Satser på økologisk mat


Oppdatertdato: 2012-05-06 Tema: Økologisk Forfatter: Utgiver: Matoppskrift.no Først Utgitt: Fotograf: matprat.no


Statens landbruksforvaltning (SLF) har gitt tilsagn om ca 30 millioner kroner til 50 økologiske utviklingsprosjekter så langt i 2012. Prosjekter som bidrar til å øke tilgjengelighet og salg av melk og kjøtt i dagligvarehandelen og prosjekter i storhusholdning er prioritert i år.

Økologisk mat i storhusholdninger

Storhusholdninger har hatt særlig prioritet de siste årene og det er rettet en ekstra innsats mot disse også i 2012. Blant prosjekter som har fått støtte er Difis ”Økologisk mat i offentlige anskaffelser” og Nofimas prosjekt ”Økologisk mat 2012 - produktutvikling og stimuleringstiltak innen storhusholdning”.
Stiftelsen Miljøfyrtårn har fått tilskudd til et prosjekt der hovedmålet er å oppdatere bransjekravene for dagligvare, barnehage og skole slik at de er relevant i henhold til dagens miljøaspekter.

Mer økomat i dagligvarehandelen

Matmerk har ansvar for den generiske markedsføringen av økologisk mat. Jordbruksavtalen for 2011 la føringer om at SLF og Matmerk, i samarbeid med relevante aktører, i 2012 skal prioritere økt tilgjengelighet av kjøtt og melk gjennom dagligvarehandelen. Det er derfor avsatt midler til markedsføring av økologiske produkter i 2012 og dagligvarekjedene er invitert til å søke.

Økt kunnskap om Ø-merket

Parallelt pågår det en prosess for å utvikle et felles markedsføringsbudskap, og å gjøre Ø-merket mer synlig. Målet er å øke kunnskapen i befolkningen om hva økologiske landbruk og økologisk mat er med tanke på at dette vil virke salgsutløsende.

Statens landbruksforvaltning som er underliggende etat hos Landbruks- og mat departementet er forvalter av midlene til utvikling av økologisk produksjon og forbruk som er satt av i jordbruksavtalen.

Mer økologisk i Nordland

Fylkesmannen i Nordland inviterer til seminar 22. mai for virksomheter som ønsker å servere økologisk mat. Fylkesmannen ønsker økt bruk av økologisk mat i fylket og vil rette oppmerksomheten på mulighetene i offentlige virksomheter.Virksomheter som ønsker å servere økologisk mat fra sin kantine eller sitt storkjøkken, eller bruke det på sine arrangementer, kan få råd om hvordan man kan gå fram for å lykkes på inspirasjonsseminar på Statens hus i Bodø 22. mai.
I Meld. St. 9 Landbruks- og matpolitikken understrekes det blant annet at ” .. Erfaringer fra det økologiske jordbruket kan overføres til norsk konvensjonelt jordbruk, og derigjennom bidra til at det norske jordbruket blir mer miljøvennlig. Regjeringen mener at økologisk landbruk har en spydspissfunksjon som kan bidra til å fremme et mer miljøvennlig jordbruk generelt.
Økologisk produksjon i Norge er også viktig for å sikre et produktmangfold for forbrukerne. Forbrukere oppgir ulike årsaker for å velge økologiske produkter, bl.a. ønske om å ivareta miljø og dyrevelferd.”.

Regjeringen har som mål at 15 prosent av matproduksjonen og matforbruket i 2020 skal være økologisk.

Annonse
Legg inn kommentar eller trykk liker på denne artikkelen.


Intern:2441
Slanking.Kaffekos.
Rask mat.

Ansvarlig utgiver: © 2002- Databasesør AS Adresse: Matoppskrift.no,
Major Laudalsvei 6, 4630 Kristiansand Orgnr.: 911 668 602 mva.