Promillefri drikkeglede til julebordet


Oppdatertdato: 2012-11-23 Tema: Produktnyheter Forfatter: Utgiver: Matoppskrift.no Først Utgitt: Fotograf: tine.no


For mange er julebordsesongen forbundet med pågående spørsmål om hvorfor de sitter med ”en lunken brus” til ribba. Nå øker Vinmonopolet satsingen på alkoholfri drikke spesialutviklet for ulike typer mat, blant annet gjennom VÅR, årgangsfruktmost temperert som rødvin.
Julebord er en arena der arbeidslivet møter det sosiale, og der stadig flere opplever et press om å drikke alkohol. Ifølge en undersøkelse gjennomført av Respons Analyse for Legeforeningen i år mener nærmere én av tre under 30 år at det drikkes for mye alkohol i sosiale sammenhenger i forbindelse med jobb.

For de som av ulike grunner er avholds er det både det sosiale presset, men også mangelen på skikkelige alternativer som legger en demper på festgleden. Samtidig er det nesten 60 000 kvinner som til en hver tid går gravide i Norge.
– For det første blir det veldig synlig at man ikke drikker dersom alle sitter der med vinglass og man selv får en flaske brus. I tillegg kan det jo ødelegge smaksopplevelsen. Vinen er jo gjerne valgt ut nettopp for å forsterke totalopplevelsen av måltidet – og det gjør vi med VÅR-serien, sier merkevaresjef Hanne Viksmo Sværk.

Kokkemestere på laget

VÅR består av i alt fem ulike fruktmostvarianter utviklet av FellesJuice i samarbeid med Kulinarisk Akademi. En liten gruppe fruktbønder i Lier-området ble plukket ut til å levere råvarer av frukt og bær til den første produksjonen av de to første smaksvariantene i 2008, og har siden vært VÅRs råvareleverandører. Bocuse d´Or-vinner 2009, Geir Skeie, og leder av Michelin-belønnede Restaurant Oscarsgate, Björn Swensson, har bidratt til å utvikle de senere variantene.

Målet var å lage en norsk fruktmost som først og fremst skulle være et alkoholfritt alternativ som drikke til mat. Som vin skal de lysere variantene serveres avkjølt, mens de røde bør oppbevares som rødvin og serveres med en temperatur på 16-18 grader. Anerkjennelsen som alternativ til vin kommer også fra Vinmonopolet som fra og med november tilbyr begge de to mørke fruktmostene; VÅR Eple og Solbær og VÅR Eple, Kirsebær og Aronia på de aller fleste av sine utsalg over hele Norge. Eple og solbær er utviklet for hvitt kjøtt som ribbe og kalkun, mens eple, kirsebær og aronia komplimenterer smaken av vilt.

Europeisk pris-vinner

VÅR-serien har også vakt internasjonal oppmerksomhet. I mai ble de testet blindt av 60 anerkjente vin-eksperter fra 13 land gjennom The Superior Taste Award, og gitt en score ut fra hvor godt de passet sammen med mat. Resultatet var plass i det som beskrives som ”mat- og drikkeprodusentenes egen Michelin-guide”.

– For oss var det en anerkjennelse av at godt håndverk lønner seg. Stadig flere restauranter tar også inn fruktmostene som er blitt en favoritt blant vinkelnerne når de skal anbefale alkoholfritt, så nå håper vi at julebordsesongen skal kunne nytes av absolutt alle – med eller uten alkohol, sier Hanne Viksmo Sværk.

VÅR fruktmost: Anbefaling til mat i julehøytiden

VÅR Eple og Solbær (tilgjengelig på Vinmonopolet)
Mat: Ribbe og kalkun

VÅR Eple, Kirsebær og Aronia (tilgjengelig på Vinmonopolet)
Mat: Vilt (elg, reinsdyr, rype) og sjokolade- og krembaserte desserter

VÅR Eple, Rød rips og Rabarbra
Mat: Ribbe, kalkun og lutefisk

VÅR Eple og Rabarbra
Mat: Pinnekjøtt og lutefisk

VÅR Gravenstein og Stikkelsbær
Velkomstdrink til f.eks nøtter og tørket frukt

Annonse
Legg inn kommentar eller trykk liker på denne artikkelen.


Intern:2570
Julekaker.Pasta.
Pølser.

Ansvarlig utgiver: © 2002- Databasesør AS Adresse: Matoppskrift.no,
Major Laudalsvei 6, 4630 Kristiansand Orgnr.: 911 668 602 mva.