Salt. smakens uke 2011


Oppdatertdato: 2011-11-21 Tema: Produktinformasjon Forfatter: Utgiver: Matoppskrift.no Først Utgitt: Fotograf: Jan Inge Haga


Å ha til salt i grøten, er ikke lenger en problemstilling. Grøt og andre retter uten salt er helt utenkelig i vårt kosthold. Salt er et livsviktig næringsemne, samt én av de fem grunnsmakene. I likhet med sukker er den uunnværlig som smaksforsterker eller smakshjelper.
Salt er en grunnsmak, men også et livsviktig næringsstoff. Den kjemiske formelen for salt, NaCl, natriumklorid, er én av de få de fleste husker fra skolen. Siden har diskusjonen oppstått om jod-tilsetting, havsalt, blomstersalt eller fargerike salter fra ulike fjelltyper som er blitt høyeste mote og samlerobjekt blant matfolk.
I likhet med sukker kjemper saltet i motvind i dagens helsebølge. Ulempene og helseplagene som følger av for stort saltinntak, er kartlagt. Salt og høyt blodtrykk er en ulykksalig kombinasjon. For matvarer med søtt og salt gjelder at for mye er for gale.

Salt og krydder var tidligere tiders veksle- og betalingsmidler. Viktige funksjoner og institusjoner ble «Livets salt». For mennesket kan ikke leve uten. Maten smaker bedre med salt. Men de fleste av oss vil få nok salt gjennom vanlig kosthold, uten å måtte tilføre rent salt.

De vanligste salte matvarene er spekemat, bacon, saltet fisk og snacks. Også en del mineralvann, som farris, inneholder salt.
Grunnsmakene opptrer ofte sammen i maten vi spiser, i ulike styrkeforhold. Grunnsmakene søtt, surt og salt er mer vanlige sammen enn vi skulle tro, tenk bare på en hjemmelaget pizzasaus, basert på tomater med syre. Vi tilsetter litt sukker for å få fram tomatens sødme og så runder vi av med litt salt.

På bildet finnes ulike saltkilder; grissini med havsalt, saltbakte mandler samt ulike typer salt; Maldon salt, "fleur de sel", vanlig salt og rødt salt. De ulike salt sortene smaker ulikt og bidrar til derved forskjellig i smaksbildet.

Annonse
Legg inn kommentar eller trykk liker på denne artikkelen.


Intern:2322
Slanking.Rask mat.
Kina.

Ansvarlig utgiver: © 2002- Databasesør AS Adresse: Matoppskrift.no,
Major Laudalsvei 6, 4630 Kristiansand Orgnr.: 911 668 602 mva.