Ramos Pinto tilbake til Norge


Oppdatertdato: 2005-09-09 Tema: Hetvin Forfatter: Utgiver: Matoppskrift.no Først Utgitt: Fotograf: Inge Lie/Vintage media


Etter et par år utenfor er portvinsprodusenten Ramos Pinto igjen tilgjengelig på Vinmonopolet – i første omgang via bestillingsutvalget.
Ramos Pinto har i en årrekke vært etablert i det øvre sjikt i portvinens elitedivisjon – både når det gjelder kvalitet, renomé og utmerkelser. Grunnleggeren Adriano Ramos Pinto er dessuten kanskje den mest fargerike blant portvinverdenens mange personligheter. En portvin fra Ramos Pinto er derfor et spennende og lystig stykke kunst- og kulturhistorie.
Det er Jensen & Co som har sikret seg avtalen for Ramos Pinto gjeninntreden på det norske markedet. De fire Ramos Pinto-produktene på Vinmonopolets septemberslipp er Reserva Collector, Late Bottle Vintage 1998, Tawny Port 10 Years Old, Tawny Port 30 Years Old.

Portvinens fremste merkevare

Ramos Pinto er et av de aller sterkeste merkevarer innen portvinsverdenen i dag. Per Kristian Granli, salgssjef og wine manager i Jensen & Co. legger ikke skjul på at jubelen sto i taket da avtalen med Ramos Pinto var sikret.
– Jeg for min del feiret med et glass Ramos Pinto LBV 1998, forteller Granli som forsikrer at både de nysgjerrige førstegangsreisende inn i portvinens univers og de mer viderekommende portvinsentusiaster har noe å se frem til. Ikke minst når det gjelder tawnies er Ramos Pinto definitivt blant det ypperste.

Innovatøren Adriano

Historien om grunnleggeren Adriano Ramos Pinto – forføreren; eller kanskje provokatøren, er en fargesterk historie i seg selv. Fra rundt 1900 og tiårene fremover sto han bak en serie med småfrekke, erotiske reklameplakater som ertet på seg det meste av det konservative og katolske establishment i Portugal og Brasil.
Adriano reiste til den svingende verdensbyen Paris; i kunstnermiljøene ved Montmartre og Moulin Rouge lokket han kjente kunstnere til å lage hans plakater. Adriano ønsket noe som kunne sjokkere og traff definitivt blink i så måte; lystne, nakne kvinner som fristet fromme munker og prester med et glass Adriano; lett påkledde fruer som nøt tilværelsen blant mulatter og svarte. Man kan levende forestille seg rabalderet i datidens stokk konservative kolonimakt Portugal.

Og Adriano oppnådde det han ville – Ramos Pinto ble blant de ledende portvinsprodusentene. Ikke minst i Brasil hvor «et glass Adriano» den dag i dag er synonymt med et glass portvin.
– I tillegg til selve portvinen representerer derfor Ramos Pinto et spennende stykke europeisk kunst- og kulturhistorie som fortsatt er ukjent her hjemme, sier Granli.
Ramos Pinto tar vel vare på sin historie og kulturarv. I deres hovedkvarter i Vila Nova de Gaia ble det for et par år siden åpnet et eget museum og besøkssenter. I tillegg har Ramos Pinto en egen museumskonservator som forsker i blant annet Adrianos myteomspunnede liv og virke.
I dag er det Louis Roederer Champagne som eier Ramos Pinto.

Portvinselskerne

– Portvin er som regel rett og slett noe helt spesielt i den mangfoldige vinverden. Vi snakker definitivt ikke om noe industriprodukt, mer et stykke kunsthåndtverk; men dog kunst som kan konsumeres og nytes i bokstavelig forstand, sier en entusiastisk Per Kristian Granli, salgssjef og wine manager i Jensen & Co.
Den som besøker Douro-dalen og opplever det ville, nesten utilgjengelige landskapet forstår hva som ligger bak en flaske portvin; fra terrasseringen i de stupbratte åssidene, innhøstingen, fottråkkingen av druene fra de edleste vinmarkene; kunnskap og erfaring som er blitt foredlet fra generasjon til generasjon. – Det er noe ekte, noe genuint i hvert ledd i produksjonen som gjør et dypt og varig inntrykk.
Som de fleste andre portvinsentusiaster har også Granli sin helt spesielle portvinsopplevelse. Det var da hans foreldre kom hjem fra en ferietur i Portugal medbringende en flaske Vintage Port 1970, en av de helt store årganger forøvrig, selve merket kan han ikke huske. En helt ny verden åpnet seg, og den unge og da fortsatt uerfarne Granli, forsto at han innledet et kjærlighetsforhold som ville vare livet ut.

Ramos Pinto i bestillingsutvalget

Ramos Pinto Reserva Collector (Vintage Character), kr. 189,90, bestillingsnr. 4357001 (BU)
Ramos Pinto Late Bottle Vintage 1998 kr. 212,50, bestillingsnr. 4357101 (BU)
Ramos Pinto Tawny Port 10 Years Old Quinta do Ervamoira, kr. 280, bestillingsnr. 4356801 (BU)
Ramos Pinto Tawny Port 30 Years Old kr. 550, bestillingsnr. 4356901 (BU)


Fakta om Ramos Pinto

Etablert i 1880 av Adriano Ramos Pinto
Eies i dag av Louis Roederer Champagne
Har fire eiendommer – quintas, i Douro-dalen som leverer vinen til selskapets portvin; Quinta do Bom Retiro, Quita de Urtiga, Quinta dos Bons Ares og Quinta do Ervamoira
Driver et eget museum og besøkssenter i selskapets hovedkvarter i Vila Nova de Gaia samt et museum i Quinta do Ervamoira, Vale do Coa, nesten øverst i Douro-dalen.
Besøk Ramos Pinto på www.ramospinto.pt

Annonse
Legg inn kommentar eller trykk liker på denne artikkelen.


Intern:671
Info.Bringebær.
Grønnsaker.

Ansvarlig utgiver: © 2002- Databasesør AS Adresse: Matoppskrift.no,
Major Laudalsvei 6, 4630 Kristiansand Orgnr.: 911 668 602 mva.