Seine jordbær - men ikke sure


Oppdatertdato: 2003-06-23 Tema: Bær Forfatter: Utgiver: Matoppskrift.no Først Utgitt: Fotograf: Ragge Strand og Knut Pettersen


I år er de norske jordbærene ikke i rute. Men de kommer. Og kvaliteten forventes å bli søt og god. Vestfold og Agder leverer de første som vil være i butikken de siste dager i juni. Og så kommer Hedmark-bærene for fullt ca. 10. juli. Finn et strå og træ dom på....

Kalde årsaker til at jordbærene er seint ute
De norske jordbærene er like etterlengtede hvert år. De er faktisk ensbetydende med følelsen av at nå er det sommer i landet. Men i år er bærene seine. Vinteren var hard og forårsaket mange frostskader. I tillegg har skadene blitt forsterket ved at høsten var lang og varm.
Det førte til at plantene fortsatte å gro og ikke fikk hvilt lenge nok før kulden satte inn. På toppen av det hele har våren vært kjølig og regnfull, kan jordbærprodusent Ole Rud fortelle. Han har 50 mål produksjon av jordbær på gården Øvre Haga på Ringsaker på Hedemarken. Men altså, nå er det like før, sier Ole Rud. Korona og Senga Sengana er de store sortene hos Ole Rud. Korona går til konsum og Senga Sengana går til industrien. Nordmenn elsker Korona, påstår Ole Rud.

Nordmenn er Europas største jordbærspisere
Vi nordmenn ligger på topp i Europa når det gjelder å konsumere jordbær. Tradisjonelt spiser vi godt i overkant av 20 millioner jordbærkurver i sesongen. I areal tilsvarer dette forbruket over 2500 forballbaner med jordbæråkrer! Produsent Ole Rud håper at vi vil overgå rekorden i år, bare bærene nå blir modne.

Jordbær er en ung kulturplante
  • Jordbær er en av våre yngste kulturplanter.
  • Den oppsto i Frankrike tidlig på 1700-tallet.
  • Det tok ca. 100 år med krysninger før den type jordbær vi er vant med i dag var et faktum.
  • Korona er den største jordbærsorten i Norge i dag.

Jordbær forener helse og nytelse
Å spise norske jordbær er en nytelse for hver og en av oss. I tillegg er det sunt. Innholdet av antioksidanter og andre såkalte beskyttende stoffer som bl.a. forebygger mot kreft og hjerte- og karsykdommer er stort.

Opplysningskontoret for frukt og grønnsaker frister med en sommerdeilig bløtkake med jordbær:

4 egg
1 ½ dl sukker
1 ½ dl hvetemel
1 ts bakepulver

Til fyll og pynt beregnes 2 kurver jordbær og 3-5 dl kremfløte.

Egg og sukker piskes til en fyldig eggedosis.
Hvetemel og bakepulver blandes og røres lett inn.
Røra tas over i en smurt rund kakeform. Inn i ovn, 150 grader C.
Steketiden beregnes til ca. 30 minutter. Kakebunnen avkjøles og deles så i to før den fylles med pisket krem og jordbær i skiver.
Pyntes med krem og tett i tett med jordbær i skiver.


Annonse
Legg inn kommentar eller trykk liker på denne artikkelen.


Intern:8
Grillmat.Produkttester.
Kina.

Ansvarlig utgiver: © 2002- Databasesør AS Adresse: Matoppskrift.no,
Major Laudalsvei 6, 4630 Kristiansand Orgnr.: 911 668 602 mva.