Reinkjøtt på italiensk


Oppdatertdato: 2014-04-29 Tema: Reinsdyr Forfatter: Utgiver: Matoppskrift.no Først Utgitt: Fotograf: Mari Svenningsen


De unge vil servere reinkjøttet i wraps, som bruschetta eller på tapasbordet, viser en ny undersøkelse.
Aldersgruppen 18 til 34 år er de som spiser mest reinsdyrkjøtt. Men når de lager mat ønsker de å gi kjøttet helt ny innpakning, dette viser en spørreundersøkelse YouGov har gjort for MatPrat, Opplysningskontoret for egg og kjøtt.
41 prosent av de unge sier at de kan tenke seg å bruke reinsdyrkjøtt som tapas. Hele 46 prosent griller gjerne reinkjøttet. Mer enn en femtedel prøver gjerne reinsdyrkjøtt som burger, wrap eller wok.

– Dette er en bevisst gruppe som er åpen for å eksperimentere med ulike matretter. Unge har andre preferanser enn eldre. De har reist mye, inspireres av internasjonale kjøkken og har ofte nye oppskrifter med hjem, sier matrådgiver Ragnhild Kolvereid i MatPrat.

Norsk med en vri

Det er ikke bare undersøkelsen som tyder på at folk bruker det tradisjonsrike kjøttet på helt nye måter. MatPrat registrerer hvilke oppskrifter folk søker etter på egne nettsider.
– Wraps med reinsdyrskav og tyttebærrømme var den mest brukte reinsdyroppskriften på www.matprat.no i fjor med 43 700 visninger. Det er overraskende, men gøy, sier Kolvereid.
I vinter initierte landbruks- og matminister Sylvi Listhaug en ny kåring av Norges nasjonalrett. I forbrukerundersøkelsen for MatPrat foreslo 53 prosent finnbiff eller gryter med reinsdyrskav som nasjonalrett, dersom retten skulle inneholde reinkjøtt. – Det interessante med forslagene som kom inn var alle de kreative rettene, for eksempel reinsdyrpizza, tikka reindeer og nordisk taco med pære- og tyttebærkompott.
Samtidig holder de klassiske tradisjonsrettene stand.
– Folk søker også etter oppskrifter på gryteretter, biff og stek. Husk at det finnes mange måter å tilberede det gode reinsdyrkjøttet på.

Lettvint til tapasbordet

Forbruket av reinsdyrkjøtt har økt de siste ti årene i alle aldersgrupper. Langt flere unge i aldersgruppen 15-34 år spiser reinsdyrkjøtt nå enn for ti år siden.
– Det norske reinkjøttet holder god kvalitet og kan brukes på mange måter. Du kan bruke det på tapasbordet eller som snacks. Stek skav, krydre med kanel og kardemomme for en rund og varm smak, og server på ristet brød med kremost. Du kjøper kjøttet ferdig oppskåret, og det tar bare et par minutter å gjøre det klart, sier kokk og matrådgiver Anette Fjelleng Hansen i MatPrat.
Reinsdyrkjøtt regnes som mer eksklusivt, sier kokken.

– De siste årene har det blitt mer tilgjengelig. Derfor er det mulig å bytte ut kjøttdeig med reinsdyrskav når man får gjester midt i uka, for eksempel.

SLIK KAN DU TILBEREDE REINKJØTT

Bruschetta med kremost og reinsdyrskav

Ingredienser
250 gram reinsdyrskav
1 1/2 ss smør til steking
1/2 ts malt kanel
1/4 ts malt kardemomme
1/2 ts salt
10 skiver baguette
1 ss olje til steking
1/2 beger kremost med urter, gjerne timian og rødløk
5 ts rørt tyttebær

Slik gjør du det
1. Skjær baguette i skiver. Stek skivene gylne i litt olje i en stekepanne. Legg skivene på tørkepapir når de er ferdig stekt.
2. Stek halvtint reinsdyrskav raskt i en varm stekepanne med litt smør. Ha over kanel, kardemomme og salt.
3. Smør baguetteskiver med kremost. Ha på reinsdyrskav og rørte tyttebær.

Wraps med reinsdyrskav og tyttebærrømme

Ingredienser
300 gram reinsdyrskav
1/4 purre kuttet i strimler
1 ss margarin til steking
1/2 ts salt
1/4 ts pepper
2 stk grove hvetetortilla
1/2 pk blandet babybladsalat
2 ss lettrømme
1 ss rørt tyttebærsyltetøy

Slik gjør du det
1. Fres reinsdyrskav raskt i små porsjoner i en varm stekepanne eller gryte med margarin i 2-3 minutter. Ha i strimlet purre og stek videre i et par minutter. Krydre med salt og pepper.
2. Varm hvetetortillaene etter anvisning på pakken.
3. Bland sammen rømme og rørt tyttebær til en dressing.
4. Anrett tortillalefsene med skav, tyttebærrømme og salat.Legg inn kommentar eller trykk liker på denne artikkelen.


Intern:2886


Ansvarlig utgiver: © 2002- Databasesør AS Adresse: Matoppskrift.no,
Major Laudalsvei 6, 4630 Kristiansand Orgnr.: 911 668 602 mva.