Reinsdyrkjøtt er blitt trendy


Oppdatertdato: 2013-09-28 Tema: Kjøtt Forfatter: Utgiver: Matoppskrift.no Først Utgitt: Fotograf: Lars O'Mejer, Studio Dreyer-Hensley


(NW): Unge spiser mer reinsdyr enn godt voksne, og de tilbereder gjerne kjøttet på helt nye måter. Nå deltar også yngre kokker med reinsdyr i matkonkurranser.
Unge i alderen 15-25 år spiser reinsdyrkjøtt oftere enn før, viser undersøkelsen Norske Spisefakta fra Ipsos MMI. Det er i denne aldersgruppen forbruket av rein øker mest.
– At unge spiser reinsdyrkjøtt oftere enn godt voksne stemmer godt overens med våre undersøkelser. Unge sier de gjerne vil spise mer rein enn de gjør nå, sier matrådgiver Ragnhild Kolvereid i MatPrat, Opplysningskontoret for egg og kjøtt.

Konkurransemat

Samtidig er det blitt mer vanlig å bruke rein i matkonkurranser der unge kokker deltar. Jan Ivar Nykvist (32) har vunnet Grill-NM hele tre ganger, nå sist med blant annet rein på grillen.

– Reinsdyrkjøtt passer godt på grillen. Vi stilte med lett grillet filet servert med barbecuesaus av blåbær. Kjøttet er magert, så man bør passe godt på under grillingen. Det er viktig å pensle med olje og ikke steke det for mye.
Nykvist kom også på andreplass under konkurransen om beste reinsdyrrett i Mathallen Oslo på Samefolkets dag i februar. Her serverte han reinsdyrfilet med karamellisert blomkålpuré, marinert rosenkål og blåbærsirup.

– Jeg er opptatt av kortreist mat med historie. Reinsdyrkjøtt er en utmerket norsk råvare det er spennende å konkurrere med.

Reinsdyrwrap til unge

Reinskav, stek og fileter er de mest populære produktene i butikkenes frysedisker.
– Unge er åpne for å eksperimentere, men har også sine matfavoritter. At flere restauranter har pizza med reinkjøtt på menyen, er et eksempel på at markedet møter etterspørselen, sier Ragnhild Kolvereid.
Blant de rundt 40 reinsdyroppskriftene på matprat.no er det både tradisjonelle og helt nye retter. Eksempler på det siste er reinsdyrcarpaccio og varianter av reinsdyrwrap.

– Av alle typer oppskrifter er finnbiff og bidos blant de mest populære rettene på nettstedet.

Kvalitetsbevisste

Kolvereid mener flere unge tenker smak og kvalitet og mindre på pris. Dermed spiser de rein også i hverdagen og ikke bare til fest.
– Mange unge har fått finnbiff hjemme, en god introduksjonsrett til kjøttet. Reinsdyr går fritt ute og beiter hele året, og det rene og naturlige appellerer til unge. Samtidig er kjøttet eksotisk, med en god viltsmak. Det er derfor spesielt godt egnet for matkonkurranser.

– Flere i matverdenen burde jobbe med reinsdyrkjøtt, som er blant de ypperste norske råvarene, mener Ragnhild Kolvereid.
I gjennomsnitt spiser vi rundt 300 gram reinsdyrkjøtt i året, som utgjør et par middager per nordmann. De siste ti årene har forbruket økt for alle aldersgrupper.
– Siden vi spiser flere middager med reinsdyrkjøtt nå enn før, kan det tyde på at vi er blitt bedre på å utnytte og variere råvarene, sier Ragnhild Kolvereid i MatPrat. Uttaket reinsdyr er på rundt 80 000 årsgamle kalver i året, med en gjennomsnittsvekt på 20 kilo hver.

FAKTA

Forbruket av rein har økt for alle aldersgrupper de siste åtte årene. 41 prosent av unge i alderen 15-24 år spiser rein mer enn tre ganger i året, mot 34 prosent for ti år siden. I aldersgruppen 25-59 år er det 37 prosent som spiser rein mer enn tre ganger i året, mens tallet for de eldste er 32 prosent. (Kilde: Norske Spisefakta 2012).

Annonse
Legg inn kommentar eller trykk liker på denne artikkelen.


Intern:2732
Slanking.Torsk.
Bananer.

Ansvarlig utgiver: © 2002- Databasesør AS Adresse: Matoppskrift.no,
Major Laudalsvei 6, 4630 Kristiansand Orgnr.: 911 668 602 mva.