Ringerikspotet - en rund delikatesse


Oppdatertdato: 2004-11-03 Tema: Poteter Forfatter: Utgiver: Matoppskrift.no Først Utgitt: Fotograf: frukt.no


Høysesongen for Ringerikspoteten er over oss. Vi nyter den i stor monn. Nykokt og håndskrelt skal den være. Det er Ringerikspotet som serveres til lutefisk.
Ringerikspoteten har ingen historie
Potetens historie er lang og kronglete og smakfull. Men historien til Ringerikspotet er noe uklar. Vi er faktisk usikre på hvor den kommer fra. Det blir hevdet at den har sin opprinnelse fra Skottland. Det blir også påstått at den lå i en vadmelssekk til en hjemvendt soldat som ingen kan si hvor kom hjem fra! I alle fall dukket den rett og slett opp på Ringerike i Buskerud på midten av 1800-tallet. Den fikk raskt status som en svært velsmakende potet.

Ringerikspoteten har en utsøkt smak
Ringerikspoteten vokser best i en lettere jordtype. Den gir mindre avlinger enn poteter flest, men gir en smak som mange påstår at er utsøkt. Det er en halvsein sort. Knollene er små, kantete og ujevne i fasongen og de har dype grohull. Skallet er sterkt rødt og kjøttet gult og svært melent. Poteten har et høyt tørrstoffinnhold og god lagringsevne. Ringerikspoteten skal ha en kort koketid og kokevannet skal ikke fosskoke. Potetene kokes så vidt møre, dampes og skrelles før den serveres.

Potet er verdens 4. viktigste matprodukt
Potet er verdens 4. viktigste matprodukt nest etter hvete, ris og mais og med en totalproduksjon på ca. 300 millioner tonn i året.

Vi ble en potetnasjon
Poteten er et hele 8000 år gammelt kulturprodukt. Opprinnelig slo den sine røtter i Andesfjellene, men etter mange generasjoner og kronglete transportveier kom den omsider til Norge i 1742. Poteten ble til svært stor nytte for oss som nasjon og har gitt oss mange gode matgleder. Det gjør den fortsatt.
Høsten er tiden for de lange og varmende måltider rundt det gode matbordet. Med vind og regn og snø ute, ja, da er det godt å servere de gode måltider inne. Vi har nettopp lagt bak oss fårikåltiden, og nå er det lutefisk og Ringerikspoteter som rår.

Lutefisk
4 porsjoner

3 kg lutefisk
2-3 ss salt
grovmalt pepper

Tilbehør:
150-200 g bacon i terninger
ertestuing

For å få en fast fisk, kan det være lurt å drysse salt over og la den stå kjølig et par timer før den skal tilberedes. Hell av vannet som trekkes ut og skyll deretter lutefisken i kaldt vann.
Det enkleste er å koke fisken uten vann i en ildfast form eller langpanne. Ovnen skal holde 200 grader C. Fisken legges over i pannen med skinnsiden ned. Dryss over salt. Dekk til med folie. Sett formen midt i ovnen. Koketiden beregnes til 40 minutter. Hold øye med fisken de siste 10 minuttene, slik at den ikke blir for kokt.
Tilberedes det mindre enn 3 kg, må koketiden være kortere. Det beregnes gjennomsnittlig 15 minutter koketid pr. kg lutefisk. Store kalde fiskestykker trenger lengre tid enn mindre stykker.

Baconterningene sprøstekes.
Lutefisken serveres rykende varm på varme tallerkener. Det vanligste tilbehøret er sprøstekte baconterninger og ertestuing. Men hvit saus, sennep, reven brunost, sirup og potetlefse er også noe av de vanlige godene til. Og nykokte, håndskrelte, rykende varme Ringerikspoteter til er i sannhet prikken over i’n! Beregn veldig mange poteter pr. person.
Velbekomme.

Annonse
Legg inn kommentar eller trykk liker på denne artikkelen.


Intern:411Ansvarlig utgiver: © 2002- Databasesør AS Adresse: Matoppskrift.no,
Major Laudalsvei 6, 4630 Kristiansand Orgnr.: 911 668 602 mva.