Seisommeren er her!


Oppdatertdato: 2005-07-17 Tema: Fisk Forfatter: Utgiver: Matoppskrift.no Først Utgitt: Fotograf: Godfisk, Knut Pettersen


Når sommerdagen ligg utover landet – er det godt med sommermat! Mye av grillmaten tynger i magen og da kan en god, saftig sei på middagsfatet en julidag være redningen. Fisk kokt i lettsaltet vann smaker bare seg selv – og er seg selv nok.

På vinteren er det torsk som gjelder. Men sommerens ultimate festmåltid for fiskeelskere består av nytrukket sei med en herlig, hvit lever som vaskes, renses, plukkes i biter og kokes i lettsaltet vann tilsatt pepper, løk og eddik. Bare tanken på sommersei får munnen til å fylles med vann for mange. Men først må den fanges!
Seifisket er spennende fordi fisken er så sterk og sprek, men det er også dramatisk fordi stimfisken kan gi storfangst. Seien er lunefull, og biter ikke alltid på agnet. Men når den bestemmer seg for å bite, gjelder det å gripe øyeblikket! Ingen vet når den ombestemmer seg igjen, og plutselig kan den være borte.
Seien kan fort komme opp i 6-8 kilo, og kalles da storsei. Men den mest populære størrelsen for stangfiske er 2-3 kilo, eller stabbsei som noen kaller den. Denne fisken er som regel mellom 3 og 4 år. Om du kommer bort i betegnelsene notsei, klubbsei, eller kravelsei, er det bare andre navn på den samme seistørrelsen.

Rett redskap er viktig

Det aller vanligste redskapet å ta med seg på seifiske, er dorg. Dette lange snøret med kroker trekkes etter båten, og skaper gjerne morsomme øyeblikk når det skal dras opp – gjerne med 6-8 glatte seier sprellende fast. Ikke like festlig er det når krokene fester seg i fingre og klær eller når snøret knyter seg i de mest fantastisk vanskelige flokene. Heldigvis er det ikke umulig å bruke enklere redskaper.

Fra begynnelsen av 1900-tallet fortelles det om to brødre i Finnmark, med ett fiskesnøre hver, som i løpet av en sommer dro opp hele 40.000 kilo sei hver fra fjorden. Lettere er det nok å bruke not – synkenot og snurpenot – om man vil ha de helt store fangstene.

Føling i fjæra

Når så fisken endelig er i båten, er noe av det beste man kan gjøre å ro til land og nyte den ferske seien. Fiskehjerter har aldri vært hyppig representert på norske middagsfat, men seihjerter ble i gamle dager tredd på en streng og kokt sammen med resten av fisken. Fra primitive folkeslag vet vi at man fra de eldste tider har trodd at ved å spise et dyrs hjerte, kan man overta dets egenskaper. Og seiens krigerhjerte og store mot er det saktens god grunn til å tilegne seg.

Når man ser seg fornøyd med dagens – eller nattas – fangst, er det mange som ikke klarer å vente til de kommer hjem med å spise herligheten. Aller helst skal den kokes i fjæra! Å koke seien i sjøvann, gjerne med nypoteter og flatbrød, er en stor opplevelse i seg selv. Utlendinger reagerer gjerne på at nordmenn koker fisken, i andre land er det ofte langt mer vanlig å grille eller steke fisk. Likevel, de største feinschmeckerne insisterer på å koke seien for å nyte den deilige smaken. I kokt tilstand skal det nemlig godt gjøres å forkle den gode fiskesmaken med krydder og oljer. Fisk kokt i lettsaltet vann smaker bare seg selv – og er seg selv nok.

På sommeren har seien en ren, hvit og delikat lever som gjør et seimåltid i fjæra til en stor kulinarisk opplevelse. Og om man i tillegg kan nyte midnattssol, majestetiske fjell og yrende fugleliv, burde seisommeren være komplett.

Noen oppskrifter med sei

Grillet sei i pita

4 porsjoner

600 g filet av sei
olivenolje
salt
grovmalt pepper
pitabrød
ost
salat

Pensle fiskestykkene med olje og legg dem i en dobbel grillrist. Fisken kan også marineres på forhånd ( se: marinader til fisk : dressing). Grill dem til de er pent gyllenbrune på hver side. Varm pitabrødet på grillen mens du griller fisken. Legg 1 skive ost på toppen rett før den er ferdig og la den smelte litt. Legg fiskefileten med den smeltede osten inni pitabrødet sammen med salat og eventuelt dressing.

