Sella & Mosca Tanca Farra


Oppdatertdato: 2006-09-12 Tema: Rødvin Forfatter: Utgiver: Matoppskrift.no Først Utgitt:


Etterlengtet møte med sardinsk vin

Det er fort gjort å forelske seg i Sardinia. En italiensk perle i middelhavet som lokker med spennende kultur, lekker natur og guddommelig mat. Vinene fortjener ikke mindre skryt.

Cannonau er den mest kjente druen fra Sardinia, mens Cabernet Sauvignon er den mest kjente druesorten i verden. Den sardinske vinprodusenten Sella & Mosca har blandet disse to og laget Tanca Farra – en av de største vinene på Sardinia. Her hjemme er den er en av få sardinske viner tilgjengelig gjennom Vinmonopolet.

Tanca Farra dufter av moden frukt, urter og litt tjære. Smaken er kraftig, tørr og godt balansert med myke tanniner og godt integrert eik mot slutten. Vinen har sitt navn fra en bestemt del av Sella & Moscas vingård nord på Sardinia der jorden er spesielt jernholdig.

Kanonvin

Cannonau er en klassisk sardinsk drue som gir viner med svært klar og lys farge. Historisk sett er den mye brukt i italienske viner. Sammen med Cabernet Sauvignon gir den en vin med noe dypere farge og mer fylde.

Druene høstes når de er optimalt modne. Cannonau i slutten av september og Cabernet de første ukene av oktober. De blandes først i den siste delen av fermenteringen for å gi en harmonisk vin. Tanca Farra ligger tre år før den selges. Først på franske eikefat, og så i store slovenske eiketønner i Sella & Moscas kalde kjellere. Den siste tiden på flaske.

Best til rødt kjøtt

Av Sella & Moscas 24 viner er to tilgjengelig gjennom Vinmonopolet. Begge er bestillingsvarer, men det er virkelig umaken verd å vente et par dager på en flaske Tanca Farra.

For beste resultat anbefaler vi at vinen åpnes to timer før den skal drikkes og at den helles over på en karaffel. Server den på 17-18 grader og drikk den til kraftige retter av rødt kjøtt. Jeg prøvde den først til lasagne, til det var den for kraftig. Til pepperbiff gikk den som hånd i hanske.

Størst på Sardinia

Historien til Sella & Mosca begynte i 1899. De to grunnleggerne Sella og Mosca kom fra Piemonte og forelsket seg i Sardinia. Med hjelp fra franske eksperter forvandlet de steinet villmark til fruktbare vinmarker, og skapte noen av Sardinias mest prestisjefylte viner.

I dag er Sella & Mosca er den mest kjente vinprodusenten på Sardinia, og vingården har eget besøkssenter. 110 000 besøkende kommer hit hvert år og det er gratis å besøke den meget velholdte gården og vinkjellerne. Rundt bygningene fra 1899 ligger 600 hektar vinmarker. Og i butikken ”Enoteca” kan besøkende smake og kjøpe vin.

Lite eksport

Kun 20 prosent av Sella & Moscas produksjon går til eksport, resten er til lokalt konsum. Men ettersom den totale produksjonen er på sju millioner flasker, betyr det at det likevel er 1,4 millioner flasker som finner veien ut av Italia. Flasken jeg tok med meg hjem kommer i tillegg.

Smak og behag

Navn: Sella & Mosca Tanca Farra
Land/distrikt: Italia/Sardinia
Produsent: Tenute Sella & Mosca
Varenummer: 43492 (bestilling)
Pris: 159,90 kroner
Alkoholstyrke: 13 prosent
Druer: 50 % Cannonau, 50 % Cabernet Sauvignon
Vurdering: Klar rubinrød farge. Duft av moden frukt, urter og litt tjære. Kraftig, tørr og godt balansert smak med myke tanniner og godt integrert eik mot slutten.
Passer til: Kraftige kjøttretter av storfe og vilt.

Annonse
Legg inn kommentar eller trykk liker på denne artikkelen.


Intern:923Ansvarlig utgiver: © 2002- Databasesør AS Adresse: Matoppskrift.no,
Major Laudalsvei 6, 4630 Kristiansand Orgnr.: 911 668 602 mva.