Rekordsalg av økologiske matvarer


Oppdatertdato: 2012-04-19 Tema: Økologisk Forfatter: Utgiver: Matoppskrift.no Først Utgitt: Fotograf: Freeimages.com


Salget av økologiske matvarer var rekordhøyt i 2011. Det ble totalt solgt varer for over 1 milliard kroner, noe som er en økning på 10 prosent fra 2010. Det viser rapporten ”Produksjon og omsetning av økologiske landbruksvarer” som i dag er lagt fram av Statens landbruksforvaltning (SLF). – Vi jobber kontinuerlig for å nå Regjeringens mål og det er gledelig å se at dette arbeidet får uttelling, sier landbruks- og matminister Lars Peder Brekk (Sp).

– En økning på 10 prosent salg i økologiske matvarer er svært gledelig nytt. Det er en målsetting om å øke produktmangfoldet og forbrukernes valgmuligheter i matvaremarkedet. Tallene for 2011 viser at markedets satsing for å øke omsetningen av økologiske produkter virker, sier Brekk.
Samtidig med at salget av økologiske matvarer har økt med 10 prosent, økte salget av matvarer totalt i dagligvarehandelen med 3,8 prosent. I løpet av de siste seks årene har verdien av omsetningen av økologiske matvarer mer enn doblet seg. Størst vekst var det innenfor produktkategoriene barnemat, meierivarer og grønnsaker. Omsetningen av økologisk barnemat økte med 50 prosent fra 2010. Sammen med grønnsaker og meieriprodukter utgjorde disse tre varekategoriene 54 prosent av den totale økologiske omsetningen i dagligvarehandelen.

– Statens landbruksforvaltning har for første gang forsøkt å framskrive utviklingen for noen økologiske indikatorer. De nye tallene viser en positiv utvikling, sier landbruks- og matminister Lars Peder Brekk.

Se rapporten ”Produksjon og omsetning av økologiske landbruksvarer” hos SLF

Økologiske arealer i drift har økt

Økologiske arealer i drift økte med nærmere 7 prosent fra 2010, og i 2011 var 501.646 dekar økologisk jordbruksareal i drift. Det utgjør 5 prosent av det totale jordbruksarealet i Norge. Fylkene med størst økologisk areal vi 2011 var Nord-Trøndelag, Sør-Trøndelag og Hedmark. På over 80 prosent av de økologiske plantearealene var det eng-, beite-, fôr- og frøproduksjon, og de viktigste vekstene for øvrig var bygg og havre. Arealer under omlegging til økologisk drift har gått tilbake med 40 prosent fra 2010. Det totale arealet inkludert arealer under omlegging er som i 2011.

Variasjon i økologisk produksjon

Produksjonsutviklingen varierer, med økning for økologisk melk, storfe og fjørfe, mens egg, sau og gris gikk noe tilbake. Antall økologiske dyr gikk tilbake i 2011, med unntak av storfe, der veksten var på over 1 000 dyr. Samlet var det en nedgang i økologisk kjøttproduksjon på 2,7 prosent. Dårlige værforhold ga seg utslag på de økologiske avlingene, og det ble både mindre korn og grønnsaker. Imidlertid økte omsetningen av økologiske grønnsaker, både i verdi og volum.

Verdens totale økologiske landbruksarealer øker

De totale økologiske landbruksarealene på verdensbasis har i følge Statens Landbruksforvaltning økt med 28 prosent i femårsperioden 2005-2010 sett under ett, men det var stagnasjon fra 2009 til 2010. Oseania, Europa og Latin-Amerika sto for hele 82 prosent av de totale økologiske landbruksarealene i 2010. Verdens totale omsetning av økologisk mat har mer enn tredoblet seg de siste ti årene. Omsetningsveksten har blitt noe dempet fra 2008 pga. finanskrise, men øker fortsatt. Sverige og Danmark har hatt god vekst i økologiske arealer, Sveriges økologiske arealer har omtrent doblet seg de siste fem årene. Våre naboland ser ut til å ha hatt god omsetningsvekst også i 2011.

Om SLF

Statens landbruksforvaltning (SLF) skal ta hånd om direktoratsoppgaver for Landbruks- og matdepartementet (LMD).

Annonse
Legg inn kommentar eller trykk liker på denne artikkelen.


Intern:2435
Norsk mat.Lavkarbo.
Produkttester.

Ansvarlig utgiver: © 2002- Databasesør AS Adresse: Matoppskrift.no,
Major Laudalsvei 6, 4630 Kristiansand Orgnr.: 911 668 602 mva.