Russisk aften


Oppdatertdato: 2004-05-21 Tema: Fest Forfatter: Utgiver: Matoppskrift.no Først Utgitt: Fotograf: Astrid Hals, Ivar Greftegreff, Alf Børjesson


En russisk aften kan gjøre seg, både med og uten vodka. Det russiske kjøkken har mange solide retter og flere internasjonalt kjente oppskrifter. De fleste har vel hørt om Borsjtj, Blinis, Piroger osv. Jeg har satt sammen en meny med litt tilbehør. Og husk å ikke drikke for mye vodka før maten, men det hører til. Men godt øl er passe drikke. Rødbetesuppen kan og brukes alene med prioger og blinis til dessert. fasan kan byttes med kylling eller rapphøns.
NB: Husk balalaika musikk

Menyen er:
Russisk rødbetesuppe(Borsjtj) med evt piroger.
Fasan à la Kaukasus (Fazan po kackazki)
Russisk ostedessert (Pashka)
Blinier Russiske pannekaker

Borsjtsj (Russisk rødbetesuppe)
8-10 personer

500 g rødbeter skrellet i tynne staver
4 ss solsikkeolje
250 g finhakket løk
100 g stangselleri i små biter
100 g gulerøtter i små biter
100 g pastinakk i biter
100 g hodekål fintsnittet
2 fedd hvitløk finhakket
1,5 liter vann
Salt og pepper
2 ss vineddik
225 g poteter i små biter
3 dl rømme

Brun løk, seller og gulerøtter i en gryte. Tilsett det andre unntatt poteter og rømme. Kok opp og ha i poteter. La den småkoke i 40 minutter. Krydre etter smak. Server med en klatt rømme i hver suppetallerken. Det hører med prioger til denne retten.

Piroger (Pirogi, pirozhki)
Disse serveres med ulike fyll

500 g hvetemel
25 g smør
3 dl vann
1 ts salt
1 ts sukker
2 egg
2 ss smør

Ha melet på bakeplaten og lag en grop i midten. Løs gjæren opp i lunkent vann, pisk så dette sammen med tre fjerdedeler av de piskede eggene og det smeltede avkjølte smøret og hell alt sammen opp i gropen. Tilsett salt og sukker. Kna sammen deigen under tilsetting av vannet som er igjen. Dekk over deigen og sett den til heving. La det heve i ca 1 time.

Kna så deigen på ny og lag eggestore kuler av dem. Etter 5 minutter trykker man deigkulene til ca 1 cm tykke skiver, som så er klare til fylling.

Man kan også kjevle hele deigen ut til ca 1 cm tykkelse og stikke ut runde skiver med glass.

Legg en spiseskje fyll (sopp, kjøtt, fisk etc) i midten og lukk deigen omkring dette. Plasser pirogene på en godt smurt stekeplate, pensle dem med resten av de piskede eggene og stek dem gyllenbrune ved 225 C i ca 15 minutter. Pensle dem med smeltet smør når de tas ut av stekeovnen, og dekk dem til slik at skorpen ikke blir for hard.

PIROGI:

Pirogi er samme deig, men bakt som en stor pirog. Del deigen i to like store deler og kjevle disse ut til plater på ca 1 ½ cm tykkelse. Legg den ene på den smurte stekeplaten. Legg fyllet på, men ikke helt ut til kanten. Dekk over med den andre deigplaten og lukk pirogen hele veien rundt. Pensle med pisket egg og prikk pirogen med gaffel, slik at dampen kan slippe ut. Stekes ved 200 C i ca 30 minutter.


KJØTTFYLL:
400 g karbonadedeig
1 1/2 ss smør
1 stort hardkokt egg
1 løk
1 dl buljong
salt
pepper

Skrell løken, grovhakk den og surr den klar og gyllen i litt av smøret. Tilsett kjøttet og la dette få litt farge. Ta gryten av, rør i hakket egg og deretter buljong og smak til med salt og pepper. Vær forsiktig med saltet hvis det brukes buljong laget på terninger.

HVITKÅLFYLL:
1/2 lite hvitkålhode
2 ss smør
2 ss hakket persille
1 ss hakket dill
2 hardkokte egg

Skjær hvitkålen fint eller høvle den grovt. Hell kokende lettsaltet vann over den, skyll den i kaldt vann og press den tørr. Smelt smøret i en gryte, ha kålen i og la den surre på svak varme uten å bli brun, 15-20 minutter hvis det er ny kål, litt lengre hvis kålen er gammel.

