Så mye bør du bevege deg


Oppdatertdato: 2011-07-07 Tema: Slanking Forfatter: Utgiver: Matoppskrift.no Først Utgitt: Fotograf: Helsedirektoratet Kilder: Helsedirektoratet


Oslo (NW): Løpe fort i 13 minutter eller danse i en halvtime? Her er oversikten over hvor mye du bør bevege deg hver dag. – Bare én av fem voksne følger anbefalingen om å være fysisk aktiv en halvtime om dagen. For barn og ungdom er anbefalingen en time, men bare halvparten er så aktive, sier generalsekretær Lasse Heimdal i Friluftslivets Fellesorganisasjon (FRIFO).
En inaktiv voksen mann kan få stor helsegevinst av å gå seg litt svett en halvtimes tid hver dag, ifølge Helsedirektoratet. Med en joggetur slipper han unna med et kvarter om dagen. Bordtennis kan være mer effektivt enn rolig gange, og dans mer effektivt enn bordtennis (se liste nederst).

– Mange av de med størst behov for bevegelse har et hat-forhold til trening. Men du er ikke avhengig av treningsstudio for å oppnå helsegevinst. En kveldstur til fots, en sykkeltur i nabolaget, eller til og med plenklipping, gir helseeffekt, sier Heimdal.
Friluftssjefen anbefaler uteaktivitet og påpeker at du kan gå glipp av viktig avkobling og naturopplevelser hvis du ser for mye på klokka når du trimmer.

Glem utstyrsjaget

Det er lett å bli psyket ut av kroppsfiksering og utstyrsjag. I avisene får vi råd fra topptrente treningsinstruktører, i marka raser folk forbi på 50 000-kronerssykler, og treningsstudioer kan til tider minne om en catwalk.

– Inaktivitet kan fort bli en ond sirkel som også fører til at du kvier deg til å være sammen med andre som trener. Men har du et par gode tursko, har du i utgangspunktet det utstyret du trenger for å holde deg friskere, få overskudd og godt humør, sier Heimdal.
Frifo gjennomfører pilotprosjektet ’’Aktiv i friluft’’ med støtte fra Helse- og omsorgsdepartementet. Prosjektet pågår flere steder i landet. Målet er å få flere til å bevege seg.
Et viktig poeng for turene og aktivitetene er å være flere.

– Tar du med deg en venn, får du også mer glede av aktiviteten og sjansen for gjentakelse øker. Å være flere, betyr dessuten en viss forpliktelse til å møte opp, sier Heimdal.

SÅ MYE BØR DU BEVEGE DEG HVER DAG:

Menn:
Gå, ganske lett (4,8 km/t) 30 minutter
Gå, litt anstrengende (6,4 km/t) 26 minutter
Sykling, litt anstrengende (12 km/t) 30 minutter
Bordtennis, litt anstrengende 26 minutter
Rake, litt anstrengende 23 minutter
Klippe plen (manuelt),litt anstrengende 23 minutter
Danse (ikke konkurranse),litt anstrengende 23 minutter
Jogge, anstrengende (8 km/t) 15 minutter
Sykling, anstrengende (22 km/t) 13 minutter
Løpe, meget anstrengende (9,7 km/t) 10 minutter

(Varighet av ulike aktiviteter for å oppnå et energiforbruk på 150 kcal (630 kJ) hos en inaktiv 40-42 år gammel mann på 86 kg.)

Kvinner:
Gå, ganske lett (4,8 km/t) 37 minutter
Gå, litt anstrengende (6,4 km/t) 32 minutter
Sykling, litt anstrengende (12 km/t) 37 minutter
Bordtennis, litt anstrengende 32 minutter
Rake, litt anstrengende 29 minutter
Klippe plen (manuelt),litt anstrengende 29 minutter
Danse (ikke konkurranse),litt anstrengende 29 minutter
Jogge, anstrengende (8 km/t) 18 minutter
Sykling, anstrengende (22 km/t) 16 minutter
Løpe, meget anstrengende (9,7 km/t) 13 minutter

(Varighet av ulike aktiviteter for å oppnå et energiforbruk på 150 kcal (630 kJ) hos en inaktiv 40-42 år gammel kvinne på 69,5 kg.)

Kilde: Helsedirektoratet

Annonse
Legg inn kommentar eller trykk liker på denne artikkelen.


Intern:2188Ansvarlig utgiver: © 2002- Databasesør AS Adresse: Matoppskrift.no,
Major Laudalsvei 6, 4630 Kristiansand Orgnr.: 911 668 602 mva.