Scotch Whisky: Med hjelp fra oven


Oppdatertdato: 2005-12-03 Tema: Whisky Forfatter: Utgiver: Matoppskrift.no Først Utgitt: Fotograf: Glengoyne


Skotter mener Gud tenkte på whisky da han skapte verden. Blant annet skjenket han de kiltkledde øyboerne det beste vannet man kan lage whisky av, og gav dem den reneste lufta for oppbevaring og modning av vidundervannet.

- Vi lager whisky hånd i hånd med Gud, og vi er svært takknemmelige for at han ordnet det slik at kokepunktet for alkohol er lavere enn kokepunktet for vann, sier Bill McDowell, som er turistguide på Glengoyne-destilleriet, noen mil fra Glasgow.
- Dette gjør at dampen som kommer først er alkohol og ikke vann, som er grunnen til at whisky i det hele tatt kan fremstilles.
McDowell forteller videre at dersom det finnes noe slikt som reinkarnasjon, vil han bli gjenfødt som mose eller sopp inne i whiskylageret.

Lovløse tider

Det var lovløse tilstander i Skottland i gamle dager, særlig med tanke på fremstilling av whisky. Myndighetene førte høye skatter på spritproduksjon for å finansiere krigen mot Frankrike, og folk måtte derfor ty til whiskyproduksjon i skjul.
Etter flere år med smugdrikking, ble skattene på 1820-tallet senket, og stadig flere destillerier fikk lisens til å produsere whisky lovlig.
Glengoyne fikk sin lisens i 1833, og har siden utviklet et av Skottlands best likte brennerier. Blant whiskyentusiaster verden over anses faktisk Glengoyne for å være et av klodens vakreste destillerier.
Destilleriet ligger fint til i pittoreske omgivelser på grensen mellom whiskyregionene Highlands og Lowlands, der det milde, sørvestlige klimaet gjør sitt for at whiskyen oppnår det ultimate i smak.

Vann, bygg og gjær

Men whisky lages ikke av seg selv. Det er mange faktorer og faser med i spillet.
Alle whiskydestillerier bruker ingrediensene vann, bygg og gjær i tilvirkningen av brennevinet. Det er måten enkelte destillerier jobber på som gjør at nettopp deres whisky skiller seg fra resten.
- Måten du behandler ingrediensene på utgjør den store forskjellen, forteller McDowell.
Nedbøren som faller ned over Campsie Hills fyller et reservoar på toppen av haugen, som igjen renner ned, danner en elv og flyter ut i lokalkjente Loch Lomond. Vannet er forfriskende rent, og skaper et unikt grunnlag for produksjon av en enestående whisky.
Foruten å være heldige på nedbørsfronten, er Glengoyne et av bare to destillerier som bruker byggkornet Golden Promise, som er den dyreste og mest etterspurte sorten i Skottland. Kornet tørkes dessuten ved hjelp av varmluft, noe som gjør at smaken og duften står i sterk kontrast med for eksempel tunge, røykfylte Islay-whiskyer.

Minst 10 år

Vi blir nesten brisne av bare å oppholde oss i produksjonshallen. Det ligger en søtlig eim av korn og whisky luften. Og på grunn av brannfare, får vi ikke lov til å knipse bilder inne. Guiden spøker med at selv den minste gnist kan få hele destilleriet til å gå i lufta.
Under vaskingsprosessen, der den grøtaktige kornmassen blir tilført gjær, bruker Glengoyne seks massive furutønner importert fra Oregon i USA. I motsetning til mange andre såkalte “washbacks”, er disse mye mer robuste og hardføre, og gjør at vesken kan fermenteres i opptil 50 timer.
Ved endt fermentering havner whiskyen i spanske eller amerikanske eiketønner i mosebelagte, mørke, luftige varehus, hvor den modnes i minst 10 år mens den trekker til seg unike smaker, aromaer og farger.
De ferdige single malt whiskyproduktene rangerer i alder fra 10 til 37 år, og varierer i farge, duft og smak.

Slik drikker du whisky:

Det er en kunst i seg selv å drikke whisky på riktig måte. Lær denne guiden utenat, og du kan forsiktig kalle deg en ”connaisseur”.
  • For en maksimal whiskyopplevelse skal whiskyen serveres i tulipanformede glass, og ikke i tradisjonelle firkantede ”rocksglass”.
  • Ikke stapp nesa oppi glasset som om du lukter på en vin. Whisky er kraftige saker. Hold glasset 10-15 cm under nesa og hev det sakte til du kjenner duftene.
  • Når du har luktet på whiskyen, kan du smake. Men whisky skal heller ikke ”slurpes” slik som vin. Den skal tygges, slik at smaken spres forsiktig i hele munnen.
  • For å heve whiskysmaken er det mange som velger å blande den ut med vann. Det demper alkoholen og fremhever de andre smakene.
  • Whisky kan også blandes med for eksempel tonic eller cola. Det er kanskje ikke det mest korrekte å gjøre, men det viktigste er vel å gjøre det man selv synes er best.
Da gjenstår det bare å heve glasset og si som skottene:
“Slainte Mhath” (God helse).

Annonse
Legg inn kommentar eller trykk liker på denne artikkelen.


Intern:722Ansvarlig utgiver: © 2002- Databasesør AS Adresse: Matoppskrift.no,
Major Laudalsvei 6, 4630 Kristiansand Orgnr.: 911 668 602 mva.