke hjemme i denne kulturen. Ellers er det vanlig med syltede råvarer som artiskokker, oliven, og agurk. Et tapasmåltid omfatter som regel skinke, ost, oliven og hvitløksmajones, men råvarer og smaker varierer etter de lokale mattradisjonene. Slik vår "norske tapas" også gjør, koldtbordet.
Timianpoteter
4 porsjoner
Det finnes et utall av oppskrifter med poteter. Denne herlige tapasvarianten vil garantert bli en slager.
12 stk partypotet
12 skive spekeskinke
20 g frisk timian
2 ss smør
1. Kok potetene møre. Dette kan fint gjøres dagen i forveien.
2. Legg noen kvister med timian på hver potet og rull en skive spekeskinke rundt.
3. Legg potetene i en varm stekepanne med smør. Brun dem lett. Pass på at det ikke blir for varmt. Skinken skal bare få en lett gylden farge.
Spicy lammespyd
Lammekjøtt har mange bruksområder. Med herlige smaker av koriander, rosmarin og kajennepepper, gir disse lammespydene et skikkelig kick på matbordet.
4 porsjoner
400 g lammekjøtt uten ben fra stek eller bog
½ dl olivenolje
4 ss frisk koriander
6 ss frisk rosmarin
3 ts kajennepepper
1 ts salt
1 ts pepper
1. Legg trespydene i vann i ca. 15 minutter. Slik unngår du brente ender på spydene.
2. Renskjær og del kjøttet opp i terninger. Ha kjøttet i en bolle.
3. Kjør øvrige ingredienser i en kjøkkenmaskin, eller bruk en stavmikser. Hell denne marinaden over kjøttet. Dekk til bollen, og la den stå i kjøleskapet i ca. En halv time.
4. Tre kjøttet på spydene. Stek lammespydene i ca. 3-5 minutter på hver side.
Serveres gjerne med en yoghurtsaus.
Fylt focaccia
Focaccia er et italiensk flatt brød. Opprinnelig skal det komme fra Toscana, men lages over store deler av Italia. Den originale oppskriften inneholder god olivenolje, godt salt og frisk rosmarin. I denne oppskriften har vi valgt å fylle focacciaen. Nydelig!
4 porsjoner
100 g bacon i terninger
200 g skinkebiff
50 g gjær
5 dl vann
½ ts sukker
2 ts salt
½ dl olivenolje
12 dl hvetemel
½ stk rødløk
½ ts pepper
½ ts salt
50 g revet parmesan
2 ss olivenolje
1 ts gjerne flaksalt salt
1. Løs opp gjæren i lunkent vann. Tilsett sukker, salt, olje og mel. Elt deigen godt sammen. Den skal være løs. Sett deigen til heving på et lunt sted til den har fått dobbel størrelse.
2. Skjær løken i terninger. Brun bacon og skinkebiff i en varm panne. Skinkebiffen skal kun stekes to minutter på hver side. Legg biffen til side, og la den hvile i ca. 15 minutter. Skjær kjøttet i smale strimler. Bland strimlene sammen med stekt bacon, løk, ost og krydder.
3. Smør en langpanne med olje eller bruk bakepapir. Del deigen i to. Hell den ene delen utover i langpannen og trykk den jevnt utover. Legg over kjøttfyllet, og dekk til med den andre halvdelen av deigen. La det hele heve i ca. 30-40 minutter.
4. Lag små groper på oversiden av focacciaen. Hell over olivenolje. Dryss over litt grovt salt eller flaksalt til slutt.
5. Stek brødet på 225 grader midt i ovnen i ca. 25 minutter. Avkjøl litt og del i biter.
Stekt chorizo med persille
En enkel tapasrett, som er langt fra enkel i smak. Retten kan brukes både som tapas, men også som en forrett.
4 porsjoner
300 g chorizopølse
4 ss smør
3 ss bladpersille
1 båt hvitløk
1. Del pølsene opp i 2 cm tykke skiver.
2. Hakk bladpersille og hvitløk fint og bland dette sammen med smøret.
3. Stek chorizoskivene i persillesmøret. Serveres med et lite dryss frisk bladpersille.
Brieboller med lime og chili
Disse små kjøttbollene har en smakfull hemmelighet i midten. Server bollene med en god salsa, eller en god chutney. Vi lover at det smaker!
4 porsjoner
400 g kjøttdeig av svin
1 stk lime
½ stk rød chili
½ ts salt
½ ts pepper
100 g brie
1. Rens chilien for frø og finhakk den. Vask limen godt. Bruk et lite rivjern på halve limen. Ikke få med det hvite, det smaker ikke godt.
2. Bland det revne skallet, saften fra hele limen sammen med chili i kjøttdeigen. Rør godt sammen. Tilsett salt og pepper.
3. Del osten opp i terninger.
4. Lag små boller av deigen. Legg i en bit ost i midten på hver bolle.
5. Stek bollene på middels varme i ca. 10 minutter.
Legg inn kommentar eller trykk liker på denne artikkelen.
Intern:1679