Reinsdyr er nyttårsmat


Oppdatertdato: 2012-12-30 Tema: Nyttår Forfatter: Utgiver: Matoppskrift.no Først Utgitt: Fotograf: matprat.no


(NW): Nyttårsaften er den dagen flest nordmenn spiser reinsdyr til middag.
– Ikke rart, fordi reinsdyrkjøtt oppfattes som litt eksklusiv gjestemat, sier markedssjef Even Nordahl i MatPrat, Opplysningskontoret for egg og kjøtt.
I tre prosent av alle norske hjem serveres reinsdyrkjøtt på nyttårsaften, viser tall fra Ipsos MMI.

– Det kan høres lite ut, men det blir mange tusen familier. Og husk at fileter, biffer og stek av reinsdyr er urnorsk kjøtt som vi har begrenset tilgang på, sier Nordahl.
Han tror mange nordmenn kan tenke seg å ha reinsdyr på menyen i romjula eller på nyttårsaften.

– Vi er ikke like tradisjonsbundne i matveien på nyttårsaften som i julen. Reinsdyr er lett å lykkes med fordi det er mørt, og derfor er det så godt egnet hvis man vil imponere gjestene.
Men reinsdyrkjøtt er ikke bare egnet som nyttårsmat. En god reinsdyrstek, eller en gryte med finnbiff, er tradisjonsrik romjulsmat.

Skrytemat

Ifølge en fersk undersøkelse fra Mediacom mener nordmenn flest at reinsdyrkjøtt er det mest smakfulle kjøttslaget. At det dessuten oppfattes som rent og naturlig, er viktige tilleggskvaliteter.

– Du kan gjerne si at reinsdyrkjøtt er skrytemat, noe vi serverer når vi vil vise fram det beste fra det norske kjøkken, sier Even Nordahl.
Han forteller at nordisk mat er blitt moderne og høyaktuelt på flotte restauranter over hele verden.

– Reinsdyrkjøtt representerer det norske kjøkken på en fantastisk måte. Kjøttet er forholdsvis mørkt på farge og har en utpreget viltsmak, sier Nordahl.

Kraftig smak

I butikkene er det mest vanlig å få kjøpt reinsdyrfilet, reinsdyrstek og finnbiff, men du kan også få tak i biffer.
Du kan gjerne kombinere reinsdyrkjøtt med andre kraftige smaker, både når det gjelder tilbehør på tallerkenen og i glasset.

– Ekstra godt passer det med det som er høstet i naturen, som sopp og bær, sier Even Nordahl.
Vi spiser i gjennomsnitt bare 300 gram reinsdyrkjøtt i året, og det utgjør ikke mer enn et par middager per nordmann.

Reinsdyrfilet med portvinssaus

4 porsjoner

800 g ytrefilet av reinsdyr
1 ts salt
½ ts pepper
2 ss smør til steking
4 stk rødbete
4 stk nepe
3 ss olivenolje
½ ts salt
½ ts pepper

PORTVINSAUS:
3 stk sjalottløk
1 ts brunt sukker
2 dl portvin
2 l viltkraft
2 ss smør

1. Skrell rødbeter og neper og del dem i båter. Vend hver båt i olje og legg dem over i langpanne med bakepapir. Krydre med salt og pepper. Stek på 200 ºC til de er møre , ca. 30 minutter.

2. Skjær forsiktig av eventuelle hinner på reinsdyrfileten. Krydre med salt og pepper. Brun fileten i varm panne til den får en gyllen farge. Legg den i langpannen sammen med rødbeter og neper. Stikk inn steketermometer og stek ferdig på 125 °C i ca. 20 minutter, avhengig av hvordan du vil ha fileten stekt (kjernetempertur 65 ºC for lite stekt, 70 ºC for medium stekt og 76 ºC for gjennomstekt).

3. Hakk løk og stek den gyllen i gryte med smør. Ha i brunt sukker og la det karamellisere seg. Hell på portvin og kok uten lokk til halve mengden er igjen. Tilsett viltkraft og kok inn til det gjenstår 5 dl. Jevn om nødvendig sausen med maisenna. Smak til med salt og pepper. Pisk inn smør (monter) rett før servering.

Server med for eksempel kokte mandelpoteter.Legg inn kommentar eller trykk liker på denne artikkelen.


Intern:2602Ansvarlig utgiver: © 2002- Databasesør AS Adresse: Matoppskrift.no,
Major Laudalsvei 6, 4630 Kristiansand Orgnr.: 911 668 602 mva.