Rapport fra USA anbefaler økologisk


Oppdatertdato: 2012-03-10 Tema: Økologisk Forfatter: Utgiver: Matoppskrift.no Først Utgitt: Fotograf: Skjermdump fra rapporten


En ny rapport fra USA anbefaler økologisk dyrking ut fra ulike helse- og miljøargumenter.. Rapporten "Organic Farming for Health and Prosperity" bygger på et litteraturstudium av amerikanske, vitenskapelige artikler, publisert etter 2000. Den beskriver seks ulike forhold hvor de presenterer argumenter for omstilling til økologisk drift:

Økologisk er bra for helsa

  • Økologisk dyrking er bra for menneskenes helse. Den amerikanske presidentens kreftpanel har konkludert med at kjemiske midler i landbruket er årsak til mange krefttyper, for eksempel i bryst, lunger, eggstokk, lever og mage.
  • Økologisk dyrking er godt for økt sysselsetting. Økologisektoren vokser også etter at finanskrisen inntraff. Økologiske gardsbruk har økt sysselsettingen mer ennbedrifter innen konvensjonell produksjon – det gjelder både med hensyn til årsverk og sesongarbeid.
  • Økologisk dyrking er godt for økonomien. På lokalt nivå betyr økologisk dyrking fremgang i økonomien. Landbruk innen frukt-, soya- og melkeproduksjon har bedre avkastning enn konvensjonelle bruk.
  • Økologisk dyrking er godt for jord og vann. Gjødselmidler brukt i økologisk landbruk frigir næringsstoffer over lengre tid og gir mindre avrenning av nitrogen. Vannressursene brukes mer effektivt på økologiske bruk.
  • Økologisk dyrking er godt for bier og fugler. Insektbestanden er større og mer mangfoldig på økologiske bedrifter. Kulturplanter på økologiske gårder pollineres i høyere grad av eksisterende bier på stedet.
  • Økologisk dyrking begrenser klimaendringene. Økologisk dyrking har allerede implementert anbefalingene fra FN sitt klimapanel (IPCC): Redusert bruk av kunstgjødsel og pesticider, bruk av flerårige kulturer og belgvekster i vekstskiftet, bruk av fangvekster og dekkvekster for tilføring av næringsstoffer og redusert erosjon.


Foruten presentasjon av mange relevante litteraturkilder med eksempler fra det nordamerikanske kontinentet, inneholder rapporten fem politiske anbefalinger til myndighetene i USA. Det gjelder prioritering av økologisk forskning, sikring avrisiko i praktisk dyrking, markedsdekningav økologiske produkter, oppretting av et omstillingsprogram og endelig belønning formiljømessige gevinster ved økologisk dyrking. Rapporten er utarbeidet av Organic Farming Research Foundation.

Rapporten kan lastes ned fra denne linken:
Hele rapporten

Annonse
Legg inn kommentar eller trykk liker på denne artikkelen.


Intern:2397
Info.Bringebær.
Hverdagsmat.

Ansvarlig utgiver: © 2002- Databasesør AS Adresse: Matoppskrift.no,
Major Laudalsvei 6, 4630 Kristiansand Orgnr.: 911 668 602 mva.