Saltbakte poteter passer til det meste


Oppdatertdato: 2019-11-18 Tema: Tilbehør Forfatter: Utgiver: Matoppskrift.no Først Utgitt: Fotograf: Knut Pettersen


Vi har flere ganger lagd saltbakte poteter hos oss og dette er godt. Som tilbehør til både fisk og kjøtt er denne måten å tilberede poteter på perfekt. Men noen ting bør man passe på.

  • Børst eller skrubb potetene, men ikke ta hull på skallet
  • Bruk jevnstore poteter og man kan gjerne bruke en mindre form eller slik glassform.
  • Bruk grovt salt som strøs utover formen og over potetene. Ligger de tett i tett blir saltet liggende. Bruk ca 500 gr salt til 2 kg poteter. Men saltet kan brukes om igjen.
  • Dryss og over litt rapsolje, for ellers blir de så tørre.
  • Du kan og drysse på litt hakket hvitløk og evt noen urter som dill eller timian.
  • Bakes i stekeovn på ca 180 grader en drøy halvtime før de snus litt og står 15 minutter til. Er de store trenger de mer steketid.
  • Serveres varme men kan jo også varmes opp senere.
  • Om du ikke har hele fatet på bordet, børst av det synlige saltet.
  • Passende til stekt/grillet kjøtt, fisk ol.
Under her er flere andre beslektedet varianter av saltbakte + noen andre grønnsaker som kan saltbakes.

Denne artikkelen er en forlengelse av innlegget om hasselback poteter.




Saltbakte poteter


Prøv også Saltbakte poteter.

Antall porsjoner = 4
Dato lagt inn eller oppdatert 12.11.2017
Denne retten tar ca 40-60 min å lage
Kalkulering og publisering av Knut Pettersen
Opprinnelig kilde til oppskriften er Rosemarie Pettersen
Bildet er tatt av Rosemarie Pettersen

Ingredienser

1 kg. potet
250 gr grovt salt
3 ss rapsolje
2 ss friske urter


Saltbakte poteter er en enkel oppskrift på tilbehør til kjøtt og fisk.


Fremgangsmåte

Potetene skrubbes godt og settes i en langpanne der bunnen er dekket med rikelig grovt salt samt litt over og mellom. Sprinkle med litt olje og urter Bakes i stekeovn på ca 180 grader en drøy halvtime før de snus litt og står 15 minutter til. Er de store trenger de mer steketid.

Tips:
Snitt potetene og stikk et laurbærblad ned i snittet før de bakes. For mer smak, skjær et snitt i den ferdig bakte poteten og fyll med god olivenolje og raust med presset hvitløk eller urter.

Raskt næringsinnhold

Denne retten har 101,12 kcal pr 100 gram.
Denne retten har 14,72 gr karbo pr 100 gram.
Denne retten har 3,58 gr fett pr 100 gram.
Denne retten koster Kr: 1,69.- pr 100 gram.

Les hele oppskriften her med fullt utregnet næringsinnhold ++

Hindu krydderpoteter


Prøv også Hindu krydderpoteter.

Antall porsjoner = 4
Dato lagt inn eller oppdatert 18.06.2014
Denne retten tar ca 40-60 min å lage
Kalkulering og publisering av Knut Pettersen
Opprinnelig kilde til oppskriften er Rosemarie Rodriguez
Bildet er tatt av Rosemarie Rodriguez

Ingredienser

4 ss olivenolje
8 stk potet i båter
1 pose Hindu potetbåt kryddermiks


Godt tilbehør til grillmat, eller som snacks.


Fremgangsmåte

Varm opp stekeovnen til 200 grader. Legg potetbåtene i en smurt ildfast form. Hell over litt olivenolje og dryss over potetkrydderet. Gni godt inn. Stekes midt i ovnen i ca 40 minutter eller til potetene er sprø og lysebrune.

Raskt næringsinnhold

Denne retten har 102,4 kcal pr 100 gram.
Denne retten har 14,73 gr karbo pr 100 gram.
Denne retten har 3,76 gr fett pr 100 gram.
Denne retten koster Kr: 1,57.- pr 100 gram.

Les hele oppskriften her med fullt utregnet næringsinnhold ++

Råstekte poteter 3


Prøv også Råstekte poteter 3.

