Saftige formkaker til jul


Oppdatertdato: 2014-12-07 Tema: Kaker Forfatter: Utgiver: Matoppskrift.no Først Utgitt: Fotograf: Alf Børjesson og Lisa Westgaard


De saftige, litt tunge og smakfulle formkakene hører julen til like mye som de sju slag med småkaker. Nettopp nå i tiden før jul smaker nok kakene aller best. Så unn deg å tjuvstarte aldri så lite!

Lag gjerne julens formkaker i god tid. Pakk dem godt inn, så holder de på saftigheten. De forskjellige aromastoffene får også tid til å sette sin smak på kaken. På grunn av at kakene skal "modnes" på denne måten egner de seg svært godt som julepresanger - en ypperlig idé til den som har "alt", men som ikke liker å bake selv. De aller fleste formkaker er holdbare i kjøleskap i månedsvis, - selv om de også gjerne kan fryses. Glem heller ikke de viktige forberedelsene: Alle råvarene bør ha romtemperatur før du setter i gang med bakingen.

Christmas cake

(2 former à 3/4 liter)

Dette er en tett og kompakt kake som bare blir bedre etter lagring. Kaken har meget god holdbarhet.

500 g lyse rosiner, grovhakket
500 g korinter
250 g apsikat (syltet sitrusskall)
1 1/2 dl konjakk
500 g smør
125 g brunt sukker
8 eggeplommer
150 g hvetemel
125 g strøkavring
1/4 ts revet muskatnøtt
1 ss kanel
2 ts muskatblomme

Bland all frukten i en bolle og hell over konjakk. La det trekke i noen timer, gjerne natten over. Rør smør og sukker forholdsvis lenge, til det er hvitt og kremaktig. Bland inn én og én eggeplomme og rør godt. Tilsett hvetemel, strøkavring og krydder vekselvis med frukten. Hell blandingen i to godt smurte puddingformer. Dekk dem godt til med bakepapir og aluminiumsfolie. Knyt rundt med bomullstråd. Sett formene i vannbad i ovn ved 180 °C i 5-6 timer. Etterfyll med vann. Ta opp kakene og la dem stå kaldt minst en uke før de spises. Kaken smaker best når den varmes opp igjen i vannbad før servering. Server med hjemmelaget vaniljesaus.

Vaniljesaus:
5 dl melk
1 vaniljestang eller 1/2-1 ts vaniljesukker
2 egg
1/2 dl sukker
1 ts maisenna

Skrap ut vaniljefrøene og ha dem i en kjele sammen med resten av ingrediensene. Varm opp under omrøring til kremen blir passe tykk. Pass på at den ikke koker. Avkjøl i kaldt vann. Rør under avkjøling for å unngå snerk.

Julefruktkake

(2 former à 1 1/2 liter)

Denne fruktkaken er svært saftig, og inneholder alt det gode som man forventer av en julefruktkake. Den har god holdbarhet og er fin å fryse.

150 g korinter
150 g mandler
150 g hasselnøtter
150 g tørkede aprikoser
150 g tørkede epler
6 dl appelsinjus
7 egg
5 dl sukker
500 g smør
8 dl hvetemel

Finhakk korinter, mandler, hasselnøtter og frukten. Slå over jus og la det trekke natten over. Pisk eggedosis av egg og sukker. Bland inn mykt smør og litt av melet, slik at ikke røren ikke "sprekker” så lett. Tilsett avsilt fruktmasse og rør inn resten av hvetemelet. Hell røren i godt smurte former. Stek kakene på nederste rille i stekeovnen ved 150 °C i ca. 2 timer. Legg matpapir over formene under steking for å bevare den lyse og fine fargen på kaken. Avkjøl kaken i formen. Pakk kaken godt inn og oppbevar kjølig. Kaken kan også fryses.

Hvis du har bakt kransekake til jul og fått eggeplommer til overs kan du bake denne kaken. Alle eggeplommene i kaken gjør at fargen er gul som sola, og smaken er god som gull!

Gullkake

(1 1/2 liter)

150 g smør
150 g sukker
6 eggeplommer
2 dl kremfløte
225 g hvetemel
1 1/2 ts bakepulver

Rør smør og halvparten av sukkeret forholdsvis lenge, til det er hvitt og kremaktig. Pisk eggedosis av eggeplommer og resten av sukkeret. Pisk fløten nesten stiv. Bland smørkremen vekselvis med eggedosis og mel tilsatt bakepulver. Rør forsiktig inn kremen. Hell røren i en godt smurt form og stek den på nederste rille i stekeovnen ved 175 °C i 3/4 - 1 time. Hvelv kaken forsiktig og avkjøl på rist. Gullkake kan fryses.

