Salater til hverdags


Oppdatertdato: 2004-06-15 Tema: Salat Forfatter: Utgiver: Matoppskrift.no Først Utgitt: Fotograf: Alf Børjesson, Astrid Hals, Kim Holthe, Morten Brun


Jeg har vært gjennom de fleste salattyper i en tidligere artikkel, og vil her komme inn på hvordan man kan lage enkle og velsmakende salater til hverdags.
En enkel salat som tilbehør til middag, smaker både friskt og godt, samtidig som det er sunt. Og nå som de friske grønnsakene begynner å komme i butikken kan man fort handle inn og sette sammen en enkel, velsmakende salat.
Salat smaker best friskt, så lag ikke mer enn det som blir spist. Selvfølgelig kan en ferdig blandet salat oppbevares i kjøleskap en stund, men den blir fort vassen og ikke så delikat.

Jeg har selv mine egne favoritter når det gjelder blanding av salat og før jeg kommer med oppskrifter, tar jeg ett par tips det er verd å prøve.
Ofte bruker man en grønn salat, tomat, agurk, mais og ett par ting til, sammen med en dressing. Dette kan være godt det og, men prøv feks disse tingene i den grønne salaten: Rosiner, ostebiter, epleskiver, makaroni, kald skinke, kald kylling, kokt egg eller ananas biter. Eller en kombinasjon av salat, løk, ost, agurk og oliven.
Men over til de enkle, men gode oppskriftene.(dette er bare noen av mine 870 forskjellige kald mat/salatretter som ligger på siden)

Enkel grønn salat
1/2 salathode
1/2 blomkål
1/2 agurk
1/4 kg. tomater
1/4 kg. sjampinjonger
olje
sitronsaft
salt
pepper

Rens og skjær opp salatingrediensene, som blandes i en bolle. Rør sammen en dressing med like store deler olje og sitronsaft, og tilsett salt og pepper etter smak. man kan og bruke en ferdig dressing.

Blomkålsalat
300 g pastaskruer
1 stk. blomkål i buketter
2 ss ekstra god olivenolje
100 g oppskåret bacon
4 stk. vårløk
1 båt. knust hvitløk
2 ss hakket frisk basilikum
Tilsettes etter smak eller serveres ved siden av: oliven, parmesan eller annen vellagret ost, ristede pinjekjerner eller valnøttkjerner, ekstra god olivenolje, balsamicoeddik eller annen god rødvinseddik og sitron.

Fremgangsmåte:
Kok opp rikelig med vann i en stor kjele. Tilsett salt eller buljong og pasta. La dette fosskoke. Sjekk koketiden på pakken og tilsett blomkål når det er 5 min. igjen.

Hell av kokevannet. Bland inn litt olje, pepper og krydderurter. Stek baconet til fettet renner ut. Slå av varmen og rør inn oppskåret vårløk, hvitløk og evt. krydderurter. Vend dette inn i pastaen som legges i et dypt fat eller lav bolle. Tilsett oliven og annet etter smak, eller server det ved siden av.

Lett sommersalat
1 1/2 isbergsalat
4 tomater
1 gul paprika
4 kokte nypoteter
Fransk dressing

Salaten strimles og blandes lett med tynne tomatbåter, paprikabiter og nypotetskiver. Fransk dressing helles over.

Enkel salat til grill
(3-4 personer)
1 stk hodesalat
2 stk tomater
2 stk sjalottløk
1/2 agurk
1/2 gul paprika

Dressing:
2 ss eddik (7% gjerne vineddik) blandes med 4 ss olivenolje

Riv salaten i biter. Tomatene skjæres i båter, løken, agurken og paprikaen skjæres i strimler.Alt blandes. Pynt gjerne med hele basilikumblader. Bland dressingen i rett før servering. Nykvernet pepper setter en ekstra spiss på salaten.

Sommersalat med spekeskinke
(4 personer)
1 lollo rosso salat
1 friseèsalat
2 papaya
1 slangeagurk
1 kurv jordbær
ca. 150 gr. spekeskinke i skiver

Salaten strimles og legges over på et egnet fat eller i bolle. Papayaene som må være modne - deles i to og kjernene tas ut. Frukten skrelles og skjæres i strimler. Slangeagurken skjæres også i strimler. Jordbærene skjæres i skiver. Alt legges lagvis eller i et mønster. Syrlig rømmedressing med litt estragon og sitron smaker godt her.

