2 gode portviner til kaker og sjokolade
Nå i November var det hetviner som sto i fokus på polet. Det kom mange nye i dette slippet og vi har prøvd en av disse samt en
som har vært en stund. Vi prøvde Quinta De La Rosa Tawny fra det siste slippet og Graham's Late Bottled Vintage 2003 fra det
vanlige utvalget. Begge disse er ganske like i alkohol, sukker og syre. Vi prøvde de til sjokoladekake, sjokolade og vanlige
småkaker. Sammen med mat så merket vi god forskjell på disse.
Quinta De La Rosa Tawny
Dette er en portvin med rødbrun farge, mer brun enn rød. Den har fin lukt av frukt og både mandel, karamell og plomme iflg
testpanelet.
Smaken er som på de fleste portviner veldig sammensatt av mange smaker. Vi kjente igjen plommer og karamell. Den har en fyldig
smak og med litt eikepreg. Vinen er jo ganske søt og dette er noe en ikke drikker mye av. Vi fant ut at denne passet best til
sjokoladen og sjokoladekaken, men var ikke den beste for de andre småkakene.
Vi syns den er ganske rimelig med kr 169.- og er dermed ett godt kjøp mener vi.
Graham's Late Bottled Vintage 2003
Denne portvinen har en helt annen farge, aroma og passer mye bedre til vanlige småkaker.
Fargen her er dyprød og dette lukter mye mer av bær. Smaken bærer og preg av bær. Dette er en portvin som er noe friskere/lettere
i smaken og ikke så kvalmende. Men når vi tester mot sjokoladen og kakene våre så var det denne som ble best til julekakene
(kokosmakroner, kakemenn, havremakroner). Og etter vår mening var den ikke det rette til sjokolade. Denne kan og drikkes alene,
og har en gunstig pris.
Unødvendige fakta
Først og fremst er dette noe en fort blir kvalm av. Og har en forskjellige kaker, sjokolade og 2 typer portvin som skal ut og inn
av munnen, så stopper det fort opp. Derfor, drikk bare en type og bare ett glass!
Dette er jo og viner som er veldig gode om en er litt søtsugen, og kan jo faktisk passe som en avec istedenfor konjakk. Vi tror
vel også at disse passer til dessert og ost.
Og for drive litt bokreklame, den boken på bildet anbefaler jeg på det varmeste. Dette er den perfekte oversikten over viner på
polet og forfatteren er jo den kjente Geir Salvesen fra Aftenposten. Jeg har smakt flere av vinene han anbefaler og han treffer
faktisk mine smaksløker veldig bra. Så dette kommer til å være en rettledende bok i våre vinsmakinger fremover, og samtidig står
det mye fakta i den om både vin, vin til mat og annet. Rett og slett ett funn!
Fakta
Sakset fra vinmonopolet
Navn: Graham's Late Bottled Vintage 2003
Pris: Kr 185.00 for en helflaske
Varenummer: 20
Varetype: Portvin
Utvalg: Distrikssortiment
Land/distrikt: Portugal, Douro
Råstoff: Touriga Nacional, Touriga Francesa, Tinta Roriz, tinta Barroca, Tinta Cão
Alkohol 20,0 % vol
Sukker: 101,5 g/l
Syre: 4,40 g/l
Lagringsgrad: Konsumferdig, men kan og oppbevares
Produsent: W&J Graham
Konklusjon: Frisk og fruktig portvin. Anbefales til kaker. Godt kjøp som anbefales av oss.
Navn: Quinta De La Rosa Tawny
Pris: Kr 169.90 for en helflaske
Varenummer: 10633
Varetype: Portvin
Utvalg: Grunnsortiment
Land/distrikt: Portugal, Douro
Råstoff: Touriga Nacional, Touriga Franca, Tinta Roriz
Alkohol 20,0 % vol
Sukker: 102,0 g/l
Syre: 4,70 g/l
Lagringsgrad: Konsumferdig, men kan og oppbevares
Produsent: Quinta de la Rosa
Konklusjon: En veldig god portvin. Tung og smaksrik. Anbefales av oss og er ett godt kjøp.
Om vårt testpanel
Dette er en vennegjeng med undertegnede i spissen som har ett helt vanlig og avslappet forhold til vin. Vi tester forskjellige
viner på en folkelig måte, uten for mange fremmedord og tekniske uttrykk, som kanskje kan være ett alternativ til andre vintester
i media. Disse er ofte preget av høy saklighet, unødvendige fakta, briljering med egne kunnskaper, nye viner fra slippene og
nesten bare bestillingsutvalget. Vi vet at ikke mange gidder å bestille vin for bruk til maten på en fredagskveld.
Fakta
- Vi er som regel 4-6 personer og har forskjellig bakgrunn. 2 med faglig bakgrunn innen mat og drikke, samt en kokk ved enkelte
anledninger.
- Vi tester vinene "live", dvs. Vi koser oss med vin og ofte mat til. Ikke som del av en vinsmaking med mange forskjellige
viner.
- Vi har egen kokk som disker opp når det er nødvendig og han føler for det.
- Vinene blir prøvd til ymse mat og kommer som regel fra det vanlige utvalget på polet, ikke bestillingsutvalget.
- Vi prøver og nyheter når det er noe interessant
- Vi satser på viner i medium prisnivå, hvorav mange er kjente blant store deler av befolkningen.
- Vi prøver å smake viner med folkelig smak, som dekker det meste av befolkningen og våre lesere
- De som synes vi er for lite sofistikerte kan bruke andre medier
- Vi kjøper vanligvis vinene selv.
- Vi spytter ikke ut vinene
- Jeg legger ut mange av inntrykkene som florerer over bordet, både seriøse og litt useriøse.
Legg inn kommentar eller trykk liker på denne artikkelen.
Intern:1774