
Drammen (NW): Bryggeriene lager flere typer juleøl enn før. I år kan vi velge blant nesten 60 typer juleøl fra Norge og utlandet. Ølet har fra null til ti prosent alkohol.
– Det har nok aldri vært så stort utvalg av juleøl i Norge som i år. Bare vi som er et middels stort bryggeri har seks typer juleøl i butikk og på polet, sier kulturarbeider Torbjørn Skogvold i Aass Bryggeri.
Årsaken til at det er flere typer juleøl enn før, er både at bryggeriene satser mer på bredde og at små nisjebryggerier har kommet på banen de siste årene. Dessuten øker importen.
Vi kjøper nå det meste av juleølet i butikk, og det har under 4,7 prosent alkohol. Tradisjonelt juleøl har så høyt alkoholinnhold at det kun selges på Vinmonopolet.
Nye øltyper
Folk flest drikker juleøl sammen med mat, og helst tradisjonsmat som ribbe og pinnekjøtt.
– Vi har de siste årene lansert tre nye typer juleøl. Julehvete passer spesielt godt til salt og røkt mat som pinnekjøtt, mens Jule Ale er fint følge til viltkjøtt og andre kraftige kjøttretter sier øleksperten i Aass Bryggeri.
Aass’ alkoholfire juleøl har kraftig smak og er et godt alternativ til det vanlige juleølet.
Juleølet var opprinnelig et øl med svært høyt alkoholinnhold, gjerne på 7-9 prosent.
– Kombinert med akevitt kan det bli vel mye alkohol til maten. Derfor er alkoholfritt juleøl et godt supplement til akevitten, eller alene for dem som vil eller må unngå alkoholen helt. Stadig flere velger nå alkoholfritt, sier Skogvold.
Mørkt, men ikke tungt
Det tradisjonsrike norske juleølet skal passe til smaksrik og kraftig mat. Ofte har juleøl duft og smak av brent karamell og krydder. Ølet kan også brukes i maten, både til marinering, i sauser og bakverk.
– Juleøl skal være mørkt, men ikke for tungt. Det er viktig at det har en viss friskhet og tydelig ettersmak, sier Skogvold.
Juleøl har en lang tradisjon i Skandinavia. Bryggingen av juleøl går helt tilbake til norrøn tid, da alle som dyrket korn ble pålagt å brygge øl til jul. Ølet ble signet julenatten, og de som ikke laget eget øl fikk bot.
– Ølbryggingen gjorde det nok lettere for folk å komme gjennom mørketiden. Tradisjonen ble holdt i hevd i mange hundre år, før juleølet forsvant. Det kom ikke tilbake før på 1950-tallet.
Mens lyst øl som pils helst skal serveres kaldt, smaker juleøl best rundt 10-12 grader.
Legg inn kommentar eller trykk liker på denne artikkelen.
Intern:1231