Dette er kaken du skal bake dersom du har fått eggehviter til overs etter at du har bakt "alle sju slaga".

Sølvkake

(2 former à 1 liter)

75 g smør
150 g sukker
1 3/4 dl kremfløte
225 g hvetemel
1 1/2 ts bakepulver
revet skall av 1 appelsin
8 eggehviter

Pynt:
melisglasur tilsatt romdråper
cocktailbær

Rør smør og sukker forholdsvis lenge, til det er hvitt og kremaktig. Ha i pisket krem. Bland hvetemel og bakepulver og rør det inn. Tilsett valmuefrø og revet appelsinskall. Stivpisk eggehvitene og vend dem forsiktig inn i røren. Hell røren i godt smurt form. Stek kaken på nederste rille i stekeovnen ved 175 °C i 3/4 - 1 time. Avkjøl kaken på rist. Sølvkake er fin å fryse. Kaken kan pyntes helt enkelt med melisglasur og røde cocktailbær.

Honningkaker er som skapt for lagring, fordi de trekker til seg fuktighet fra luften. Kakene holder seg derfor gode og saftige over svært lang tid.

Lagret honningskake

8 egg
500 g sukker
500 g honning
1 ss appelsinmarmelade
1/2 ts pepper
500 g hvetemel

Visp egg og sukker til eggedosis. Varm opp honningen til den er flytende. Rør inn appelsinmarmelade og pepper. Ha honningen i eggedosisen sammen med siktet hvetemel. Hell røren i godt smurt form med en bred stripe bakepapir langs bunnen og opp på kortendene. Stek kaken på nederste rille ved 150 °C i ca. 45 minuter. Avkjøl kaken i formen. Pakk kaken godt inn og la den få modne seg før servering.

Whiskykake er svært smakfull, saftig og tung formkake.

Whiskykake

(2 kaker à 1 liter)

ca. 150 g cocktailbær
2 1/2 dl rosiner eller dadler
200 g valnøtter
2 1/2 dl amerikansk whisky, evt. appelsinjus
175 g smør
3 dl sukker
1 dl brunt sukker
4 egg
6 dl hvetemel
1 ts bakepulver
1/4 ts malt muskat

Del cocktailbær, grovhakk rosiner og valnøtter. La alt trekke i whisky over natten. Rør smør og sukker forholdsvis lenge, til det er hvitt og kremaktig. Tilsett én og én eggeplomme og rør godt mellom hver. Bland bakepulver og muskat i melet og tilsett sammen med nøtteblandingen. Stivpisk eggehvitene og skjær dem forsiktig inn i røren. Hell røren i godt smurte former og stek dem på nederste rille ved 150 °C i ca. 1 1/2 time. La kakene stå noen minutter i formen før den avkjøles på rist. Whiskykake egner seg godt for frysing.

Ingen vet hvem Mor Monsen var, men kaken hennes kjenner alle, og det har vi gjort helt siden kokebøkene begynte å komme i det forrige århundre!

Mor Monsen

(1 stor langpanne)

500 g smør
500 g sukker
500 g egg
500 g hvetemel
1 ts bakepulver
saft og skall av 2 sitroner
4 ss mandelflak
4 ss korinter
4 ss perlesukker

Rør smør og sukker forholdsvis lenge, til det er hvitt og kremaktig. Tilsett ett og ett egg. Bland inn mel, bakepulver, sitronsaft- og skall. Ha røren i en bakepapirkledd langpanne. Dryss over mandler, korinter og perlesukker. Stek kaken ved 180 °C i ca. 20 minutter. Mor Monsen skal avkjøles på rist, men må dobbelvendes. Det vil si at man hvelver den over på rist først én gang for å fjerne bakepapiret, og deretter én gang til for at kaken skal avkjøles med pynten opp. Del gjerne kaken i mindre stykker og frys dem. Skjær kaken i snipper før servering.

Oppskriften kan deles i to. Da er det passe mengde til liten langpanne.

Vi kan takke konditorlærlingen ved Erichsens konditori i Trondheim for at han rundt 1860 brakte med seg oppskriften på Fyrstekake til Norge.

Fyrstekake

Mørdeig:
150 g smør
1 1/2 dl sukker
3 eggeplommer
4 dl hvetemel
1 1/2 ts bakepulver

Makronfyll:
150 g (2 1/2 dl) mandler
150 g (2 1/2 dl) melis
ca. 2 ss vin eller vann med litt romessens
3 eggehviter

Rør smør og sukker forholdsvis lenge, til det er hvitt og kremaktig. Rør inn eggeplommer og melk og sikt inn hvetemel og bakepulver. Elt deigen sammen. La den stå litt kaldt, så blir den lettere å arbeide med. Trykk 2/3 av mørdeigen i bunnen av formen og oppover langs kanten.

