Sankthans-sild


Oppdatertdato: 2013-06-22 Tema: SanktHans Forfatter: Utgiver: Matoppskrift.no Først Utgitt: Fotograf: Conny Fridh, imagebank.sweden.se, Studio Dreyer-Hensley, Bent Raanes og Sarah Cameron Sørensen, Esten Borgos


La deg inspirere av våre svenske naboer og gjør sommersilden til midtpunktet på Sankthans-bordet til helgen.
Midtsommer er å regne som nasjonaldag i Sverige, med langt sterkere midtsommertradisjoner enn vi har her til lands. Svenskene feirer midtsommer lørdagen mellom 20. og 25 juni. I år er den svenske midtsommeraften lørdag 22. juni, det er nasjonal fridag og årets viktigste familie- og vennefeiring.

Sildeboom i Sankthans-helgen

Vi huser hele 35 600 svensker i Norge, de aller fleste bringer svenske tradisjoner til bords når de feirer ”midsommarafton”. Synne Guldbrandsen, ansvarlig for sild i Norges sjømatråd, forteller om ekstra pågang i sildesalget denne helgen, og sier at svenskenes midtsommerfeiring ikke går upåaktet hen i Norge. Nå oppfordrer hun nordmenn til å ta i bruk den sølvfargede delikatessen fra havet.
– La deg inspirere av svenskene, og server sild til Sankthans. Silden er på sitt aller beste nå. Den og er fantastisk til sommermat og kan tilberedes på mange forskjellige måter, forteller Guldbrandsen. – Det de færreste vet er at det meste av silden som svenskene spiser, faktisk er norsk!

Silden er perfekt å kombinere med ulike smaker, og kan brukes i utallige varianter: På grillen, i den grønne salaten, marinert, i wrap eller i smaksatte sildesalater. Og skal du gjøre som svenskene, serverer du silden med en liten dram attåt.

Derfor bør du spise sild

Silden inneholder rikelig med fettsyrer og ekstra mye marine omega 3-fettsyrer, som er godt for hjertet og hjernen. Den er fullverdig på protein, i tillegg til at den har vitamin D, A, B12 og mineralet selen.

Oppskrifter på sild til Sankthans

Marinert matjessild til grill

(4 porsjoner, 20–40 minutter)

Ingredienser
4 doble matjessildfileter eller 500 gram fersk sildefilet

Marinade
2 ss frisk ingefær
2 fedd hvitløk
1/2 sitron
4 dl vann
1 dl soyasaus
2 ss honning?
1 ts malt paprika
1 ss sesamolje

Framgangsmåte
Finhakk eller riv ingefær?og hvitløk, press saften av sitronen, og bland med de øvrige ingrediensene til marinaden. Del matjessilden slik at du får 8 fileter. Legg filetene i marinaden og la dem marinere i 30 minutter. Grill filetene på smurt grillfolie eller rett på grill. Server med frisk salat med frukt og rømmedressing eller vinaigrette.

Salat med krydret varm sild

(4 porsjoner, 20 minutter)

Ingredienser
4 doble matjessildfileter eller 500 gram fersk sildefilet
½ rød chili
4 fedd hvitløk
6 ss olivenolje
2 ts paprikapulver
2 ts karri
1 ts sukker
2 ts ingefær, frisk
2 ss pinjekjerner
2 ss rødvinseddik
1 ss soyasaus
1 salathode
1 dl mynte, frisk
salt

Tilbehør
Grovt brød

Framgangsmåte
Del sildefilet i biter. Rens chili og skjær hvitløk i skiver. Blant olje, krydder, sukker, revet ingefær, hvitløk og chili. Vend sildebitene godt i blandingen. Surr pinjekjerner gylne i en tørr stekepanne, og ha dem over på et fat. Ha i sildeblandingen i stekepannen og la den steke i cirka 3-4 minutter ved middels varme. Smak til med rødvinseddik, soyasaus og eventuelt salt. Del opp salat og mynteblader, og legg den varme sildeblandingen og pinjekjernene over.

Server salaten mens den ennå er varm, med grovt brød ved siden av.

Koriander og ingefærsild

(4 porsjoner, 60 minutter +)

Ingredienser
5 sildefileter, krydret
4 dl vann
3,5 dl sukker
2 dl 7% eddik
1 rødløk
50 g ingefær, frisk
1 ss korianderfrø
1 bunt koriander, frisk
2 ss kapers
2 ss eplecidereddik
1 ts sukker, brunt
1 dl olivenolje

Framgangsmåte
Smak på sildefiletene og legg dem i vann eller melk i et par timer dersom de er for salte. Kok opp vann og sukker, og rør til sukkeret er oppløst. Avkjøl og tilsett eddik. Legg sildefiletene i eddiklaken og la de ligge over natten i kjøleskap. Tørk sildefiletene og skjær dem i biter. Skjær løk i tynne skiver og ingefær i tynne strimler. Knus korianderfrø og bland dem sammen med løk, ingefær, koriander og kapers. Legg sild og løkblandingen lagvis i et glass eller en krukke. Bland eplecidereddik, sukker og olje, hell blandingen over silden og legg på lokk.

Silden bør trekke et døgn i kjøleskap før den spises.

Sennepssild med eplebiter

(4 porsjoner, 20-40 minutter)

Ingredienser
300 gram sursild
1 grønt eple
1 løk
3 ss dill, frisk
6 ss grov sennep
1,5 ss sukker
1,5 ss 7% eddik
0,75 dl solsikkeolje
6 ss lettrømme
salt og pepper

Framgangsmåte
Ta sildebitene ut av laken, legg på tørkepapir og la dem renne av seg. Skjær eple og løk i biter, og finhakk dill. Bland sammen dill, sennep, sukker, eddik, solsikkeolje og lettrømme. Smak til sausen med salt og pepper, ev. litt sukker og eddik. Bland eple- og løkbitene inn i sausen. Legg sild og saus lagvis i et glass eller krukke, og legg på lokk.Silden bør trekke et par timer i kjøleskap før den spises.

Silden er holdbar i kjøleskapet i ca. 1 uke.

Annonse
Legg inn kommentar eller trykk liker på denne artikkelen.


Intern:2685Ansvarlig utgiver: © 2002- Databasesør AS Adresse: Matoppskrift.no,
Major Laudalsvei 6, 4630 Kristiansand Orgnr.: 911 668 602 mva.