
Rom har i Norge til nå kanskje først og fremst vært sett på som en drink-ingrediens, men rom er mye mer enn det. Vi har sett nærmere på historien, på noen rom-nyheter på polet og blandet noen rom-baserte drinker som passer til hverdag og fest.
Ifølge Caplex er rom: Brennevin som fremstilles av gjæret melasse el. andre biprodukter ved fremstilling av rørsukker. Produseres særlig på Jamaica, Cuba, Puerto Rico og Martinique.
For nordmenn flest er rom nærmest synonymt med den hvite Bacardi og enkelte har smakt Havana Club i ny og ne. Disse rom-typene er greie som en introduksjon til rom, men det har de siste årene kommet flere nye rom-typer som det er vel verd å smake på dersom man har sansen for rom-smaken og ikke kun er interessert i rom som et alternativ til vodka og gin som blandemiddel i drinken.
Hvit rom
Den hvite rom slik de fleste av oss kjenner den ble til i 1862 da Mr. Bacardi filtrerte den brune drikken cubanerne til da hadde drukket. Oppskriften og kullfiltreringen er patentert av Bacardi med det resultat at den klassiske hvite Bacardi er den samme i dag som den som ble drukket på Cuba i 1862 – luktfri og litt kjedelig.
Nye brune og gode
Den 6. november i år ble det lansert nye spennende rom-typer i Norge som er å få kjøpt via bestillingsutvalget på Polet. Det er Bakken Vin & Gourmet som har tatt flaskene fra den lille legendariske ”rom-øya” Martinique i Det Karibiske Hav og fått den til Norge. Vi har sett nærmere på og selvsagt smakt noen av disse.
Trois Rivières Rhum Blanc Agricole
Hvit, ulagret rom etter Agricole-metoden. Duft av varm sukker, modne bananer og kokosmelk. Godt strukturert, myk, vedvarende smaksbilde. Perfekt til Ti-Puch eller som base for en longdrink/coctail. (kr 355,60)
Trois Rivières Rhum Vieux 'Cuvée du Moulin'
Lagret i fire år på franske eikefat. Gylden farge, intens, aromatisk og mild i smaken med balansert innslag av krydder og eik. Rund og myk med lang varighet, utmerket som en digestive eller med litt vann som en apéritif. (kr. 407,70)
Trois Rivières Rhum Vieux '1996'
Årgangsrom med 6 år på franske eikefat. Gylden(mørk) farge. Intens i duft med innslag av vanilje, tobakk og krydder aromaer. Myk, kompleks og rund i smaken med innslag av tørkede frukter og i balanse med duft opplevelsen. Laaaaang ettersmak! (kr 537,20)
Trois Rivières Rhum Vieux '10 Ans'
10 år på franske eikefat og noe mørkere i fargen enn de foregående to lagrede varianter. Mild og aromatisk i nesen, men en noe kraftigere rom i smaken, kompleks med preg av eik, vanilje, kryddere, frukter og florale toner. Igjen laaaang ettersmak. (kr 612,90)
Alle lagrede varianter passer godt etter et måltidet, alene eller med litt vann. Perfekt til cigarer (eller til kaffen) og kan også godt nytes som en apèritif dersom ønsket.
I te eller i cola
I Tyskland har de en forkjærlighet for å blande rom i te, mens de fleste får kjennskap til rom via daiquri-drinker samt i Cuba Libre – en av verdens mest kjente drinker. På folkemunne kalt ”rom og cola”, men det er ikke helt den samme drinken. For å oppnå rett blanding av rom og syre må den tilsettes saftene fra en hel frisk lime.
80 prosent av all rom som selges på Fridays på Karl Johan i Oslo er hvit rom, men det er en klar tendens at folk eksperimenterer med mørkere rom – alene eller i drinkene.
Til cigarer er en mørk rom klart å foretrekke fremfor den mer vanlige følgesvennen – cognac.
Rommens historie
- 1635: Franskmennene slår seg ned på Martinique, en tropisk vulkanøy i det nordlige Karibhavet. Hovedproduktene for eksport er kaffe og bomull. De første eksperimentene med dyrking av sukkerrør gjøres.
- 1650: Martinique eksporterer allerede små kvanta av sukker. Fader Du Tertre
utviklet et destillasjonsapparat for fremstilling av råsirup.
- 1694: Fader Labat oppfinner destillasjonsapparatet som muliggjør produksjon av rom i store kvanta ved de allerede eksisterende sukkerfabrikkene.
- 1767: Sirup blir å betrakte som internasjonal pengevaluta. Det er 450 sukkerfabrikker i Martinique.
- 1870: Sukkerrøråkrer utgjør 57% av all dyrket mark, og mange tradisjonelle sukkerprodusenter slår seg sammen for å drive store sentraliserte fabrikker.
Men konfrontert med kollapsen når det gjelder sukkermarkedsprisene, må nye markeder finnes. Man får ideen å destillere saften av gjærende sukkerrør, Rhum Agricole eller Habitant Rum. Og for å møte etterspørselen vokser det frem en hel romindustri.
- 8. mai 1902: Utbrudd av vulkanen Mount Pelée ødelegger fullstendig byen Saint Pierre, og reduserer produksjonskapasiteten til halvparten.
- 1. verdenskrig: Gjennoppbygging av byen er godt i gang, og fabrikkene blir modernisert.
Rom gir mot til soldatene, og utvikles i takt med våpenopprustningen. Produksjonen blir doblet.