Antall porsjoner = 4
Dato lagt inn eller oppdatert 30.04.2016
Denne retten tar ca 60 min + å lage
Kalkulering og publisering av Knut Pettersen
Opprinnelig kilde til oppskriften er Elsa's hjemmeside
Bildet er tatt av Rosemarie Rodriguez

Ingredienser

1-1 1/2 kg poteter
litt under 1 dl olivenolje
saften av en liten sitron
tørket timian eller basilikum
salt og pepper
2-3 ss smør


Dette lager vi stadig vekk. Er dette nye poteter trenger du ikke skrelle dem. Passer som tilbehør til det meste, selv om lam er nevnt under når en bruker timian i. Vi syns personlig disse er gode med kyllinglår/klubber. Og om man kjøper slike ferdig stekte klubber, legg de i potetformen de siste 15 minuttene


Fremgangsmåte

Disse råstekte potetene egner seg spesielt godt tilrette av lam eller de kan brukes alene. Lammekoteletter, Keftedes (greske lammekjøttkaker) og annet kan stekes sammen med potetene. Sammen avgir de en enda bedre smak.

Tilberedningstid 10-15 minutter + ca 1 time i ovnen på 225 grader.
Varm stekeovnen til 225 grader. Skrell og del potetene i 8 -12 båter. Legg potetene i en ildfast form eller langpanne. Dynk potetene med olje og sitronsaft og strø over med timian eller basilikum (eller en blanding av begge etter eget ønske), pepper og salt.

Raskt næringsinnhold

Denne retten har 144,98 kcal pr 100 gram.
Denne retten har 13,88 gr karbo pr 100 gram.
Denne retten har 8,92 gr fett pr 100 gram.
Denne retten koster Kr: 1,78.- pr 100 gram.

Les hele oppskriften her med fullt utregnet næringsinnhold ++





Her er lignende, anbefalte og gode oppskrifter fra forskjellige kilder

Prøv også Grillede søtpoteter.

Grillede søtpoteter


Antall porsjoner = 4
Dato lagt inn eller oppdatert 17.07.2013
Denne retten tar ca 30 min å lage
Kalkulering og publisering av Knut Pettersen
Opprinnelig kilde til oppskriften er Matoppskrift.no
Bildet er tatt av Matoppskrift.no

Ingredienser

625 g søtpoteter, vasket
2 ss olivenolje
salt
nymalt svart pepper
2 ss hakket frisk koriander eller bladpersille til pynt


Vi serverte disse til stekt makrell. Men jeg må innrømme at vanlige poteter er bedre på grillen


Fremgangsmåte

La potetene trekke i en kjele med kokende vann i ca 20 minutter, til de nesten er møre. Hell av kokevannet og la dem renne godt av.

Skjær potetene i ca 1 cm tykke skiver. Pensle potetskivene med olivenolje og krydre godt med salt og pepper. La dem steke på øverste rille under stekeovnsgrillen i 2-3 minutter på hver side, til de er gylne.

Server på opvarmet serveringsfat, pyntet med koriander.

Raskt næringsinnhold

Denne retten har 104,44 kcal pr 100 gram.
Denne retten har 16,21 gr karbo pr 100 gram.
Denne retten har 3,06 gr fett pr 100 gram.
Denne retten koster Kr: 2,6.- pr 100 gram.

Les hele oppskriften her med fullt utregnet næringsinnhold ++

Prøv også Stekte potetbåter.

Stekte potetbåter


Antall porsjoner = 4
Dato lagt inn eller oppdatert 13.11.2005
Kalkulering og publisering av Knut Pettersen
Opprinnelig kilde til oppskriften er Matprat.no
Bildet er tatt av Matprat.no

Ingredienser

10 stk. Potet
3 ss olje
2 ts urtekrydder
2 ts salt



Fremgangsmåte

1. Forvarm stekeovnen til 225°C. Vask potetene godt og del dem i båter som du legger i en langpanne med stekepapir i bunnen.
2. Pensle med olje, kryddderurter, salt og pepper. Stek i 20 minutter.

TIPS
Potetene blir ekstra sprø med varmluft de siste 5 minuttene.

Raskt næringsinnhold

Denne retten har 90,46 kcal pr 100 gram.
Denne retten har 14,94 gr karbo pr 100 gram.
Denne retten har 2,3 gr fett pr 100 gram.
Denne retten koster Kr: 1,77.- pr 100 gram.

Les hele oppskriften her med fullt utregnet næringsinnhold ++

Prøv også Poteter i papir.

Poteter i papir


Antall porsjoner = 4
Dato lagt inn eller oppdatert 01.12.2010
Denne retten tar ca 60 min å lage
Kalkulering og publisering av Knut Pettersen
Opprinnelig kilde til oppskriften er Frukt.no
Bildet er tatt av Frukt.no

Ingredienser

800 g små potet
3 ss smeltet smør
1 ss hakket frisk kruspersille
1 stk hel hvitløk
1 ts salt
½ ts pepper


Potetene bakes i matpapir i ovnen, eller på grillen i grillfolie. Et herlig tilbehør til kokt eller grillet sjømat og kylling.


