Salt i sola


Oppdatertdato: 2010-07-11 Tema: Sommer Forfatter: Utgiver: Matoppskrift.no Først Utgitt: Fotograf: matprat.no Kilder: Matprat.no


Om du er mann, under 24 år og bosatt i Trøndelag eller på Østlandet viser en undersøkelse gjennomført av Synovate at spekemat er sommermaten din. – Spekemat er populær mat i hele Norge, men mest populær hos de unge trønderne og østlendingene, sier matrådgiver Oda Christensen i MatPrat, Opplysningskontoret for egg og kjøtt.
En liten tallerken på terrassen eller som skikkelig festmat. Med et spennende og godt utvalg av tilbehør, kan gjestene plukke og mikse selv etter egen smak og eget tempo. Undersøkelsen Norske Spisefakta 2010 gjennomført av Synovate viser at det er i Midt-Norge og på Østlandet at spekematen er oftest å finne på middagsbordet. – Undersøkelsen viser også at det er de yngre opp til 24 år og de eldre på pluss 60, som allerhelst tar frem spekematen, sier Oda Christensen.
For oss nordboere er spekematen skikkelig sommermat. Og kombinasjonen salt og søtt er en vinner på tallerkenen. Jordbær og spekeskinke, epler og fenalår, spekepølse og rømmegrøt. Når man i tillegg låner noen ideer fra sydligere strøk får man bare understreket hvor perfekt spekemat er som sommermat, uansett hvor man bor i vårt langstrakte land!

TIPS:
Beregn ca. 150 g per person når du har enkelt tilbehør som salat, flatbrød og rømme. Har du tyngre tilbehør som potetsalat og eggerøre, eller at spekematen er en del av en rett, kan du beregne mindre. Som regel går det mest spekeskinke, så det kan være lurt å beregne halvparten av denne. Resten kan fordeles på fenalår og spekepølser.

Spekeskinke med vannmelon og mynte

Smaken av vannmelon er søt og svært forfriskende og passer utmerket sammen med salt spekemat. Denne retten er en perfekt appetittvekker i sommervarmen, enten som en forrett før grillmaten eller som snacks på stranden.

2 porsjoner

Ingredienser
200 g spekeskinke
½ stk vannmelon
150 g fetaost naturell
10 blad frisk mynte , revet

Slik gjør du:
1. Del vannmelonen i trekantskiver, skjær av det grønne skallet og legg skivene på et fat.
2. Strø over fetaost og revet ferske mynteblader. Legg spekemat rundt på fatet sammen med vannmelonen.

Salami med jordbærsalsa

Salami er italiensk pølse på sitt aller beste. Ikke bare er det godt som pålegg, men pølsa er også utrolig god stekt. Den søtsyrlige smaken på jordbærsalsaen sammen med den salte smaken hos salami gjør denne retten til en perfekt forrett eller tapasrett. Jordbærsalsaen smaker også godt til spekeskinke, fenalår eller annen spekemat.

4 porsjoner

Ingredienser
20 skive salami
10 stk gule cherrytomat, rød
10 stk røde cherrytomat

Jordbærsalsa:
2 kurv jordbær
200 g rabarbra
8 stk frisk grønn asparges
1 stk sjalottløk
2 ss hakket frisk gressløk
Saften av 1 stk lime
½ dl olivenolje
1 ss balsamicoeddik
½ ts salt
½ ts pepper
½ ts sukker

Slik gjør du:
1. Stek salamiskivene i en stekepanne og legg de på et kjøkkenpapir. Skivene skal være sprø og tørre.
2. Del jordbær og rabarbra i sukkerbitstore stykker. Skrell nederste delen av aspargesen, og forkok aspargesen i lettsaltet vann ca 3 minutter. Avkjøl og del dem i lengde på ca 2 cm.
3. Rens og finhakk sjalottløk. Bland sammen med løk, gressløk, lime, olivenolje, balsamicoeddik, krydder og sukker. Vend til slutt inn jordbær, asparges og rabarbra.
4. Anrett halve tomater, jordbærsalsa og stekte salamiskiver i små skåler eller på en suppeskje. Pynt med basilikum.

Bruschetta

Ristet brød med frisk salsa og spekemat på toppen. Nydelig som forrett, smårett eller som en tapasrett. Uttales: brusketta

4 porsjoner

Ingredienser
400 g spekeskinke
4 skive lyst brød
2 ss olivenolje
2 stk finhakket tomat
½ stk finhakket rødløk
1 stk finhakket avocado
1 båt hvitløk
2 ss frisk basilikum
½ dl olivenolje
½ ts salt
½ ts pepper

Slik gjør du:
1. Varm olivenolje i en panne. Stek brødet til det blir sprøtt og gyllent.
2. Bland tomater, løk, avokado, hvitløk, basilikum og olivenolje i en bolle.
3. Legg en skive spekeskinke på hver brødskive og fordel blandingen på toppen.

Tips:
Brødskivene kan også pensles med olivenolje og stekes i ovn på 250 °C i ca. 5 minutter eller til skivene er sprø og gylne.

Scampi med spekeskinke

Spekemat er i grunnen en rett i seg selv, men kombinerer du det med andre smaker får du det lille ekstra. Spekeskinke og scampi - det bør du prøve!

4 porsjoner

Ingredienser
12 stk rå scampi (renset, med halen på)
100 g revet mozzarella
1 ts pepper
12 skive spekeskinke
2 ss olivenolje
12 g tannpirkere uten smak

Slik gjør du:
1. Rull hver scampi inn i en skive spekeskinke med revet ost og pepper. Halen skal stikke ut i enden av rullen. Tre scampi på en og en tannpirker.
2. Pensle med olivenolje, og stek de på grillen eller i ovnen på 230 °C i 6-8 minutter. Serveres med sweet chili og hvitløkssaus, eller snøfrisk- og honningdip.

Annonse
Legg inn kommentar eller trykk liker på denne artikkelen.


Intern:1929
Norsk mat.Kjøttkaker.
Kina.

Ansvarlig utgiver: © 2002- Databasesør AS Adresse: Matoppskrift.no,
Major Laudalsvei 6, 4630 Kristiansand Orgnr.: 911 668 602 mva.