Mal mandlene og bland med melis og vin. Skjær inn stivpisket eggehvite. Fyll massen i formen. Kjevle resten av deigen til en 2-3 mm tykk leiv. Skjær 1-1 1/2 cm brede striper og legg i rutemønster over kaken. Legg en strimmel rundt kanten, slik at alle endene blir dekket. Pensle deigen med sammenvispet egg, og stek i ovn ved 180-190 °C i ca. 40 minutter. La kaken stå litt i formen før den avkjøles på rist.

Kake med fasong som et juletre ser flott ut, men en langpanne duger også helt utmerket. Det er den blanke glasuren som får kaken til å skinne!

Sjokolade-juletrekake

7 egg
2 1/2 dl sukker
3 1/2 dl hvetemel
60 g kakao
1 1/2 ts bakepulver
3 ss smeltet smør

Blank sjokoladeglasur:
2 dl kremfløte
2 ss kakao
1 1/2 dl sirup
50 g smør

Pynt:
sølvperler
evt. cocktailbær

Pisk eggedosis av egg og sukker. Sikt inn det tørre og rør inn smeltet smør. Hell røren i en langpanne med bakepapir eller i en juletreform og stek kaken på nederste rille ved 170 °C i 30-40 minutter. Tiden varierer litt med hvilken form du bruker. Avkjøl kaken på rist. Kaken kan godt fryses, men uten glasur. Ellers kan glasuren bli blakk.

Bland alle ingrediensene til glasuren i en kjele og la det småkoke i ca. 20 minutter under omrøring. Glasuren skal bli litt seig. La glasuren bli avkjølt uten at den stivner og hell den jevnt over kaken. Pynt med sølvkuler og evt. røde cocktailbær.

En liten formkake-skole

Tempererte råvarer viktig
Alle råvarer til formkakebaksten bør være romtemperert. Det vil si at du må huske på å ta ut så vel smør som egg fra kjøleskapet i god tid, gjerne dagen før.

Eggedosis?
Det er ikke tilfeldig om en kakeoppskrift starter med visping av eggedosis eller røring av smør og sukker. Rekkefølgen bestemmes av blant annet hvor mye smør det er i oppskriften, og den har også betydning for hvilken konsistens det blir på kaken. Ved å begynne med eggedosis, og deretter tilsette smeltet smør, blir kaken spesielt luftig og fin og hever seg godt. Kaker som inneholder noe mer smør må lages ved at smøret og sukkeret røres hvitt. Deretter må eggene tilsettes ett av gangen for å unngå at røren skiller seg. En kake laget på denne måten hever seg ikke så mye, men blir desto mer finporet og saftig og har lengre holdbarhet.

Eller smør og sukker hvitt?
Å røre smør og sukker hvitt betyr ikke bare at fargen skifter fra gult til hvitt. Like viktig er det at sukkeret knuses under røringen, slik at det blir en kremaktig konsistens. Ved å røre så lenge at man får denne konsistensen, er man garantert vellykket bakst - myke og saftige kaker med fin og sprø skorpe. Er derimot eggene eller væsken som tilsettes kald, kan man risikere at røren skiller seg. En skilt røre lar seg ikke "reparere". Du kan likevel steke kaken, men den blir ikke så høy.

Å skjære inn eggehviter
I enkelte oppskrifter står det at man skal "skjære inn" stivpiskede eggehviter. Da skal man vende eggehvitene forsiktig inn i røren med en slikkepott. Et godt råd er å vende inn én og én tredjedel av eggehvitene av gangen. De stivpiskede eggehvitene inneholder mye luft som utvider seg når kaken steker, og gjør at kaken blir ekstra luftig og lett. Før eggehvitene skal piskes er det viktig å sørge for helt rengjorte visper og bolle. Kun små fettrester er nok til å hindre at eggehvitene blir stive.

Ikke for mye røring med mel
Uansett hvilken kake du baker er det viktig at du ikke rører for mye i røren etter at melet er tilsatt. Det fører til klissete deig og seig kake.


AnnonseDelfia kake liten Alf´s spesial


Prøv også Delfia kake liten Alf´s spesial.

Antall porsjoner = 1
Dato lagt inn eller oppdatert 12.12.2017
Denne retten tar ca 20-40 min å lage
Kalkulering og publisering av Knut Pettersen
Opprinnelig kilde til oppskriften er Wenche Ulland
Bildet er tatt av Knut Pettersen

Ingredienser

2 plater kokesjoklade 250 g
1 pakke delfiafett 250 g
2 egg
2-3 ss sukker
4 ss kaffe
Tørre kjeks
Geletopper
Marsipan
Evt annet etter ønske.


