Rekordår for norske plommer


Oppdatertdato: 2013-09-04 Tema: Frukt Forfatter: Utgiver: Matoppskrift.no Først Utgitt: Fotograf: frukt.no


Det norske folk kan glede seg. Det forventes en produksjonsøkning for plommer på hele 60 % fra 2012. Hele 1 300 tonn er beregningen for årets avling, som er det største volumet som er registrert på mange år.

Plommer er en frukt vi nordmenn er glade i, men i senere år har norske avlinger vært små. I år blir det annerledes. Næringen melder om store avlinger og fin kvalitet. Det er fortsatt de gamle og gode sortene Opal og Mallard som er hovedsortene, men nyere sorter som Jubileum og Reeves kommer som nummer to. Og sorten Victoria er en velsmakende nummer fem i sortimentet.

Plommeprodusent Ingrid Kalstad på Sjødalstrand Gård bedyrer at plommesesongen er nå i gang.
Hennes trær er fulle og kvaliteten svært god. Det var munkene som i sin tid begynte med plommedyrking på denne gården, frodig beliggende ned mot Bunnefjorden, en lun vik ved Oslofjorden. - Vi har i dag 500 trær i produksjon og 800 trær som er nyplantet. Plommetrær må av og til byttes ut, sier Ingrid.
De første plommene som høstes nå er Opal. Deretter skal de nyere sortene Reeves, Jubileum og Avalon høstes. - Plommer er en eksklusiv frukt som jeg har stor ærefrykt for gjennom hele produksjonsperioden. Og den aller, aller beste dessert noen kan by meg, er hermetiske plommer med pisket krem til. Det er virkelig til å nyte, sier den smilende plommeprodusenten på Sjødalstrand som har tatt opp arven fra munkene.

Plommesesongen er forventet å vare fram til rundt 25. september.
Plommer, Prunus domestica, oppsto som en naturlig krysning i tiden rundt Kristi fødsel. Her i Norge har vi hatt plommedyrking siden 1700-tallet.
Plommer kan oppbevares i kjøleskapet ca. 2 uker. De gir et vidunderlig syltetøy, er eksklusive som hermetiske med pisket krem til, og plommesaft og vin stiller i særklasse. Plommesyltetøy er fint å lage suppe og kompott av, er nydelig som fyll i bløtkaker, paier, terter, m.m.
Plommer kan fryses, fortrinnsvis i en sukkerlake.

Annonse
Legg inn kommentar eller trykk liker på denne artikkelen.


Intern:2718Ansvarlig utgiver: © 2002- Databasesør AS Adresse: Matoppskrift.no,
Major Laudalsvei 6, 4630 Kristiansand Orgnr.: 911 668 602 mva.