Quorn har kommet for å bli!


Oppdatertdato: 2008-10-17 Tema: Vegetar Forfatter: Utgiver: Matoppskrift.no Først Utgitt:


Korn Bygdøy og Åse Andresen Bradley avslører sine favorittoppskrifter.

Siden mars 08 har Quorn vært på markedet i Norge. Mange nordmenn har allerede forsøkt disse sunne, gode og lettvinte produktene som er basert på sopp protein. I frossendisken på ICA Supermarked og ICA Maxi får man kjøpt Quorn deig og biter, som er proteinrike og magre alternativer til blant annet kjøtt og kylling.
Her kommer noen serveringstips fra aktører som har spist Quorn i lang tid.
De økologiske ildsjelene på Korn Bygdøy, en høyborg for økologisk kvalitetsmat, har sammen med den autoriserte kliniske ernæringsfysiologen Åse Andresen Bradley bidratt med sine favoritt oppskrifter som vises lenger nede.
Dette er oppskrifter hvor sunnhet og ernæringsmessig profil arbeider i skjønn forening med smak og kvalitet – ment som en inspirasjon til et litt sunnere liv – der nytelsen fortsatt spiller en viktig rolle.
Korn Bygdøy kommer også i tiden fremover til å ha Quorn tilgjengelig i butikken samt servere retter tilberedt med Quorn i caféen.

-Quorn er sunt, smaker godt, er lettvint å lage og passer til hele familien. Disse produktene er proteinrike og fettfattige, og i motsetning til kjøtt og kylling inneholder de også fiber, noe de fleste nordmenn får i seg for lite av. Jeg har god erfaring med Quorn og er glad for at noen av produktene endelig har kommet på markedet i Norge. Jeg kan trygt anbefale Quorn som en del av et sunt og balansert kosthold, sier autorisert klinisk ernæringsfysiolog Åse Andresen Bradley.

Andresen Bradley har selv servert familie og venner retter med Quorn uten at noen har lagt merke til at det ikke var kyllingbiter og kjøttdeig. I motsetning til tradisjonelle alternative proteinkilder som bønner, linser, tofu og soyaprodukter er Quorn i de fleste tilfeller både enklere å tilberede og har en konsistens som er mer lik kylling og kjøtt. I tilegg til at de smaker godt kan produktene brukes som ingrediens i de fleste matretter.
Det er mange måter å forbedre kostholdet sitt på, men Quorn er en veldig enkel og bra begynnelse!

Det vi spiser kan som kjent påvirke helsen i stor grad. Fiber er viktig for fordøyelsen, virker mettende og kan være med på å regulere blodsukkeret og kolesterolnivået i blodet. Et høyt inntak av kalorier kan føre til overvekt som igjen er relatert til en rekke livsstilsykdommer som diabetes, visse typer kreft samt hjerte- og karsykdom.
I tilegg til å tilføre kroppen essensielle aminosyrer, sporstoffer og mineraler, spesielt magnesium og sink, inneholder Quorn lite kalorier og kan bidra til å gjøre kostholdet sunnere.
Bare ved å bytte ut kjøtt eller kylling med Quorn til enkelte måltider i uken, vil kostholdet inneholde mer fiber og mindre fett, spesielt mettet fett. Quorn er vegetarisk og inneholder protein av høy kvalitet, i tilegg til at det er helt fritt for tilsatt sukker og kolesterol.

Med Quorn produkter tilgjengelig er det litt enklere å spise et næringsrikt måltid i en travel hverdag.
Per 100 gram inneholder Quorn biter 100 kcal/450 kJ, 14 g protein, 2,5 g fett
Per 100 gram inneholder Quorn deig 90 kcal/400 kJ, 14 g protein og 2 g fett

Kort om Quorn™

Quorn har mange bra alternativer til kjøtt, perfekt for deg som vil variere din matlagning. Quorn produktene inneholder høykvalitetsprotein og kostfiber, men generelt sett mindre fett og kalorier enn kjøttprodukter. Dessuten inneholder produktene lite eller ikke noe kolesterol. Derfor kan det være en bra og nyttig erstatning å spise Quorn nå og da.

Quorn produktene behøver bare å marineres en kort stund og trekker enkelt til seg krydder og smaker, de har kort tilberedelsestid og kan tilsettes direkte fra fryseren. De passer i alle oppskrifter der man vanligvis benytter kjøtt, fisk eller kylling. Prøv for eksempel i kjøttsaus til pasta, i lasagne, taco, gryter eller wok.

