Robertson Barista 2009


Oppdatertdato: 2009-11-27 Tema: Rødvin Forfatter: Utgiver: Matoppskrift.no Først Utgitt: Fotograf: Knut Pettersen


Vi prøver en vin med smak av kaffe og sjokolade

En vin med smak av kaffe og sjokolade, går det an? Den nye vinen Barista, med en mørk og intens kaffearoma fra Pinotage-druen, gir deg svaret.
Testpanelet gikk på oppgaven med vin, kaffe og sjokoladekake, og la oss si det med en gang, dette var godt. Både vinen, sjokoladekaken og kaffen!
Vinen er spesiell og har en tydelig duft av både kaffe og mokka. Noen av oss mente den minnet om mokkabønner. Fargen er dyprød og den ser delikat ut. Vi prøvde vinen både med og uten sjokoladekake, og det var veldig forskjell. Nå er dette en vin som selvsagt kan brukes til annen mat som bla kjøtt og kremete gryteretter, men her i huset ble det kake. Alene er ikke vinen så veldig og det er mange mye bedre koseviner, men i sammen med kaffe og sjokoladesmak i munnen ble kvelden perfekt.
Testpanelet er fra før begeistret til kombinasjonen rødvin og sjokolade, og her kom den helt til sin rett.
PS. Kanskje ikke så vellykket å ta bilder av rødvin på en rød duk, men er det snart jul så er det snart jul!

Unødvendige fakta

Dette ble en spesiell kveld da vi ikke hadde noe middag, men bare kaker og kaffe til vinene. Vi prøvde Baristaen sammen med en liten smak av 3 andre alternativer som en rødvin som heter Kiwi Cuvee 2008, og 2 portviner Quinta De La Rosa Tawny Port og Grahams's LBV 2003. Portvinene beskriver jeg i en senere artikkel, men Kiwi Cuveen er og en vin som passer godt til sjokolade men den går fint alene, i tillegg til lette kjøttretter.
Men tilbake til Baristaen. Dette er vel en av de første gangene jeg har opplevd at testpanelet sitter med nesa ned i glasset opp til flere ganger, for duften her er spesiell. Vi fant ut at det er merkelig at en vin kan lukte mokkabønner, men grunnen kan dere jo lese over under druefakta.
Vinen er og snill med tanninene og har høyt alkoholinnhold. Dessverre er den bare i bestillingsutvalget på polet, men er faktisk verd bryet det er å bestille den. Men slå til som oss med en skikkelig sjokoladekake, som dere får oppskriften på her. Nå er dette en veldig mild kake og vi tror at vinen faktisk vil bli bedre med en kake med mer mørk sjokolade. Men det ligger masse oppskrifter hos meg på www.matoppskrift.no.
Begge rødvinene har skrukork

Sjokoladekake som på bildet

1 langpanne

4 egg
500 g sukker
500 g hvetemel
2 ts salt
2 ts bakepulver
2 ts vaniljesukker
4 dl Oboy pulver
7 dl kefir melk
2 ts natron
350 g smør

Lag eggedosis, smelt smøret, bland sammen det tørre og ha kefir ved siden av. Bland alt litt etter litt i en bolle, og hell over i langpanne, evt. I to figurformer. Stekes på 190°C i ca. 30 min i langpanne, en del lenger i figurform. Bruk en bakepinne med jevne mellomrom etter 30 min i ovnen, evt. Følg med, og ta kaken ut når du ser den løsner fra formen.

Når kaken er kald så smører du glasur over. Lages enkelt ved å smelte 100 g smør og røre inn ca 350 g melis. Ha og i 5-6 ss sterk kaffe, 2 ts vaniljesukker og noen ss kakaopulver. Ha i evt mer melis om den blir for bløt.