Vårsalat
4 personer

1 rapidsalat
4 stk. vårløk
100 g sjampinjong
100 g blå druer
2 egg
1 beger yoghurt naturell
frisk mynte

Salaten strimles og legges sammen med vårløk og sjampinjong i skiver og druer delt i to i en egnet salatbolle. Yoghurt fordeles lagvis. Eggene kokes 9 minutter, avkjøles, deles i fire og legges pent over. Frisk mynte drysses over til slutt.

Kylling- og pastasalat
(4 personer)

1 grillet kylling
500 g pastaskruer
1 avokado
3 stk. stilkselleri i biter
1 rødløk i ringer

Dressing:
1 ts grov sennep
2 ss eddik
10 ss olivenolje
1/2 ts sukker
1 båt finhakket hvitløk
salt og pepper

Kok pastaen som anvist på pakken. Avkjøl i rennende kaldt vann. Del kylling- og avokadokjøtt i passe biter, og bland det sammen med resten av ingrediensene i en bolle. Bland dressingen og hell den over salaten. Server godt brød til.

Pastasalat av rester
4 personer

500 g rester av pasta. Makaroni, skruer, ringer, tagliatelle osv
2-300 g pølserester i små terninger
200 g ost i små terninger. Norvegia el.
1 liten salat i strimler
2 dl erter
2 ss hakkede mandler
1 eple i terninger
1 liten boks ananas i terninger avrent

Dressing.
2 ss sennep
4 ss olje
2 ss eddik
Salt og pepper
Finhakket gressløk.

Visp sammen dressingen.
Bland alt til salaten og hell over dressingen.
Server med brød.

Gresk bondesalat
4 personer

2 grønne paprika
2 løk, gjerne rødløk
4-5 tomater
200-300 g slangeagurk
Dressing:
1 1/2 ss vineddik
2 krm salt
1 krm pepper
3-4 ss olivenolje
200 g fetaost
15-20 svarte oliven
oregano

Del paprikafruktene på langs. Fjern kjernhuset, skyll dem og skjær dem i strimler. Skrell løken og skjær den i skiver. Skyll tomat og agurk, skjær tomatene i båter eller skiver, agurken i staver eller tynne skiver.

Legg fetaosten i kaldt vann dersom den er salt. Legg grønnsakene i en vid bolle, eller lag porsjonsanretninger. Del fetaosten i mindre biter.

Bland vineddik, salt og pepper. Tilsett til slutt oljen. Hell dressingen over grønnsakene. Fordel fetaosten over salaten. Legg på oliven og dryss over frisk klippet eller smuldret oregano.

Server salaten med brød.

Lunch salat
4 personer

1/2 kg kokte poteter
2 hardkokte egg
200 gram røkt makrell
1 salathode
2 rødløk
4 ss hakket persille
2 ss haket gressløk
1 rød paprika
4 ss olje
2 ss 5 % eddik
1 ss søt sennep
Salt
Pepper
½ tsj sukker
1 ss soyasaus

Skjær potetene i skiver. Del eggene og makrellen i båter. Grovkutt salaten, grovkutt løken og skjær paprikaen i terninger. Legg alt lagvis i en salatbolle. Visp sammen olje, eddik, sennep, salt. Pepper, sukker og soyasaus. Hell denne dressingen over salaten og server straks, sammen med ferskt rugbrød eller ferske rundstykker.

Sydlandsk tomatsalat
4 personer

6 tomater i grove terninger, skiver og/eller båter
1/2 rød løk i ringer
2 ss hakket frisk basilikum
sorte oliven
fetaost i grove terninger
4 ss olivenolje
2 ss vineddik
salt og grovkvernet pepper

Ingrediensene blandes like før servering.

Annonse
Legg inn kommentar eller trykk liker på denne artikkelen.


Intern:285
Norsk mat.Vafler.
Rask mat.

Ansvarlig utgiver: © 2002- Databasesør AS Adresse: Matoppskrift.no,
Major Laudalsvei 6, 4630 Kristiansand Orgnr.: 911 668 602 mva.