Salatpakker bør spises raskt


Oppdatertdato: 2003-10-10 Tema: Salat Forfatter: Utgiver: Matoppskrift.no Først Utgitt: Fotograf: Knut Pettersen


En dansk test viser at mye frisk ferdigblandet salat i pose eller boks holder seg dårlig. Kun syv av femten produkter fikk bedømmelsen god eller middels på siste forbruksdato.

Danske "Forebrugerinformationen" har sjekket 15 ferdigblandede salater i forhold til friskhet, sensorisk kvalitet (konsistens, smak, lukt og utseende) og C-vitamin.


Salatpakkene hadde oppgitt holdbarhet på fem - seks dager, og testen ble utført på siste forbruksdato. Salten ble båret hjem fra innkjøpsstedet i kjølevesker og deretter oppbevart i kjøleskap.

Kun syv av femten produkter holdt hva de lovet. I enkelte av pakkene ble opptil halvparten av salaten definert som uspiselig. Ved vurdering av friskhet fikk hele seks salater bedømmelsen dårlig. To, fikk under middels.

Etter at de uspiselige delene av salaten var sortert ut vurderte ekspertene salatenes konsistens, lukt, utseende og smak. Bare fem av de 15 fikk karakter middels eller bedre.

C-vitamininnholdet avgjøres først og fremst av hvilke grønnsaker som er valgt i salaten. Rød paprika, grønnkål og broccoli er rike på vitaminer, mens vanlig isbergsalat har relativt lavt innhold av C-vitamin. Størrelsen på salat-bitene har også betydning. Blir grønsakene hakket i stykker, forsvinner mer av vitaminer og næringsstoffer. Vitaminene holder seg best når salaten oppbevares kjølig i lukket emballasje.

Forbrugerinformationen råder forbrukerne til å kikke grundig, og velge den friskeste salaten de finner i butikken. De anbefaler dessuten å spise salaten samme dag. Salaten egner seg ikke til å bli båret hjem i varm handlepose og oppbevaring i mange dager. Forbrugerinformationen etterlyser også informasjon på emballasjen om hvilken dato salaten er pakket.


Annonse
Legg inn kommentar eller trykk liker på denne artikkelen.


Intern:43
Norsk mat.Hverdagsmat.
Produkttester.

Ansvarlig utgiver: © 2002- Databasesør AS Adresse: Matoppskrift.no,
Major Laudalsvei 6, 4630 Kristiansand Orgnr.: 911 668 602 mva.