Salsa for svingende!


Oppdatertdato: 2005-09-13 Tema: Sauser Forfatter: Utgiver: Matoppskrift.no Først Utgitt: Fotograf: Kim Holthe


Salsa betyr saus, og kan danses og spises. Mens du svinger dansefoten ved kjøkkenbenken kan du komponere din egen salsa, lage din egen smaksbombe som pirrer gane og sjel til glede og nytelse. Dessuten er det sunt, med få kalorier og minimalt fettinnhold.

For nordmenn flest er salsa et relativt nytt bekjentskap. Salsasausens røtter finner vi i Sør- Amerika helt tilbake til Aztekernes sivilisasjon, mens salsadansens røtter finnes på Cuba. Salsamusikken er rett og slett en saus av heftige, lidenskapelige, latinamerikanske rytmer influert av jazz og rock. Enten vi snakker mat eller musikk, snakker vi om svingende kulturer der lidenskap, rytme og improvisasjon og evne til å mikse ingredienser skaper uttrykk som ikke er til å ta feil av; Salsa! Butikkenes grønnsakavdelinger bugner av velsmakende frukter og grønnsaker som bare venter på å bli satt sammen i en svingende kombinasjon av salsasauser og salsaretter. Squash, aubergine, papaya og melon er bare eksempler på deilige råvarer som kan bli til den mest spennende salsaen..

Sauser uten grenser

Salsa finnes i et utall varianter, og er et sunt bidrag til kostholdet. Ingrediensene bidrar med vitaminer, mineraler og potente antioksidanter. I Norge henspeiler navnet som oftest på sauser basert på tomat, løk, hvitløk, karve og chili, som er den tradisjonelle amerikanske varianten. Autentisk meksikansk salsa derimot, er basert på tørket chili, tomatillo og en krydderblanding kalt ricado. Enhver meksikansk kokk med respekt for seg selv har utviklet sin egen ricado, og ingrediensene kan eksempelvis være kanel, kakao, karve, oregano og basilikum. Som regel er en eller flere av ingrediensene støtt i morter og ristet for å balansere smaken. Salsa kan serveres til så mangt. Den smaker godt som snack, kan brukes i forretter, som dipp til grønnsaker, men også gjerne sammen med grønt til hovedretter. Til stekte squash, nytrukket blomkål nybakt potet eller til salat er salsa utmerket.
Så nå er det bare å gå i gang. Kjøp en CD med svingende salsamusikk. La musikken inspirere smaken, og inviter venner til et heftig salsaparty. Nedenfor finner du noen gode forslag, ellers er det bare din egen fantasi som setter grensene. Vers angir hovedingrediensene, klangen angir krydder og smaksapparat, bridge angir forberedende prosesser og refrenget er den endelige tilberedningen. La det svinge!

PAPAYASALSA

(8 porsjoner)

Vers:
1 moden papaya
1 liten rød paprika
1 liten rød løk
6 ss frisk limejuice eller saften av en hel lime
0,5 dl ananasjuice
0,5 dl ristede pinjekjerner
1 jalapeno (chili)

Klanger:
0,5 dl frisk koriander
1 ss tequila (kan sløyfes)
Salt
Pepper

Bridge:
Skrell og skjær papaya i terninger. Skjær paprika og løk i terninger. Lime deles i små biter og jalapeno og koriander finhakkes.

Refreng:
Bland sammen papaya, rød paprika, rødløk, limejuice, koriander, ananasjuice, pinjekjerner, jalapeno og tequila. Smak til med salt og pepper. Dekk til og sett i kjøleskapet en time eller to. Salsaen blir bedre om den får stå litt. Kan holde seg i kjøleskapet i 4 dager.

VANNMELONSALSA

(6 porsjoner)

Vers:
7 dl vannmelon i terninger
2,5 dl honning- eller cantaloupemelon i terninger
2,5 dl agurk uten skall og kjerne, i terninger
0,5 dl frisk limejuice
1 dl hakket rødløk
2-3 ss finhakket jalapeno (chili)
2 ss syltede ingefær

Klanger:
1 ss brunt sukker
0,5 dl frisk peppermynte, finhakket
1 ss riseddik
1 ts salt
0,5 ts hvit pepper

Bridge:
Pisk limejuice og brunt sukker i en stor bolle til sukkeret er smeltet.

Refreng:
Bland inn de øvrige ingrediensene og rør forsiktig rundt. Hell av overflødig væske før servering. Mumsegodt sammen med tortillachips, pitabrød eller som tilbehør til kylling og fisk.

ANANAS-CHILISALSA

(6 store eller 12 mindre porsjoner)

Vers:
150 g frisk ananas
1 mango eller 1/4 melon
1/4 rød paprika
4 løk eller 1 salatløk

Klanger:
1 rød chili
3/4 dl sweet sour ginger glaze (finnes i velassorterte dagligvarebutikker)
0,5 dl frisk mynte eller koriander, finhakket
salt

Bridge:
Skjær ananas, mango/melon og paprika i terninger. Skjær salatløk i tynne skiver. Finhakk mynteblader/koriander.

Refreng:
Bland sammen ananas, mango/melon, paprika og løk. Fjern frø og hinner i chilien og finhakk den. (Det er lurt å bruke gummihansker - uansett må du vaske deg godt etter at du har tatt i chilien og unngå å gni fingrene i øynene). Tilsett chili, peppermynte/koriander og smak til med salt.

Christopher Columbus tok feil

Chili er et krydder som fortsatt skremmer mange nordmenn. Skremt ble også den godeste Christopher Columbus da han inntok sin første munnfull av dette hete krydderet. Da han nådde tobakkens land, ble han invitert på en real salsa av de lokale øyboerne. Columbus merket seg styrken og heten på krydderet, men mistolket det til å være pepper, og kalte den derfor rød pepper. Denne misforståelsen lever fortsatt i navnet chilipepper. Men Columbus skal ha takken og æren for å han brakt med seg det hete og sensuelle krydderet til Europa.

Annonse
Legg inn kommentar eller trykk liker på denne artikkelen.


Intern:674
Norsk mat.Kjøttkaker.
singelmat.

Ansvarlig utgiver: © 2002- Databasesør AS Adresse: Matoppskrift.no,
Major Laudalsvei 6, 4630 Kristiansand Orgnr.: 911 668 602 mva.