Fremgangsmåte

Forvarm ovnen til 200 °C.
Skrubb potetene godt, tørk dem og del dem i to. Rull dem i smeltet smør og hakket kruspersille. Fordel dem i fire store stykker matpapir (eller stekefolie).
Plukk fra hverandre båtene i hvitløken og fordel dem i potetpakkene. Dryss på salt og pepper.
Brett papiret godt sammen rundt potetene og bak dem i ovnen i ca. 40 minutter.
Server potetene i papiret.

Raskt næringsinnhold

Denne retten har 106,82 kcal pr 100 gram.
Denne retten har 14,47 gr karbo pr 100 gram.
Denne retten har 4,22 gr fett pr 100 gram.
Denne retten koster Kr: 2,2.- pr 100 gram.

Les hele oppskriften her med fullt utregnet næringsinnhold ++

Prøv også Sukkerglaserte Poteter.

Sukkerglaserte Poteter


Antall porsjoner = 4
Dato lagt inn eller oppdatert 12.12.2008
Denne retten tar ca 20-40 min å lage
Kalkulering og publisering av Knut Pettersen
Opprinnelig kilde til oppskriften er Dansukker
Bildet er tatt av Dansukker

Ingredienser

24 små poteter, alle på samme størrelse
8 ss Brun Farin
100 g smør


Ekslusive poteter som passer til forskjellige retter. Hører hjemme i julen. Bruk litt faste poteter i samme størrelse. Skal ikke koke i stykker


Fremgangsmåte

Kok potetene såvidt møre og skrell dem.

Smelt farin og smør i en stekepanne. Rør hele tiden. Når blandingen blir gyllenbrun, tilsettes halvparten av potetene. Rull dem rundt, slik at de blir helt dekket av glasuren. Hell dem i serveringsfatet og glaser resten.

Raskt næringsinnhold

Denne retten har 107,49 kcal pr 100 gram.
Denne retten har 17,17 gr karbo pr 100 gram.
Denne retten har 3,27 gr fett pr 100 gram.
Denne retten koster Kr: 1,65.- pr 100 gram.

Les hele oppskriften her med fullt utregnet næringsinnhold ++

Prøv også Saltbakte rødbeter.

Saltbakte rødbeter


Antall porsjoner = 4
Dato lagt inn eller oppdatert 10.07.2014
Denne retten tar ca 60 min + å lage
Kalkulering og publisering av Knut Pettersen
Opprinnelig kilde til oppskriften er Matprat.no
Bildet er tatt av Matprat.no

Ingredienser

8 stk rødbete
500 g havsalt
3 ss olivenolje
ca. 2 ss smør


Bak jevnstore rødbeter på samme måte som poteter, og server dem som selvstendig rett eller som tilbehør til stekt kjøtt. Eller klem dem ut av skallet, skjær dem i båter og lag en salat.


Fremgangsmåte

1. Vask rødbeter godt og skjær vekk det meste av stilk- og rotende. Tørk dem og gni dem inn med olivenolje.
2. Fyll bunnen i en ildfast form med havsalt og stikk rødbetene godt ned i saltet.
3. Bak rødbeter midt i stekeovn på 200 °C i ca. 1-1½ time. Sjekk med en liten kniv at de er helt møre.
4. Avkjøl rødbetene litt. Del dem i to og server dem med et dryss salt og en god klatt smør.

Lag en rask salat ved å kutte rødbeter i båter og blande med finsnittet fennikel og rødløk. Tilsett saft av ½ sitron, 3-4 ss olivenolje og 2 ss hakkede urter. Bland godt og smak til med salat og pepper. Salaten blir bedre om den får stå noen minutter før servering.

Raskt næringsinnhold

Denne retten har 63,06 kcal pr 100 gram.
Denne retten har 5,63 gr karbo pr 100 gram.
Denne retten har 3,7 gr fett pr 100 gram.
Denne retten koster Kr: 3,24.- pr 100 gram.

Les hele oppskriften her med fullt utregnet næringsinnhold ++







Legg inn kommentar eller trykk liker på denne artikkelen.


Intern:3076






Ansvarlig utgiver: © 2002- Databasesør AS Adresse: Matoppskrift.no,
Major Laudalsvei 6, 4630 Kristiansand Orgnr.: 911 668 602 mva.