Druefakta

Vinen Barista er laget ene og alene på Pinotage-druen fra området Robertson i Sør-Afrika. Denne druen har vært omstridt i mange sammenhenger. Dette er først og fremst fordi den kraftige smaken kan være vanskelig å temme og at enkelte Pinotage-viner opp gjennom tidene har vært mindre vellykkede. Det var ikke før på 1990-tallet at druen fikk sitt endelige gjennombrudd. I dag finnes det mange ulike typer Pinotage-vin, fra det lette og fruktige til det dype og rike. På begynnelsen av dette århundret dukket det også opp en helt ny stil som ble kalt ”Coffee Pinotage” noe som gikk rett hjem på det sørafrikanske markedet. I såkalt ”Coffee Pinotage” er druens sterke og særpregede kaffepreg fremhevet ved bruk av spesiell gjær og lagring på toastede eikefat.

Kaffe Pinotage

Bertus ”Starbucks” Fourie var den første vinmakeren som laget ”Coffe Pinotage”, og mange har fulgt etter. Siste tilskuddet er Barista Pinotage, som tar ideen ut til det fulle, både på image og innhold. Vinen har en intens, rik aroma av kaffe og sjokolade med modne nyanser av morbær, plomme og maraschino-likør. Det er en drikkeklar vin som passer til det meste. Prøv den til ulike kjøttretter, kremete gryteretter eller til og med desserter.

Fakta

Sakset fra vinmonopolet

Navn: Robertson Barista 2009
Pris: Kr 129.90 for en helflaske
Varenummer: 59896
Varetype: Rødvin
Utvalg: Bestillingsutvalget
Land/distrikt: Sør-Afrika, Robertson
Råstoff: 100 % Pinotage
Alkohol 14 % vol
Sukker: 2,5 g/l
Lagringsgrad: Konsumferdig, men kan og oppbevares
Produsent: Robertson Winery
Konklusjon: En spesiell vin som bør oppleves. Vi fant ut at den var ypperlig til sjokoladekake og kaffe.


Navn: Kiwi Cuvée Pinot Noir 2008
Pris: Kr 99.90 for en helflaske
Varenummer: 51667
Varetype: Rødvin
Utvalg: Bestillingsutvalget
Land/distrikt: Frankrike, Korsika
Råstoff: 100 % Pinot Noir
Alkohol 12,50 % vol
Sukker: 5 g/l
Lagringsgrad: Konsumferdig, bør ikke lagres
Produsent: Lacheteau
Konklusjon: Fin og rund vin til kos eller lettere kjøttretter. Ost vil nok og passe her. Verd ett forsøk.

Om vårt testpanel

Dette er en vennegjeng med undertegnede i spissen som har ett helt vanlig og avslappet forhold til vin. Vi tester forskjellige viner på en folkelig måte, uten for mange fremmedord og tekniske uttrykk, som kanskje kan være ett alternativ til andre vintester i media. Disse er ofte preget av høy saklighet, unødvendige fakta, briljering med egne kunnskaper, nye viner fra slippene og nesten bare bestillingsutvalget. Vi vet at ikke mange gidder å bestille vin for bruk til maten på en fredagskveld.

Fakta
 • Vi er som regel 4-6 personer og har forskjellig bakgrunn. 2 med faglig bakgrunn innen mat og drikke, samt en kokk ved enkelte anledninger.
 • Vi tester vinene "live", dvs. Vi koser oss med vin og ofte mat til. Ikke som del av en vinsmaking med mange forskjellige viner.
 • Vi har egen kokk som disker opp når det er nødvendig og han føler for det.
 • Vinene blir prøvd til ymse mat og kommer som regel fra det vanlige utvalget på polet, ikke bestillingsutvalget.
 • Vi prøver og nyheter når det er noe interessant
 • Vi satser på viner i medium prisnivå, hvorav mange er kjente blant store deler av befolkningen.
 • Vi prøver å smake viner med folkelig smak, som dekker det meste av befolkningen og våre lesere
 • De som synes vi er for lite sofistikerte kan bruke andre medier
 • Vi kjøper vanligvis vinene selv.
 • Vi spytter ikke ut vinene
 • Jeg legger ut mange av inntrykkene som florerer over bordet, både seriøse og litt useriøse.

Annonse
Legg inn kommentar eller trykk liker på denne artikkelen.


Intern:1761Ansvarlig utgiver: © 2002- Databasesør AS Adresse: Matoppskrift.no,
Major Laudalsvei 6, 4630 Kristiansand Orgnr.: 911 668 602 mva.