Rømme med muligheter


Oppdatertdato: 2004-11-08 Tema: Melkemat Forfatter: Utgiver: Matoppskrift.no Først Utgitt: Fotograf: Alf Børjesson


De fleste matglade har et rømmebeger i kjøleskapet, klar til å lage en liten dipp, til jevning av sauser eller til topping på bakte poteter. Men rømme har mange andre bruksområder også. Visste du for eksempel at litt rømme i bakverkene gjør dem ekstra saftige og myke?

Hva er egentlig rømme?
Man fremstiller rømme ved å tilsette melkesyrebakterier til fløte. Dette gir rømmen den friske, syrlige smaken og den tykke konsistensen. Seterrømme inneholder 35 % fett, mens lettrømme inneholder ca 20 % fett. De to rømmevariantene kan stort sett brukes om hverandre, så en grei regel er å holde seg til lettrømme til hverdags, og velge seterrømme til festlige anledninger. For dem som ønsker det enda magrere, kan rømmekolle med 10 % fett og yoghurt naturell med 3,8 % fett erstatte lettrømme i matlaging, spesielt i dressinger og dip.
Seterrømme kan, i likhet med kremfløte, piskes stiv. Dette kan være et friskt alternativ til fruktsalaten. Prøv også å sprøyte stivpisket rømme i kakesprøyte og bruk som dekorasjon på festfatet, det gjør seg!

Rømmetips
Når du skal servere rømme, bør du ikke servere rett fra begeret. Ta heller litt rømme over i en skål og sett resten av rømmen kaldt igjen. På denne måten holder rømmen seg bedre, og du unngår at rømmen blir sur.

Av og til kan du se at rømmen har skilt ut litt væske. Dette er myse, og er helt naturlig. Enten kan du røre mysen inn i rømmen igjen, eller du kan helle av den overskytende væsken før du bruker rømmen.

Rømme er utmerket til å tykne sauser og supper, men vær varsom: Rømme bør romtempereres før du tilsetter den til varme retter. Pass også på at du ikke koker rømmen, dette kan føre til at den gryner seg.

Tilsetter du 1 strøken spiseskje hvetemel per desiliter rømme du tilsetter en varm saus eller suppe, kan du unngå at rømmen gryner seg.

Rømme egner seg ikke til frysing. Opptint rømme skiller seg.

Smakfulle rømmekreasjoner
Det er mye man kan gjøre med rømme utover de tradisjonelle bruksområdene som til vafler eller til sommerlaksen. Under følger noen artige ideer som setter fantasien i sving i tillegg til ett par tradisjonelle:

Sjalottløksmør til bakte poteter
1,5 dl mykt smør
1-2 fedd hvitløk, knust
2 ss rømme
¼ ts chilipulver
½ ts salt
1 sjalottløk, tynt oppskåret i ringer
2 ss hakkede, friske korianderblader

Rør sammen smør og hvitløk. Rør godt, eller bruk elektrisk mikser. Tilsett rømme, cili og sat, og pisk i raskt tempo til det er luftig. Tilsett sjalottløken og koriander og bland alt godt. Sett i kjøleskap inntil ½-1 time før servering.

Eplerømme
2,5 dl 20% Rømme
2 ss finhakket løk
2 ts sukker
2 ss finhakket dill
1 stort eple

Bland lett sammen rømme, løk, sukker og dill. Riv eplet og bland det raskt i så det ikke blir brunt. Passer godt til spekesild, kald makrell og annen fisk.

Urterømme
4 ss rømme
1 ss sukker
1 ss hvitvinseddik
1/2 ss hakket frisk basilikum
1/2 ss hakket gressløk
frisk grønn salat

Alt røres godt sammen. Passer til fisk.

Bær med kjølig rømme
1 ½ dl sukker
1 pakke gelatinpulver
2 ½ dl kremfløte
3 ¾ dl seterrømme
2 ts vaniljesukker
½ l blåbær eller andre bær

Til 6 porsjoner.

Bland sukker og gelatin i en liten gryte. Tilsett 1 ¼ dl vann og kok opp. Ta av fra varmen og tilsett fløten. I en bolle piskes rømmen stiv med vaniljesukkeret. Ha fløteblandingen oppi rømmen og pisk videre. Avkjøl litt og pisk videre til blandingen er glatt og luftig. Fordel i 6 skåler og sett dem i kjøleskapet til avkjøling mens det er middag. Serveres overstrødd med bær.

Rømmegrøt
5 dl seterrømme
2 dl hvetemel
5 dl melk
ca. 1 ts salt

1. La rømmen koke i ca. 5 min.
2. Sikt i halvparten av melet og rør kraftig.
3. La det stå og koke på svak varme til smøret (fettet) pipler frem.
4. Ta av smøret med en skje eller liten øse før du rører inn resten av melet og sper på med melken.
5. Spe med litt melk av gangen og rør godt mellom hver gang. La grøten småkoke i ca. 5 minutter før du smaker til med salt. Serveres med sukker, kanel og smøret fra rømmen. Rømmegrøt smaker nydelig sammen med spekemat.

Rømmelapper
3 ss smør
4 dl hvetemel
3 dl rømme
6 egg
1/2 dl sukker
1/2 ts salt
1 ts bakepulver

Smelt smøret og bland alle ingrediensene til en jevn røre i matprosessor. La (helst) røren svelle i 15 minutter. Stek så lappene i litt smør eller olje i varm stekepanne. Snu dem når røren er stivnet på overflaten. Spis lappene lune med syltetøy eller rørte bær.

Rømmevafler
5 dl rømme, 35%
1 ts salt
1 ts bakepulver
3 dl hvetemel
1 1/2 dl vann

Bland alle ingrediensene sammen til en jevn røre. La den stå kaldt en stund, slik at melet får svelle.
Legg et par spiseskjeer røre i vaffeljernet, som ikke må være for varmt når første plate stekes. Legg vaflene på rist etter hvert som de stekes.

Annonse
Legg inn kommentar eller trykk liker på denne artikkelen.


Intern:418
Norsk mat.Produkttester.
Rask mat.

Ansvarlig utgiver: © 2002- Databasesør AS Adresse: Matoppskrift.no,
Major Laudalsvei 6, 4630 Kristiansand Orgnr.: 911 668 602 mva.