Hakk eggene og bland dem i kålen. Krydre med persille, dill, salt og pepper, Bland godt og tilsett eventuelt et par ss buljong eller smeltet smør for å binde blandingen bedre sammen.

Fasan à la Kaukasus (Fazan po kackazki)
2 unge fasaner
2 dl valnøtter, helst tørket
100g usaltet smør
500 g grønne druer
100 g blå eller røde druer
3 appelsiner
1 sitron
1 ts revet sitronskall
1 dl muskatell-vin
1 dl tørr madeira eller sterk te
2 dl hønsekraft
salt
nymalt pepper

Gni fuglene inn- og utvendig med sitron og bind dem opp. Pensle dem med smør på alle sider, krydre dem med salt og pepper og legg dem i en smurt, ildfast form eller en liten ovnspanne. Tilsett nøttene, vinen og/eller teen, druene og sitronskallet og la retten stå i stekeovnen ved 250 C ca 15 minutter.

Skru så ned varmen til 180 C og stek videre 15 minutter til.

Skjær en av appelsinene i meget tynne skiver, som legges oppå fuglene. Pensle med mye smør. Skru ned varmen ned til 160 C og stek fuglene ferdige i ca 10 minutter til.

Legg fuglene på et oppvarmet fat og garner med nøtter og druer. Sil skjyen over i en gryte, tilsett hønsebuljongen og kok blandingen i noen minutter.

Press saften ut av appelsinene og opp i sausen, som så koker inn med ca 1/3 uten lokk på sterk varme.

Fasanene holdes imens varme i stekeovnen. Hell sausen over fuglene like førretten skal serveres.

Løskokt ris hører til og smaker meget godt sammen med denne retten.

Hvis druene nærmest er overmodne, bør man ikke tilsette dem før man har skrudd varmen ned annen gang. Hvis appelsinskivene fremdeles er hele, kan de legges på toppen sammen med litt nøtter og druer.

Russisk ostedessert (Pashka)
8-10 porsjoner

500 g Cottage Cheese
125 g usaltet smør
125 g sukker
1 1/2 dl rømme
175 g mandler
50 g sukat
50 g røde cocktailbær
100-150 g rosiner

Press osten gjennom en sikt. Rør smøret bløtt og bland det med ost, sukker, rømme og skåldede, grovhakkede mandler. Rør massen godt sammen.

Tilsett hakket sukat, hakkede cocktailbær og rosiner.

Kle en form med tynt klede. Press ostemassen i, dekk med klede og legg lett press på toppen. Det tynne klede suger opp fuktigheten fra desserten.

Sett desserten kjølig natten over, eller aller helst ett døgn.

Hvelv desserten på fat.

Server Pashka med loff og eventuelt mer rømme. I Russland blir denne desserten helst lagret i en dekorert treform, som minner mye om våre gamle smørformer.

Blinier Russiske pannekaker
15 store eller 30 små

2 egg
5 dl melk
25 g gjær
2 dl hvetemel
2 dl bokhvetemel
1 ts salt
50 g margarin eller smør

Skill eggene i hviter og plommer. Varm melken til fingervarmt. Rør ut gjæren i litt av melken i en kopp. Visp ut melet i resten av melken. Tilsett den utrørte gjæren, saltet og eggeplommene og visp det sammen til en jevn røre. Dekk røren med en tallerken og la den svelle ca 1 time i romtemperatur.

Smelt og avkjøl fettet. Stivpisk eggehvitene. Bland eggehvitene og fettet i røren like før steking.

Stek små, tykke pannekaker på middels sterk varme i stekepanne, tykke pannekaker på middels sterk varme i stekepanne. Bruk ca 2 ss røre til hver blini. Snu dem når de har hevet seg og blitt stive og porøse på overflaten.

Legg bliniene på fat etter hvert. Hold dem varme, for eksempel oppå et kokekar med kokende vann. De kan også legges på et ildfast fat og siden varmes ved 175 C ovnsvarme i ca 5 minutter.

Server bliniene varme med rømme, crème fraîche eller annet.

Annonse
Legg inn kommentar eller trykk liker på denne artikkelen.


Intern:257
Norsk mat.Lavkarbo.
Produkttester.

Ansvarlig utgiver: © 2002- Databasesør AS Adresse: Matoppskrift.no,
Major Laudalsvei 6, 4630 Kristiansand Orgnr.: 911 668 602 mva.