Safting og sylting er tilbake


Oppdatertdato: 2010-10-08 Tema: Konservering Forfatter: Utgiver: Matoppskrift.no Først Utgitt: Fotograf: Knut Pettersen


Oslo (NW): Nå har også yngre blitt interessert.
– Safte- og syltetradisjonen har helt klart kommet til tilbake. Det siste året har den tatt seg veldig opp, sier kategoriansvarlig Ove Sparengen i Jernia.
Til tross for en varierende bærsesong, har nordmenn handlet mer enn dobbelt så mange saftkokere hos Jernia som i fjor. Bærplukkere har det også gått tusenvis av.

– Før var det gjerne godt voksne og eldre som var opptatt av safting og sylting. Det nye nå er at også folk på tretti skaffer seg saftkokere og bærplukkere, sier Sparengen.
Det meste av sesongen er forbi, men det er fortsatt eple og plommer å putte i glass og flasker for den som vil høste av naturen.

Gavestatus

Ikke minst har selvhøstet avling blitt et populært gaveemne.

– Saft og syltetøy fra butikk er både billig og lettvint, men lager du det selv, har du plutselig en velsmakende gave å gi bort også, i et fint glass eller en dekorativ flaske. Gaver med personlig preg er en levedyktig trend i tiden, sier Sparengen.
Saftkokerne kommer ikke lenger i aluminium, men stål.

– En skikkelig saftkoker i stål varer resten av livet. Før var de laget av aluminium, som ikke var like bra for formålet. Den var i bruk bare en kort tid på året, og rester av bærsyre fikk god tid til å tære i stykker kokeren, sier Sparengen.

Kok i hjel soppen

Dampkoking er den enkleste måten å lage saft på, da saften blir ferdig silt, og det er bare å fylle den på flasker rett fra beholderen. Metoden er så effektiv at du trenger mindre sukker enn når hvis safter i vanlig kjele. Jernia anslår cirka 100 – 200 gram sukker per kilo bær ved dampkoking.
Når det gjelder sylting er det viktig å gjennomkoke frukten, slik at mugg- og gjærsopp blir drept.

– Men kok ikke syltetøyet mer enn nødvendig, og spesielt ikke etter at sukkeret er hatt i. Syltetøy som blir kokt lenge med sukker, blir mørkt og får en stram, sterk smak som minner lite om frisk frukt og bær, sier Sparengen.

Eplesyltetøy på 1-2-3

1 kg epler
300 g sukker
1 dl vann
1 ts sitronsyre
Litt kanel

Skrell eplene, og ta ut kjernen. Del dem i båter og kok dem møre. Tilsett sukker, kanel og sitronsyre og gi det et godt oppkok. Smak det til. Du må kanskje ha mer sukker hvis eplene er syrlige. Ha syltetøyet på varme glass. La syltetøyet bli kaldt før du setter det i frysen.

Prøv gjerne denne som får 5,3 i karakter fra dere.

Rognebærgelé med eple

2 liter rognebær, ca 1 kg
0,5 kg epler
7,5 dl vann
9 dl sukker

Skyll bær og frukt godt. Skjær eplene i biter.
Kok bær, frukt og vann til mos. Sil massen og la den stå og renne av seg i 30 minutter.
Mål opp saften og kok den opp. Strø over sukkeret under omrøring og kok ytterligere 10-20 minutter. Ta en geléprøve.
Ta gryten vekk fra varmen og la geleen avkjøles noe. Skum. Hell geleen på glass og la den stå og stivne. Sett på tette lokk.

Se her for flere sylte oppskrifter med epler.

Annonse












Legg inn kommentar eller trykk liker på denne artikkelen.


Intern:1980



Ansvarlig utgiver: © 2002- Databasesør AS Adresse: Matoppskrift.no,
Major Laudalsvei 6, 4630 Kristiansand Orgnr.: 911 668 602 mva.