Mandelstekt seifilet med hvitløk og Snøfrisk

4 porsjoner

600 g seifilet
2 egg
hvetemel, salt og pepper
100 g mandelflak
timian
3 fedd hvitløk (kan utelates)
1 beger (125 g) Snøfrisk Dill
meierismør til steking
300 g sjampinjong
1 purre
3 gulrøtter
2 dl matfløte eller kremfløte
300 g usaltet smør
salt

Knus 2 fedd hvitløk og rør det inn i Snøfriskosten. Ta to like store seifileter (ca.300 g) og ha på salt og pepper. Smør osteblandingen på den ene fileten og legg den andre oppå. Skjær den doble fileten i fire porsjonsstykker. Vend stykkene i mel tilsatt salt og pepper, deretter i sammenpisket egg og til slutt i mandelflak. Stekes i rikelig smeltet smør ved svak varme, for deretter å stekes ferdig i stekeovnen ved 200 ° C i ca. 10 minutter. Grønnsakene kuttes i jevnt store biter, purre og gulrot forvelles et par minutter. Alle grønnsakene freses i smør tilsatt en knust hvitløksbåt. Krydre med timian.

Kok inn fløten til halv mengde. Visp deretter inn temperert, usaltet smør litt etter litt. Pass på at sausen ikke koker etter at smøret er tilsatt. Smak til med salt.

Stekt seibiff

2 porsjoner

500 g seifilet
1 ss salt
1 ts pepper
Mel
Smør til steking
1 liten løk i ringer
Evt 1/2 paprika i strimler

Fisken deles opp i passe stykker og vendes i en blanding av mel, salt og pepper. Stekes fin brun i smør. Tas opp og holdes varm på ett fat. Etterpå stekes løken(evt paprika) i smør og overhelles fisken ved servering. Kok ut panna og server sjyen ved siden av.

Server med ris eller poteter

Pasta med sei, tomat og basilikum

4 porsjoner

800 g seifilét
pasta til 4 personer

Tomatsaus:
8 stk. tomater
3 stk. sjalottløk
2 ts tomatpuré
3 ss frisk basilikum
2 ss frisk gressløk
2 ss olivenolje
salt
pepper

Skjær fisken i terninger. Kok pastaen etter anvisning på pakningen. Skold tomatene, ta ut kjernene og hakk dem grovt. Rens løken, grovhakk og surr den blank i olivenolje. Tilsett tomatpuréen og tomatene, og la sausen koke på svak varme noen minutter. Smak til med salt og pepper. Ha i friske urter og fisketerningene, og la disse trekke i sausen 2-3 minutter.

Sil kokevannet av pastaen og vend sausen forsiktig inn.

Sei i form med hvitløk og grønnsaker

4 porsjoner

800 g seifilet
50 g grovt salt
1 dl olivenolje
400 g poteter
400 g løk
1 boks hermetiske tomater
1 grønn paprika
1 liten squash
3 fedd hvitløk
1/2 chilipepper
1 ss fersk hakket basilikum
1 ts timian
salt
pepper

Rens seifiletene fri for skinn og bein. Strø dem med grovt salt, og la dem ligge til dagen etter. Du kan også bruke fersk seifilet, men da må retten saltes mer under tilberedning.

Etter at fisken er ferdig saltet, skylles og tørkes den grovt. Skjær fileten i stykker på 70-80 gram. Stek dem raskt på begge sider i varm olivenolje.

Skrell poteter og løk. Skjær disse i tynne skiver. Paprikaen skjæres i strimler, squash i skiver, og hvitløk knuses. Finhakk chilipepper.

Ha litt olje i en kjele. Stek løk og poteter i 4-5 minutter. Tilsett tomater med kraft, paprika, squash, hvitløk og krydder. La alt få et raskt oppkok. Legg halvparten ab grønnsak-potet-blandingen i en ildfast form. Legg på fiskestykkene og hell resten av blandingen over. Sett i ovn som er forvarmet til 180 C. La retten bake i 30 minutter. Smak til før servering.

Server gjerne med ferskt brød på søreuropeisk vis.

Annonse
Legg inn kommentar eller trykk liker på denne artikkelen.


Intern:637Ansvarlig utgiver: © 2002- Databasesør AS Adresse: Matoppskrift.no,
Major Laudalsvei 6, 4630 Kristiansand Orgnr.: 911 668 602 mva.