Sen start av glutenholdig mat har sammenheng med økt risiko for cøliaki


Oppdatertdato: 2013-12-21 Tema: Mathelse Forfatter: Utgiver: Matoppskrift.no Først Utgitt: Fotograf: Freeimages.com


Spedbarn som fikk gluten innført i kosten etter seks måneders alder hadde høyere risiko for å utvikle cøliaki enn de som fikk slik mat tidligere. Det viser resultater i en studie fra Folkehelseinstituttet. Gluten finnes blant annet i hvetegrøt.
I studien er det brukt data fra Den norske mor og barn-undersøkelsen (MoBa).

Resultatene viser at:

- Risikoen for cøliaki var 27 prosent høyere hos barn som startet med glutenholdig mat sent, det vil si først etter seks måneders alder.
- Tidlig start av glutenholdig mat, det vil si fire måneder eller tidligere, hadde ikke sammenheng med økt risiko for cøliaki, men bare åtte prosent av barna startet så tidlig, noe som gjør resultatene usikre.
- Om barnet fortsatt ble ammet ved introduksjon av gluten i kosten, viste ingen sammenheng med risiko for cøliaki, og barn med cøliaki hadde fått morsmelk litt lengre enn de øvrige.

Cøliaki finnes hos om lag en prosent av befolkningen, og om lag ett av 200 barn har fått diagnosen ved skolestart. Fra andre skandinaviske land har man sett at om lag tre ganger flere har sykdommen enn de som har fått diagnosen. Utover at gluten er nødvendig i kostholdet, er det lite kunnskap om hvilke faktorer som påvirker risikoen. En stor dose gluten ved introduksjon har vært antatt å øke risikoen for cøliaki, og kan delvis forklare en kraftig økning av sykdommen som ble sett i Sverige på 1980-tallet.

Tidligere studier har vist at tidspunktet for introduksjon av gluten kan spille inn, der gluten både før fire måneders alder og etter seks måneders alder kan henge sammen med økt risiko for cøliaki. En større europeisk undersøkelse på 1000 barn som snart avsluttes, kan gi svar på om en liten daglig dose fra fire måneders alder kan føre til bedre toleranse overfor gluten.

Metode

I denne studien ble data omkring barnets ernæring de første 18 måneder analysert. Ved seks måneders alder fikk 78 prosent av barna fortsatt morsmelk, og 53 prosent hadde startet med glutenholdig mat. Fra tidligere vet man at jenter har større risiko for sykdommen, og at arvelighet spiller en viktig rolle. Analysene måtte derfor justeres for blant annet om mor hadde cøliaki.
Så langt har 324 av i overkant 82 000 barn som deltar i MoBa fått diagnosen cøliaki registrert.
Andelen barn i MoBa som fikk morsmelk og andelen som hadde startet med tilleggskost ved seks måneder stemmer overens med Spedkost - en landsomfattende undersøkelse fra Helsedirektoratet.

Spedkost – landsomfattende kostundersøkelse blant seks måneder gamle barn (Helsedirektoratet) Helsedirektoratet skal revidere rådene for spedbarnsernæring i 2013. Studien vil være en del av kunnskapsgrunnlaget i dette arbeidet.

Fakta om cøliaki

Ved cøliaki reagerer kroppens immunapparat mot gluten.
Gluten finnes i hvete, rug og bygg.
Klassiske tegn er diaré, magesmerter og dårlig vekst.
Mange har mildere former for sykdom, som kan oppstå når som helst i livet.
Sykdomsrisikoen er arvelig, men mange har risikogener uten å få sykdommen.

Referanse

Størdal K, White RA, Eggesbø M: Early feeding and risk for celiac disease in a prospective birth cohort. Pediatrics 2013.

Annonse
Legg inn kommentar eller trykk liker på denne artikkelen.


Intern:2814
Norsk mat.singelmat.
Produkttester.

Ansvarlig utgiver: © 2002- Databasesør AS Adresse: Matoppskrift.no,
Major Laudalsvei 6, 4630 Kristiansand Orgnr.: 911 668 602 mva.