Rekordmye rein på middagsbordene


Oppdatertdato: 2009-10-20 Tema: Kjøtt Forfatter: Utgiver: Matoppskrift.no Først Utgitt: Fotograf: Inkognito, Astrid Hals, stock.xchng


I år slaktes det 20 000 flere reinsdyr enn i fjor. Sesongen spås å bli den beste på mange år.
- Reineierne har kommet tidlig i gang med slaktingen, og kvaliteten på kjøttet er meget bra. Vi regner med at det blir slaktet omtrent 100 000 dyr i år, opplyser markedssjef Even Nordahl i Opplysningskontoret for kjøtt.
Han forteller at den nye reindriftsavtalen har stimulert til økt slakting, samtidig som det er ny giv i næringen med mange yngre reineiere som ønsker å videreutvikle reindriften. - Dette er svært positivt for forbrukerne, som får bedre tilgang på kjøtt av god kvalitet, sier han.

Unikt og luksuriøst

Nordahl forteller at reinsdyr er en av de mest eksklusive råvarene du kan servere. - Dette er ren og naturlig luksus fra norske fjellvidder. At reinsdyrene lever under de mest ekstreme værforhold, gjør kjøttet helt unikt, sier han, og forteller at reinsdyrstek, reinsdyrfilet og finnbiff er populære produkter i både dagligvareforretninger og spisesteder.

Mens steken og fileten ofte regnes som gjeste- eller festmat, kan finnbiffen plasseres i kategorien "gourmet-ekspress-mat". - Dette var faktisk samenes opprinnelige "fastfood", fordi den raskeste måten å tilberede reinkjøttet på om vinteren var å skjære det frossent i tynne skiver og steke det, sier han.

Mer slakt = bedre kvalitet

Thor-Aage Pedersen i Aage Pedersen AS har vært knyttet til en av Finnmarks viktigste primærnæringer - reindriften - siden han tok over familiebedriften i 1985. Han er fornøyd med den økte tilgangen på slakt.

- Vi har kommet tidlig i gang med slaktingen, og opplever at kvaliteten på kjøttet er meget høy. I tillegg ser vi at økt produksjon gjør at både kvalitet og størrelse på slaktet blir bedre, sier han, og forklarer at størrelsen på kalven sier noe om beiteforhold og mengde dyr i forhold til areal.
Pedersen forteller at det ligger mye prestisje blant reineierne om å ha den beste kvaliteten på kjøttet. - Dette har ført til en profesjonalisering, og det blir stadig viktigere å slakte rett dyr til rett tid, forklarer han.

Naturlig matproduksjon

Nordahl i Opplysningskontoret for kjøtt forteller at reinsdyr går fritt hele året, og er en naturlig matproduksjon helt i takt med naturen. - Fjellbeitene, renheten og at kjøttet er magert og rikt på antioksidanter, gjør at det er spesielt sunt. Naturlige krydder og ingredienser som urter, sopp og norske grønnsaker gjør reinkjøtt til en både eksotisk og sunn opplevelse, sier han.

Her noen av våre beste oppskrifter med reinsdyrkjøtt:

Reinsdyrfilet med pære, potet og sopp

4 porsjoner

800 gr reinsdyrfilet , indre- eller ytrefilet
1 ts salt
0,5 ts pepper
1 ss smør

Poteter:
4 stk potet
4 stk pære
1 ss smør
0,25 ts pepper
0,5 ts salt

Saus:
1 stk sjalottløk
1 ss smør
2 dl rødvin
1 pose(r) sjysaus

Grønnsaker:
100 gr spinat, fersk
100 gr sopp
200 gr sjalottløk
0,5 ts salt
0,25 ts pepper
1 ss smør

Ovn: Sett ovnen på 180° C. Steketid ca. 20 minutter.

1. Skrell potetene. Skjær poteter og pærer i ca. 1/2 cm tykke skiver. Brun potet- og pæreskivene i smør i varm stekepanne. Krydre med salt og pepper. Ta dem ut av pannen og stable annenhver skive med pære og potet til et "pæretårn". Sett pærene i en liten ildfast form.
2. Skjær forsiktig av eventuelle hinner på reinsdyrfileten. Krydre med salt og pepper. Brun filetene raskt i smør i varm panne til de får en gyllen farge. Legg dem over i formen sammen med "pæretårnene". Stekes ca. 20 minutter på 180° C.
3. Hakk og fres sjalottløken i smør i en liten kjele. Hell på rødvin og kok uten lokk til den er redusert til halve mengden. Lag saus etter oppskrift på posen, litt av vannet erstattes med rødvinsjyen.
4. Skrell sjalottløken og del dem i fire på langs. Riv av stilkene på spinaten, skylles godt i kaldt vann. Rens soppen og skjær den i store skiver. Brun sopp og løk i stekepannen, vend inn spinaten de sist 2 minuttene av stekingen.

