
Det skal ikke så mye til for å gjøre sausen fyldig og god, en klatt rømme og så er det iorden sier reklamen på TV. Og det er faktisk noe idet.
De fleste matglade har et rømmebeger i kjøleskapet. Rømme er utmerket til å tykne sauser og supper, men vær varsom: Rømme bør romtempereres før du tilsetter den til varme retter. Pass også på at du ikke koker rømmen, dette kan føre til at den gryner seg.
Men rømme er og anvendelig som råvare i en rekke kalde sauser. Disse er friske og raske å lage, og passer til mye.
Her er ett lite utvalg av kalde sauser med rømme.
Rømmesaus med sennep
Denne passer til fisk
3 dl (1 beger) rømme
1 ss lys fransk sennep
2 - 3 ss kapers
1 /2 dl finhakket gressløk
Bland alle ingrediensene. La sausen stå og trekke minst 1 time slik at smaken kommer bedre frem.
Rømmesaus spesial
Denne er og til fisk
1 dl seterrømme
2 ss majones
4 ss væske fra syltede agurker
2 ss sitronsaft
1 ss sukker
Bland alt sammen. Serveres kald på alle typer fisk
Rømmesaus til Kebab
1 beger lettrømme
2 ss finhakket mynte evt. annen urt
1 presset hvitløkfedd
1/4 ts sukker
saften av 1 sitron
Bland sammen alle ingrediensene og la rømmesausen trekke smak i kjøleskap et par timer før servering.
Andre smaksvarianter kan være følgende.
Til ca 3-4 ss rømme bruker du:
- Karrisaus: 1 krm karri og 1 ts chilisaus
- Ostesaus: 1 ss mosa normannaost
- Skinkesaus: 15 g skinke og 1 1/2 ts sennep
- Eplesaus: 1 ss små epleterningar, 1 ts sylteagurk i små terningar og 1 ts sellerirot i små terningar
- Rød saus: 1 ts tomatpuré, 1/2 tomat i terningar og 1 skive rød paprika i små terningar
- Grønn saus: 1 ts finhakka dill og 1 ts finhakka persille eller gressløk (eller en liten pressa hvitløkbåt)
- Kaviarsaus: 1 ts kaviar og 1 ts finhakka gul løk
Kald rømmesaus med sopp
700 g forvellet sopp
1 løk
1 syrlig eple
4 dl rømme
salt
sukker
eddik
pepper
sennep
dill
rotselleri
Den forvellede soppen, løken og eplet finhakkes og blandes i rømmen. Smak til med salt, sukker, eddik, pepper, sennep, dill og revet rotselleri.
Serveres til kalde forreter med kokte poteter.
Chilisaus til krabbe
1 dl 20% rømme
1/2 dl majones
1/2 dl chilisaus
1 ss sitronsaft
1/2 ts sennep
1/2 ts worcestersaus
Rør sammen ingrediensene og smak eventuelt til med litt sukker.
Gravlakssaus
4 ss sennep
3 ss majones
1 ss olje
2 ss hakket dill
2-4 ss lettrømme hvis ønskelig
Rør sennep, majones, olje og dill sammen. Rør inn rømme etter ønske.
Sennepssaus med masse dill hører med til gravlaks. Det fins mange varianter av gravlakssaus. Og sausen kan gjøres mildere ved å tilsette lettrømme.
Paprikasaus
1 løk, i ringer
1 grønn paprika, i strimler
1 rød eller gul paprika, i strimler
1-2 ss margarin
1-2 tomater, hakket
1 dl kjøttkraft
salt
pepper
3-4 ss seterrømme
Surr løk og paprika myke i margarin i en stekepanne på ganske svak varme. Tilsett hakkede tomater og kraft. Smak til med salt og pepper. Rør inn rømme like før servering. Rømmen kan byttes ut med 2 ss smørost eller kremost.
Rød saus med urter
2 dl yoghurt naturell
2 dl lettrømme
4-5 basilikumblader, hakket
1-2 ss norsk chilisaus
1 ss sukker
2 ss pistasjnøtter, finhakket
Salt og pepper
Ha alt i food processor og la det gå til alt er blandet.
Passer til kokt laks og ørret.
Kald urtesaus
1 beger lettrømme
1 lite beger naturell yoghurt
2 ss hakket kruspersille, gressløk, kjørvel og dill
1 båt hvitløk
noen skiver blåmuggost
Bland rømme og yoghurt og ha i finhakkede urter og presset hvitløk. Legg noen skiver blåmuggost på toppen. Fin til kylling.
Legg inn kommentar eller trykk liker på denne artikkelen.
Intern:508