Forsommeren er høysesong for feiringer av dåp, bryllup, konfirmasjon eller skoleavslutning. Når gjestene er mange og ikke alle kommer samtidig er matservering fra buffé et spennende og bra alternativ. Husk bare å holde varm mat varm og kald mat kald.
Her får du flere enkle råd for å sikre at maten holder seg frisk og trygg.
Mat som tåler å stå fremme
Det finnes mye mat som passer på en buffé. Brød, grønnsaker, harde oster og salami er eksempler på matvarer som tåler å stå i romtemperatur uten å tape seg i smak eller bli dårlig. Fisk og skalldyr, kjøtt og kjøttprodukter, majonesretter og eggeprodukter er derimot langt mer følsomme matvarer og forringes raskt både i smak og friskhet om det ikke oppbevares kjølig.
Når du lager maten
Lag gjerne maten i forkant av selskapet og kjøl/frys det ned i mindre porsjoner.
Lag ikke mat til andre om du har omgangssyke, vondt i halsen, eller har sår på hendene. Et alternativ ved sår på hender kan være å bruke engangshansker.
Vask alltid hendene før du begynner med matlagingen, og ofte underveis. Bruk alltid rene redskaper og kluter. Hold kjøkkenbenken ren.
Bruk ulike kniver og skjærebrett for ulike typer mat. Det er spesielt viktig å skille rå mat og rå grønnsaker fra ferdiglaget mat.
Skyll grønnsakene før bruk.
Kjøl ned maten raskt. Sett for eksempel gryten i kaldt vann og rør om, sett deretter maten i kjøleskap eller i fryseren så raskt som mulig. Fordel gjerne maten i mindre porsjoner slik at nedkjølingen går raskere.
Ved servering
Ikke legg ut all maten med en gang, fyll på fatene etter hvert.
Dersom du legger kjøleelementer under serveringsfatene vil kald mat holde seg lenger.
Dekk til maten når den står ute for beskyttelse mot fluer og insekter.
Matbordet bør stå i skyggen.
Ta raskt vare på rester og sett det i kjøleskap/fryser.