Finnebiff fra Tana

6 porsjoner

250 gr margarin
0,25 stk løk
2 kg reinkjøtt av bog eller stek
salt
pepper
vann
fløte

Finnebiff er en gammel tradisjonsrett fra Tana. Her lever, og har levd samer i mange hundre år, og retten har typisk samisk bakgrunn. Reinskjøttet ble benyttet på mange forskjellige måter. Tørket, saltet og finnebiff

Brun margarin i en gryte. Skjær løk og ha i gryten sammen med reinkjøttet. Kjøttet skal skjæres i tynne flak av halvtint kjøtt. Brun godt og salte og pepre etter smak. Ha i ca 1 kopp vann og la det koke i 30 minutter under lokk. Tilsett litt fløte om ønskelig.
Serveres med kokte poteter.

Hot finnbiff med pasta

3 porsjoner

Ca 500 gr finnbiff/reinsdyrskav
0,25 ts kajennepepper
1 ts salt
3 dl fløte
Ca 2,5 ts sennep, grov
300 gr spagetti eller annen pasta
Evt potetmos

1.Halvtin finnebiffen og stek den på sterk varme. Stek litt av gangen og ha over i et ildfast fat.
2.Ha alt kjøttet tilbake i pannen og dryss over krydder. Tilsett fløte og sennep og bland godt.
3. Kok opp og la det trekke i 15-20 minutter til finnebiffen er mør og sausen har tyknet. Smak til med krydder og sennep.
4. Kok pasta etter anvisning på pakken. Eller lag potetmos av ferdig poser.
Server finnebiffen med nykokt pasta (potemos), en grønn salat og godt brød.

Kjøtt, buljong og margbein

4 porsjoner

1 kg gryte-/kokekjøtt av reinsdyr
1 1/2 l vann
3 ts salt
1/2 kg margbein av reinsdyr, fra knoken på lår og bog
3 stk. gulrot
200 g kålrot
200 g hodekål
1/2 ts pepper

1. Ha saltet i vannet og la det koke opp. Tilsett kjøttet. La det trekke ved 85°C i ca. 2 timer - til kjøttet er mørt.
2. Skum av kjøttfettet som du bruker til saus. La margbeinene koke med de siste 15-20 minuttene.
3. Skrell gulrøttene og kålroten. Skjær alle grønnsakene grovt opp og la dem koke i litt av buljongen til de er møre. Det er helt valgfritt om du vil bruke grønnsaker i denne retten!

Server kjøttet med margben, grønnsakene, kokte poteter og kjøttfettet. Buljongen kan du servere ved siden av, eventuelt med litt strimlet kål.

Reinsdyrstek

6 porsjoner

Ca 1,5 kg benfri, surret reinsdyrstek
1,5 ts salt
1,5 ts pepper
2 stk gulrøtter
1 stk løk
Ca 7,5 dl vann

God viltsaus:
200 gr sopp, frisk
1 stk løk
5 dl kraft
5 stk einerbær
3 dl fløte eller rømme
100 gr brunost
Ca 2,5 ss solbær- eller ripsgele
0,5 ts salt
0,25 ts pepper

Gni inn steken med krydder. Stikk inn et steketermometer mot kjernen av kjøttet.
Legg steken over i en langpanne med gulrot i skiver og løk i båter. Tilsett vannet og sett panna inn i stekeovnen på 175 grader. Steketiden er ca. 1 1/2 time, avhengig av stekens tykkelse.
Når steketermometeret viser ca. 65 grader har steken en rosa snittflate, ved 72 grader er den grå. La steke hvile mens du lager sausen.
Server reinsdyrsteken med fløtegratinerte poteter, surret sopp, aspargesbønner surret med bacon, ripsgele og viltsaus.

God viltsaus:
1. Del soppen i skiver og løken i tynne båter. Fres alt i en varm gryte. Hell på kraft og la det koke inn til ca. halvparten.
2. Tilsett knuste einerbær, fløte eller rømme og ost og la sausen småkoke i 10-15 minutter.

Ha i geleen og smak til med salt og pepper.

Annonse
Legg inn kommentar eller trykk liker på denne artikkelen.


Intern:1742Ansvarlig utgiver: © 2002- Databasesør AS Adresse: Matoppskrift.no,
Major Laudalsvei 6, 4630 Kristiansand Orgnr.: 911 668 602 mva.