- 1918: Produsenter i Fastlands-Frankrike blir bekymret for den store konkurrenten i koloniene, og begrenser importen av rom fra koloniene ved lov av 3. desember, 1922, som kvoteregulerer importen.
Slik lages rom
Knusing av sukkerrør gir sukkersaft.
Fermentering omformer sukkersaften til alkohol.
Destilleringen konsentrerer alkoholen til ”rhum agricole” (landbruksrom).
Lagring på eiketønner i mist 3 år.
En dag i livet til en rom-entusiast
I samsvar med lokal tradisjon har rom fra gammelt av vært en høyt respektert drikk.
I visse perioder var det avsatt presise tider for når rom skulle drikkes, og det var spesielle navn knyttet til hvordan den skulle konsumeres. Vi har gravd dypt ned i langtidshukommelsen for å avsløre noen av disse hemmelighetene.
Tidlig om morgenen, før frokost ved 5-tiden begynte man dagen med en liten dram som også gikk under navnet 'mise à feu', som en varm start på en på en lys og hyggelig oppvåkning. Dette var en absolutt nødvendighet som start på dagen for arbeiderne fra Martinique – en øy i Caribien.
Ved 9-tiden var det tid for rom «punch»; en shot eller en dram med ren rom, en « sec » eller «feu», tørr ild, om du vil, bestående av rom, en dash med lime og noe sukker.
Ved 11-tiden kom så 'ti-lagoutte', liten dråpe rom, en forsmak på lunchtid med
‘ti punch’ en rom-basert drink med varierende innhold i tillegg til rom.
Ca klokken halv ett var det tid for å smake på den lille 'ti 50%' ved bordet sammen med venner. Denne skulle representere halvparten av den forutgående drinken.
Ritualet var konstant, og måtte utføres av konsumenten selv (det var aldri noen som serverte en lokal rompunch til noen andre). Sirupen ble hellet opp, fruktsaften presset og rommen tilsatt tilslut. For å blande miksturen (dette ble kalt «doucir») ble glasset løftet opp med fingertuppene og forsiktig beveget i retning mot klokkeviseren.
Straks punchen var drukket, og dette skulle etter tradisjonen gjøres i tre super, ble den etterfulgt av en «crase», noe lindrende kaldt etter den ”brennende ild”.
Når 'décollage' blir etterfulgt av kokosnøtt-melk blir 'crase', kalt 'cocoyage' og hvis det er en ciderlignende 'mabi' drink, ble denne kjent som 'mabyage'. Eller enklere, med bare vann eller kullsyreholdig vann hadde hver og en sin egen teknikk for å dempe den brennende og sterke romsmaken.
Ved 3-tiden om ettermiddagen var det tid for 'l’heure du Christ', Kristus sin time, og ved 5-tiden kom 'ti pape', lille Pave.
Men allerede på begynnelsen av kvelden, 'à toute heure' kunne man drikke fritt etter behov og lyst. Dette ble også kalt 'ti-feu' (liten flamme) eller 'ti-sec' (a shot of dry), eller en CRS: Citron-Rhum-Sirop (Lime-Rum-Syrup for the road, en på veien.
Og vi må slett ikke glemme 'pété-pied' (break a leg) brekk benet, et veritabelt spark på skinneleggen som umiddelbart førte til en god lur, og så endelig kveldens 'ti-punch' og helt til slutt 'partante'(final departure) og rett i seng.
Og slik gikk altså en typisk dag for en ekte romentusiast i forgangne tide. Nå til dags er romforbruket selvsagt mye mer moderat, men begrepet 'ti-punch' lever fremdeles og representerer en realitet enkelte steder.
Drinker til hverdag og fest
Selv om du er en ekte rom-elsker, kan det være godt å variere drikkingen med en gang iblant også å bruke rom-rester til en skikkelig drink. Her får du inspirasjon til å lage dine egne versjoner.
Rhum Sour
Bland ingrediensene i en mikser eller shaker:
1 del sitronsaft
2 deler sirup fra sukkerrør
3 deler gammel rom
Litt Angostura
Server med knust is
Pina Colada
Hell ingrediensene i en mikser eller shaker:
1 del kokosmelk
2 deler hvit rom
5 deler ananas juice
Tilsett is og rist
Dersom du bruker mikser: Tilsett ananasbiter og bland helt til det blir kremete. Server i et stort glass.
Ti Punch
Hell følgende i et lite glass (Ti=kreolsk for det franske ordet petit som betyr liten):
1 del sirup fra sukkerrør
4 deler hvit rom
Skvis en skive sitron og legg den i glasset.
Rist
Cuba Libre
4 cl hvit rom (velger du en eldre mørk rom blir smaken mer fyldig)
Coca Cola
En hel skviset lime-frukt
Server i et stort glass med is.
Rhum Tonic
Hvit rum
Tonic
En sitronskive
Server i et stort glass
Daiquiri
Hell ingrediensene i en mikser eller shaker:
1 del sirup fra sukkerrør
4 deler hvit rum
1 del sitronsaft
Server med is.
Hvis du tilsetter farris får du en veldig frisk ”long drink”. Du kan også bruke grenadinesirup istedenfor sukkersirup. Du kan også få en morsom cocktail dersom du tilsetter bananer eller jordbær og blander til du får kremete konsistens. (Strawberry daiquiri).
Planter
Bland følgende i en stor mugge:
½ del sirup fra sukkerrør
3 deler gammel rom
6 deler fruktjuice (appelsin, pasjonsfrukt eller ananas).
Tilsett Angostura og saften fra en sitron. Server med is i et stort glass.
Legg inn kommentar eller trykk liker på denne artikkelen.
Intern:492