Spesial delfiakake dedikert til Alf!
Bilde viser hvor mye forskjellig pynt man kan bruke etter at en unge gikk amok, og da ble det problem med å dele den opp, beklager!


Fremgangsmåte

Smelt delfiafettet og sjokoladen. Visp eggedosis av egg og sukker.
Ha sjokoladen og fettet i eggedosisen.
Rør inn litt kaffe. Legg litt pynt inni kaken og resten på toppen. Marsipan er fint inni.
Hell i avlang form dekket med matpapir eller folie, og stikk ned kjeks, gele og marsipan.
Dekk til og kjøl ned i kjøleskap.

Raskt næringsinnhold

Denne retten har 547,88 kcal pr 100 gram.
Denne retten har 31,05 gr karbo pr 100 gram.
Denne retten har 44,46 gr fett pr 100 gram.
Denne retten koster Kr: 8,46.- pr 100 gram.

Les hele oppskriften her med fullt utregnet næringsinnhold ++

Italiensk konfektkake


Prøv også Italiensk konfektkake.

Antall porsjoner = 1
Dato lagt inn eller oppdatert 21.11.2022
Denne retten tar ca 60 min + å lage
Kalkulering og publisering av Knut Pettersen
Opprinnelig kilde til oppskriften er Matprat.no
Bildet er tatt av Matprat.no

Ingredienser

115 g amarettikjeks
350 g hakket kokesjokolade
115 g kremost naturell
3 ss matfløte
1 stk appelsin
115 g tørkede jordbær
55 g tørket aprikos
1 ss solsikkeolje


Konfekt er snadder, og enda bedre når den kommer i denne størrelsen. Server den ved siden av god kaffe, og skjær tynne skiver.


Fremgangsmåte

Smelt sjokoladen over vannbad. Det vil si; legg den hakkede sjokoladen i en skål. Sett skålen over en kjele med vann, og sett kjelen på middels varme på komfyren. Vannet må ikke komme opp i sjokoladen. Det vil ødelegge sjokoladen.
2.Smelt kremosten i den smeltede sjokoladen. Ta bollen vekk fra kjelen og bland inn matfløten.
3.Vask appelsinen godt. Riv skallet av halve appelsinen med et rivjern. Press saften av hele frukten. Hakk opp aprikos og jordbær og legg de i saften og skallet fra appelsinen.
4.Bland frukten inn i sjokoladeblandingen. Knus amarettikjeksen og bland den inn i sjokoladen.
5.Smør en liten glassbolle med oljen, og hell sjokoladeblandingen i bollen. Sett konfektkaken kjølig i minst fire timer.
6. Hvelv kaken ut av bollen. Skjær tynne skiver til servering.

Raskt næringsinnhold

Denne retten har 345,87 kcal pr 100 gram.
Denne retten har 44,21 gr karbo pr 100 gram.
Denne retten har 15,87 gr fett pr 100 gram.
Denne retten koster Kr: 23,12.- pr 100 gram.

Les hele oppskriften her med fullt utregnet næringsinnhold ++

Austlid-kake


Prøv også Austlid-kake.

Antall porsjoner = 1
Dato lagt inn eller oppdatert 06.08.2013
Denne retten tar ca 60 min + å lage
Kalkulering og publisering av Knut Pettersen
Opprinnelig kilde til oppskriften er Egil Bratnes hjemmeside
Bildet er tatt av Melk.no

Ingredienser

5 egg,
400 gr.sukker,
500 gr.smør,
200 gr. aprikos i tynne strimler,
600 gr. hvetemel,
1 ts. vaniljesukker,
2 ts. bakepulver,
1 1/2 dl. langtidsholbar fløte


Denne kaken inngår i det store repertoaret av bakst som kan lages til jul.


Fremgangsmåte

I stekeovn: 175 C i ca. 3/4 time
3 former på 1 liter

Visp egg og halvparten av sukkeret til stiv eggedosis. Rør resten av sukkeret og smøret hvitt. Bland alt til en jevn røre. Fordel den i godt smurte former og stek kakene. Avkjøl på rist.

Raskt næringsinnhold

Denne retten har 387,51 kcal pr 100 gram.
Denne retten har 40,44 gr karbo pr 100 gram.
Denne retten har 22,21 gr fett pr 100 gram.
Denne retten koster Kr: 3,72.- pr 100 gram.

Les hele oppskriften her med fullt utregnet næringsinnhold ++Legg inn kommentar eller trykk liker på denne artikkelen.


Intern:65
Julekaker.Småkaker.
Grønnsaker.

Ansvarlig utgiver: © 2002- Databasesør AS Adresse: Matoppskrift.no,
Major Laudalsvei 6, 4630 Kristiansand Orgnr.: 911 668 602 mva.