Så mange klementiner spiser du


Oppdatertdato: 2009-01-02 Tema: Frukt Forfatter: Utgiver: Matoppskrift.no Først Utgitt: Fotograf: Kjell M. Kaasa


Oslo (NW): Er du en gjennomsnittlig nordmann, spiser du seks kilo klementiner i året. Mesteparten av klementinene på bildet spiser du til jul.

– November og desember er høysesong for klementiner. Da skreller vi til sammen nesten 19000 tonn, eller fire kilo hver, sier Hanne Linnert i frukt- og grøntgrossisten Bama.
Før jul har Bama ekstra travle dager med å få klementiner i tonnevis inn på lager og videre ut til butikkene.

– Klementinen øker i popularitet. Hver nordmann spiser én kilo mer enn for fire år siden. Og det kan se ut til at vi setter ny rekord i år igjen, sier Linnert.

Er det mandarin?

Debatten dreier seg slett ikke bare om finansuro for tiden. Rundt lunsjbord og fruktfat diskuteres også nesten like alvorlige spørsmål, som: Er dette en klementin eller en mandarin? Hva er forskjellen?

– Vi får mange spørsmål til ’’Spør oss’’-spalten på nettsiden vår. På denne tiden av året handler spørsmålene nesten utelukkende om klementiner, sier Linnert.
Og Bama forklarer, som de gjør hvert år på disse tider, at det ikke finnes mandariner i fruktdiskene før jul lenger, bare klementiner. Faktisk har klementinen vært enerådende i over 20 år, etter at den utkonkurrerte den steinete mandarinen.

– Klementinene skal ikke inneholde steiner. Når noen likevel gjør det, skyldes det bier på villspor, såkalt feilpollinering. Sånn er forvirrete bier med å holde liv i diskusjonen om det er mandariner eller klementiner vi spiser, sier Linnert.
Klementiner er også søtere på smak enn mandariner, og lettere å skrelle.

Vellykket krysning

For to år siden fikk Bama laget en undersøkelse for å finne ut av hva folk vet om klementiner og mandariner. Konklusjonen var at usikkerheten var stor. Annenhver nordmann mente at de fremdeles spiser mandariner.

– Vi tror vel ikke at forvirringen er blitt så mye mindre siden da, men satser på at det blir litt bedre for hver jul, sier informasjonssjefen i Bama.
Det var munken Clement Rodier som dyrket fram den første klementinen, i Algerie i 1890. Den nye sitrusfrukten var resultatet av at han krysset mandarin med den bitre appelsintypen pomerans.
Klementinene vi spiser i disse dager kommer hovedsakelig fra Spania og Marokko. Etter hvert er frukten blitt å få tak i hele året. Da kommer den også fra land som Israel, Sør-Afrika og Chile

Annonse
Legg inn kommentar eller trykk liker på denne artikkelen.


Intern:1473Ansvarlig utgiver: © 2002- Databasesør AS Adresse: Matoppskrift.no,
Major Laudalsvei 6, 4630 Kristiansand Orgnr.: 911 668 602 mva.