Sediba Cabernet Sauvignon 2003


Oppdatertdato: 2005-02-08 Tema: Rødvin Forfatter: Utgiver: Matoppskrift.no Først Utgitt: Fotograf: Desken


Spesiell og sørafrikansk

Til kvelden når snøfokken slår horisontalt mot husveggen og du ikke lenger får opp ytterdøra, kan det være godt med et glass vin fra sommervarme Sør-Afrika. Vi har funnet frem til en noe spesiell vin som vi anbefaler med hånden på hjertet.

Navnet på vinen “Sediba” kommer fra afrikaans og ordet 'fontene'. Mytene sier at leopardene i området flokket seg rundt en fontene i et av fjellene ved Western Cape. Dette stedet ligger ved Adam Tas Cellars som er hjemmet til Sediba-vinene.

Druene til denne vinen ble håndplukket fra et utvalg av distriktets beste vingårder i Stellenbosh, Paarl, Wellington og Robertson. Vinmaker Michael Bucholz sier at vinen er middels fyldig med en myk og saftig fruktighet, som gjør dette til en hverdagsvin som godt kan drikkes alene. – Dette er en god, klar vin med rubinrød farge, sier vinmakeren fornøyd. Noen halvkrasse kritikker i norske aviser om en litt skarp smak mot slutten, hinter nok allikevel om at vinen med fordel kan nytes med en litt kraftig kjøttrett, en robust pasta, ost eller liknende. Drikkes vinen alene kan smaken være en utfordring med en noe kraftig og syrlig smak mot slutten. Men det kan absolutt være utfordringen verd om man har ganen på rett sted.

Moderne og tradisjonsrik

Vinen gjæres 14 dagers i ståltanker for siden å gjennomgå malolaktisk gjæring. Før salg modnes vinen ytterligere 8 måneder på ståltanker og 3 måneder på flaske. Distell er en stor og moderne bedrift og blant de 10 største i verden innen og brennevin. Selskapet er en sammenslåing av Distillers Corportation og Stellenbosch Farmers Winery. Begge firmaene hadde en meget lang historie før de satset sammen under navnet Distell i år 2000. Ifølge produsenten selv var tanken at sammenslåingen ville øke både kvalitet og effektivitet. – Både på produktene de tilknyttede vinhusene kan nyte godt av dette samarbeidet, sier produsenten. Vi har smakt noen glass og har ingen innvendinger på den tanken.

Smak og Behag

Navn: Sediba Cabernet Sauvignon 2003
Land/distrikt: Sørafrika/Western Cape
Produsent: Distell
Importør: Strøm
Karakteristikk: Dyp rød farge med blåskjær. Dufter av mørke bær (særlig kirsebær og solbær), paprika, plommer og noe krydder og et snev vanilje. Smaken er fyldig, nokså fruktig og har milde, ikke altfor skarpe tanniner. Ettersmaken er frisk.
Druer: 70% Cabernet Sauvignon, 30% Merlot
Best til til: Svin, lam, storfe. Gjerne litt kraftige kjøttretter.
Langringsgrad: Konsumferdig, men kan lagres etter eget ønske.
Alkoholstyrke: 13%
Sukker: 4g/l
Syre: 5,9 g/l
Pris: 89,90
Polnr: 20776 (basis)

Sør-Afrika som vinland

Sør-Afrikas vinindustri er mer enn 300 år gammel. Siden begynnelsen av 1900-tallet, (med unntak av periorden fra 1986 og 1991 pga. internasjonal boikott) har sør-afrikanske viner blitt solgt utenfor landets grenser. Druens historie i Sør-Afrika begynte i 1656 med Jan Van Riebeeck, den første kommandøren av Cape-kolonien. Han plantet druestokker ved foten av Taffel-fjellet og 3 år senere ble den første vinen presset. Sent på 1600-tallet hadde de første franske hugenottene med seg kunnskapen som skulle til for å lage god vin og. De visste også hvordan jorden skulle dyrkes.

Nesten all sør-afrikansk vin produseres i Western Cape regionen. Sør-Afrika produserer allikevel en nokså beskjeden mengde vin sammenliknet med andre vinland. Ifølge John Platter’s sør-afrikanske vinguide, er Sørafrika det 18 største vinlandet i verden målt i vinmarker, men på 8 plass i produksjon. Dvs. at landet utgjør om lag 3,7 prosent av internasjonal vinproduksjon. I volum eksporterer Sør-Afrika 8% av sin totale produksjon.Legg inn kommentar eller trykk liker på denne artikkelen.


Intern:523


Ansvarlig utgiver: © 2002- Databasesør AS Adresse: Matoppskrift.no,
Major Laudalsvei 6, 4630 Kristiansand Orgnr.: 911 668 602 mva.