Rekecocktailens opphav


Oppdatertdato: 2006-06-30 Tema: Skalldyr Forfatter: Utgiver: Matoppskrift.no Først Utgitt: Fotograf: Godfisk


Reker og sommer hører sammen for mange og noen liker rekene servert i høyt glass med majones – i en klassisk rekecocktail! Men hvor kommer rekecocktailen egentlig fra?

Konfirmasjonsklassikeren ”Rekecocktailen” hadde sin topp-periode på 1970-tallet, men ble oppfunnet rundt 1850 av en fransk kokk i Louisiana.

Oppstod i New Orleans

Rekecocktail – de fleste av oss ser for oss dekket bord i u-form med brudepar eller konfirmant i midten og hvitvin i glassene. Få av oss har imidlertid en idé om hvordan det har seg at akkurat rekecocktailen har blitt en slik slager i selskapssammenheng. Det har nemlig tatt tid. Den aller første rekecocktailen, ”cocktail aux crevettes”, ble tilberedt av Antoine Alciatore, fransk kokk som utvandret fra Marseille på 1830-tallet. Etter noen vanskelig år i New York etablerte han sin egen restaurant, som eksisterer fremdeles i New Orleans og drives av tipp-tipp oldebarnet. I dag finnes fremdeles rekecocktailen på menyen i restauranten ”Antoine’s” til den nette sum av 11 dollar. Antagelig ble Alciatore inspirert av lokale råvarer. I Louisiana hadde man fangstet reker allerede fra det 1700-århundret av, mens rekefangsten ikke kom riktig i gang i Europa før etter 1917.

Det store gjennombruddet på 70-tallet

Det tok imidlertid lang tid fra 1917 til rekecocktailen ble en slager i Europa. I 1937 dukker oppskriften opp i Boston Cooking School Cookbook. Vår egen Schjønberg Erken hadde ingen rekecocktail i sin kokebok, men brukte reker som ingredienser i andre retter. Vi må vente helt til 1970-tallet på at Europa, inkludert Norge, skulle oppleve en ”Shrimps-cocktail”-farsott. Kanskje hadde det med fangstmulighetene å gjøre og helt sikkert med det praktiske ved å servere den kald.

En variant av rekecocktailen er å servere reker med majones i en halvert avokado. Det rosa mot det grønne tar seg fint ut på selskapsbordet, og sitronen hindrer det grønnefruktkjøttet fra å bli misfarget.

I Norge var det fra etter 2. verdenskrig vanlig med kremet suppe eller fylte butterdeigskjell gjerne med rekestuing som forrett. Problemet med disse rettene var at de måtte holdes varme. Den store fordelen med rekecocktail er at den skal serveres kald, og faktisk kan stå på bordet før gjestene setter seg. Da blir det også litt mindre hektisk på kjøkkenet de første minuttene.

Ingrid Espelig Hovig sørget for berømmelsen til rekecocktailen

Opplysningskontoret for fisk testet ut rekecocktail så tidlig som i 1954, men det var ikke før Fjernsynskjøkkenet med Ingrid Espelid Hovig lanserte oppskriften at det ble riktig sving på cocktailen rundt 1966-67. I løpet av en ti-års periode ble den imidlertid svært utbredt, og har blitt en del av 1970-tallets kultur. I dag har 1970-tallet fått en renessanse, og rekecocktailen er på vei tilbake på bordet. Skjønt den har vel nesten aldri vært vekk – nesten samtlige leverandører av selskapsmat har rekecocktail på sin meny – og reker og majones smaker godt for de fleste.Legg inn kommentar eller trykk liker på denne artikkelen.


Intern:856


Ansvarlig utgiver: © 2002- Databasesør AS Adresse: Matoppskrift.no,
Major Laudalsvei 6, 4630 Kristiansand Orgnr.: 911 668 602 mva.