Rømmegrøt – populær rett om sommeren


Oppdatertdato: 2010-07-24 Tema: Grøt Forfatter: Utgiver: Matoppskrift.no Først Utgitt: Fotograf: melk.no


Rømmegrøt har tradisjonelt blitt spist i sommerhalvåret i forbindelse med jonsok (St. Hans), olsok (29. juli) og barsok (24. august). Den syrlige og fyldige smaken fra rømmegrøten smaker ekstra godt en sommer ettermiddag, spesielt sammen med spekemat. Rømmegrøt er norsk midtsommermat med lange tradisjoner og den nytes like gjerne ved bryllup, i selskap som den gjør ved middagsbordet, forteller matfaglig konsulent i Opplysningskontoret for Meieriprodukter (Melk.no), Marianne Hayes Antonsen.

Populært blant unge og eldre

Tall fra Norske Spisefakta 2010 viser at 37 % av befolkningen spiser rømmegrøt minimum 3 ganger i året. Det er ingen særlig forskjell på menn og kvinner, men i forhold til alder ser vi at rømmegrøt er mer populært blant unge mennesker (15-24 år) og eldre mennesker (60 +), enn blant øvrige aldersgrupper. 44 % av de i alderen 15-24 år spiser rømmegrøt minimum 3 ganger i året og 29 % av denne aldersgruppen spiser rømmegrøt 3-11 ganger i løpet av året. Men det er de eldre som spiser rømmegrøt oftest, 2 % av denne gruppen spiser rømmegrøt 1-2 ganger i uken og 40 % av dem spiser rømmegrøt minimum 3 ganger i året.

Midt-Norge og Nord-Norge på rømmegrøttoppen

Retten er mest populær i Midt-Norge og Nord-Norge. I Møre og Romsdal og Trøndelag spiser 50 % av befolkningen rømmegrøt minimum 3 ganger i året. 14 % spiser denne retten 1 gang i måneden. I Nord-Norge spiser 43 % rømmegrøt minimum 3 ganger i året og 7 % spiser retten 2-3 ganger i året. Rømmegrøtens posisjon i landet er lik uavhengig av kjønn, utdannelse og inntekt.

Lang tradisjon

Rømmegrøt var de store anledningers mat i Norge før i tiden og man kan spore den tilbake til 800 tallet. Da var det vanlig med rømmegrøt som barselgrøt, slåttegrøt og Jonsokgrøt. Barselgrøt skulle være noe å styrke seg med når fødselen vel var overstått og dette var en vanlig tradisjon over hele landet.

- Selv om vi i dag har mulighet til å kjøpe gode alternativer som er ferdiglagde er en gyllen regel at den beste grøten får du ved å lage den selv fra bunnen. Det er enklere enn du tror, og er du litt usikker kan du gå på www.melk.no og se hvordan man lager rømmegrøt på web-tv, forteller Marianne.

- På rømmegrøten kan man tilsette eple, rosiner eller annen frukt, isteden for å strø på sukker. Dette gir grøten en søt og god smak i tillegg til nyttige C-vitaminer fra frukten og kalsium fra meieriproduktene, opplyser Marianne videre.
Grøt er et måltid alle har et forhold til. Fra barnsben av er gjerne grøten det første møtet med fast føde. Er man åpen for å forsøke nye typer grøtretter, kan dette bidra til å heve grøtopplevelsen.

-Telemarksgrøt er et eksempel på en variasjon av rømmegrøt som er kjempeflott å lage hvis man ikke har tilgang på seter rømme. I denne grøten ble det fra gammelt av ofte brukt litt byggmel. Da blir grøten mørkere og får en kraftigere og mer karakteristisk smak, avslutter Marianne i Melk.no.

Oppskrifter på god hjemmelaget rømmegrøt:

Rømmegrøt med film

4 porsjoner
under 20 min
lett

Ingredienser
2 beger seterrømme
2 ½ dl hvetemel
6 dl helmelk
1 ts salt

Fremgangsmåte
Kok rømmen under lokk i 2 minutter. Rør i halvparten av melet. Rør kraftig, så kommer smøret frem. Skum av litt av smøret og server det varmt til grøten.
Rør i resten av melet, og spe med melken. Kok grøten i ca 5 minutter. Smak den til med salt.
Server den med rømmesmøret, sukker og kanel.

Rømmegrøt

Mange steder i vårt langstrakte land serveres det rømmegrøt til spesielle anledninger. Skikkelig god-kost, og en rett med lange tradisjoner.

6 porsjoner
20 - 40 min
lett

Ingredienser
1 l seterrømme
3 ½ dl hvetemel
1 l melk
2 ts salt

Fremgangsmåte
1. Ha seterrømmen i en kjele. Kok den opp under omrøring og la den koke videre under lokk på svak varme i 5–10 minutter. Rør av og til slik at ikke rømmen svir seg.
2. Rør i halvparten av melet. Rør til grøten skiller seg og smøret kommer fram. Øs av så mye smør som ønskelig og hold smøret varmt frem til servering.
3. Rør i resten av melet og tilsett melken gradvis under omrøring. Rør til grøten er jevn og helt uten klumper. Kok opp grøten og la den småkoke under omrøring i 5–7 minutter.
4. Smak til med salt.

Grøten serveres med smøret som skilte seg fra rømmen, sukker og kanel, og gjerne et lekkert spekematfat med flatbrød .

Telemarksgrøt

Her en variasjon av rømmegrøt som smaker mer og litt annerledes. En flott variant for de som ikke får kjøpt sæterrømme.

4 porsjoner
20 - 40 min
lett

Ingredienser
1 dl vann
60 g meierismør
5 dl kremfløte
4 dl kulturmelk
1 stk egg
2 dl hvetemel
1 ts salt

Fremgangsmåte
Kok opp vann og smør. Visp sammen fløte, kulturmelk og egg. Rør dette sammen med vann- og smørblandingen. Ha tilslutt i mel og salt, og kok i ca 15 minutter.
Spekemat, flatbrød og lefse smaker godt til.
De tradisjonsrike ostene, gamalost, pultost og ekte geitost, smaker godt på smurte lefser for de som fortsatt er sultne. I denne grøten ble det fra gammelt av ofte brukt litt byggmel. Da blir grøten mørkere og smaker mer og annerledes.

Annonse
Legg inn kommentar eller trykk liker på denne artikkelen.


Intern:1947
Grillmat.Vafler.
singelmat.

Ansvarlig utgiver: © 2002- Databasesør AS Adresse: Matoppskrift.no,
Major Laudalsvei 6, 4630 Kristiansand Orgnr.: 911 668 602 mva.