Fordeler:

• Kan brukes direkte fra fryseren
• Kan kombineres med andre smaker takket være en saftig konsistens og tar lett til seg krydder
• Er enkelt å forberede og tilberede
• Minsker ikke i vekt og volum under tilberedelsen

Helsefordeler:

• Inneholder høykvalitetsproteiner – med alle de ni viktigste aminosyrene
• Har et naturlig lavt fettinnhold
• Inneholder viktige kostfiber som kan bidra til en bedre metthetsfølelse enn annen proteinholdig mat
• Kan bidra til å opprettholde sunne kolesterolverdier når det utgjør en del av et fettfattig kosthold
• Inneholder vitaminer
• Inneholder sporelementer og mineraler, spesielt sink

Åse Andresen Bradleys favorittoppskrifter


”Chili con Quorn”

Ingredienser:
350 g Quorn deig
2 løk (grovhakkede)
2 fedd hakket hvitløk
1 ts chilipulver eller en hel rød chilipepper
1 boks hvite bønner i tomatsaus
1 grønn paprika
2 ss olje
1 boks hakkede hermetiske tomater
1 ts salt
1/2 ts oregano
1 rød paprika

Fremgangsmåte:
Stek løken og hvitløk i oljen i et par minutter. Tilsett Quorn deigen og stek i ca 5 minutter. Hakk paprikaen i terninger. Putt tomater, salt, chilipulver, oregano og bønner i panna og la det hele småkoke et par minutter. Dryss over paprikaterningene og server med brød, eventuelt ris, og salat.

Pasta-pesto med Quorn biter

En veldig rask og enkel rett som du ikke trenger å planlegge siden ingrediensene holder seg lenge! God både varm og kald og kan eventuelt tilsettes mer ingredienser som agurk, salatblader og paprika.

Ingredienser:
500 g penne pasta
1 glass pesto
1 liten boks hermetisk mais
4 ss pinjekjerner
1 moden avokado
1 lite glass hakkede soltørkede tomater
4 ss sorte oliver uten stener

Fremgangsmåte:
Kok pastaen. Rist pinjekjernene i noen minutter i en tørr, varm strekepanne. Stek Quorn bitene i noen minutter i oljen. Bland pestoen i pastaen. Skjær avokadoen på langs og fjern stenen. Bruk en skje til å ta ut passe store biter fra skallet. Tilsett avokadoen og resten av ingrediensene i pastaen og server.

Korn Bygdøys favorittoppskrifter


Quornfarsefyllt paprika

(4 personer)

4 store eller små paprika
Quornfarsesaus:
500 g Quorn farse
2 ss smør
1 finhakket løk
2 hvitløksfedd
½ utkjernet og finnhakket rød chili
1 ss tørket timian
1 ts sukker(gjerne fruktsukker)
2 ts dijonsennep
1 boks hakkede tomater (400g)
3 ss tomatpuré
4 dl vann eller buljong
100 g råris
Salt og nymalt svart pepper

Tilberedning:
Stek Quorn farsen i smør sammen med løk, hvitløk og chili. Tilsett timian, sukker, sennep, hakkede tomater, tomatpuré og buljong el. vann. La dette koke under lokk i ca 15 minutter. Tilsett salt og pepper og bland det så med ris. Skjær av et lokk på hver av paprikaene og ta ut kjernene. Sett paprikaene i en form og fyll de med saus. Sett det så inn i ovnen ved 160 °C , la de bakes i ca 40 minutter eller til risen er klar.

Pastagryte med Qourn biter, sjampinjong & bacon

(4 personer)

200 g fullkornspasta
2 ss kaldpresset olivenolje
1 finhakket løk
2 finhakket hvitløksfedd
2 ss smør
400 g Qourn biter
150 g baconterninger
200 g sjampinjong i skiver
2,5 dl matfløte
Salt & nymalt pepper
50 g reven parmesan
2 ss hakket kruspersille

Tilberedning:
Kok pasta i rikelig med lettsaltet vann, til den er nesten myk. Sil av vannet fra pastaen. Ha deretter pastaen tilbake i kjelen og bland i litt olivenolje. Fres løk og hvitløk gyllent i smør. Tilsett Qourn bitene, bacon, og sjampinjongene, stek så dette til det har fått en fin farge. Hell over matfløten og la den koke inn i noen få minutter, til Quorn bitene er gjennomstekt. Smak til med salt og pepper. Hell pastaen over i en serveringsbolle og hell den varme sausen over. Bland forsiktig og topp det hele med parmesan og persille før servering.

Annonse
Legg inn kommentar eller trykk liker på denne artikkelen.


Intern:1414Ansvarlig utgiver: © 2002- Databasesør AS Adresse: Matoppskrift.no,
Major Laudalsvei 6, 4630 Kristiansand Orgnr.: 911 668 602 mva.