
Havre er både helsekost og velsmakende mat, det metter godt og er bra for både magen og hjertet. Og så smaker det jo utrolig godt!
5 gode grunner til å spise mer havre
- Havre metter godt og lenge fordi den inneholder vannløselige fibre som gjør at maten blir lengre i magesekken og gjør at opptaket av
næringsstoffer tar lengre tid.
- Havre er godt for hjertet fordi den inneholder flerumettet fett og fordi den bidrar til å redusere kolesterolnivået i kroppen.
- Havre er godt for magen fordi de vannløselige fibrene forbedrer tarmens mikroflora.
- Havre er godt for formen fordi store havregryn har lang nedbrytingstid og bidrar til å holde blodsukkeret stabilt. Lettkokte gryn brukes etter
trening når energireservene skal fylles opp raskere.
- Havre er god og rimelig mat.
Havregrøt
Tidsforbruk: under 20 min
Vanskelighetsgrad: lett
Ingredienser:
½ l lettkokte havregryn
1 l vann
1 ts salt
Fremgangsmåte:
Havregryn og vann småkokes i noen minutter og tilsettes litt salt. Serveres med tilbud om smørøye, syltetøy, surmelk, sukker og kanel.
Flere produsenter har grøtprodukter som bare skal tilsettes kokende vann og stå et par minutter. Produktene finnes med og uten tilsatt sukker og med
smakstilsetninger som blåbær, eple og kanel. Det finnes også produkter beregnet på mikrobølgeovn.
Havreboller
Tidsforbruk: over 60 min
24 boller
Vanskelighetsgrad: middels
Ingredienser:
6 dl melk
150 g smør
1 pk gjær
800 g hvetemel
200 g lettkokte havregryn
1 ½ dl sukker
2 ts malt kardemomme
3 dl rosiner
1 stk egg til pensling
havregryn til pynt
Fremgangsmåte:
Smelt smøret og ha i melken. Rør gjæren ut i den lunkne blandingen. Elt i mel og havregryn blandet med sukker og kardemomme. Ha eventuelt i mer mel
til deigen slipper bollen. Hev deigen under plast på et lunt sted til dobbelt størrelse, ca. 40 minutter.
Del deigen i 24 like store deler. Ha i rosiner og trill runde boller. Sett bollene på en stekeplate dekket med bakepapir og sett dem til heving i ca.
20-30 minutter. Pensle bollene med egg og dryss på havregryn.
Stek dem midt i ovnen ved 225 °C i 5–10 min. Avkjøles på rist.
Havrebrød
Tidsforbruk: over 60 min
Vanskelighetsgrad: middels
2 porsjoner
Ingredienser:
Fordeig:
5 dl vann
200 g havregryn , lettkokte
100 g havrekli
5 dl skummet melk
1 pk gjær
½ dl rapsolje
1 kg hvetemel
2 ts salt
2 ss sukker
Egg til pensling, havregryn til pynt
Fremgangsmåte:
Bland sammen vann, havregryn og havrekli til fordeigen. Deigen skal eltes godt for hånd eller med en kjøkkenmaskin på laveste hastighet. Deigen vil
være klissete. Dekk bakebollen med plast, og la den stå på benken i ca. 30 minutter.
Varm melken til den er fingervarm, 37 °C. Smuldre gjæren og rør den ut i melken. Tilsett gjærblandingen og resten av ingrediensene i samme bakebolle
som fordeigen. Elt deigen godt. Deigen vil fortsatt være litt klissete. Dekk bakebollen med plast, og la den stå lunt i ca. 45 minutter.
Del deigen i to like store emner. Form avlange brød. Legg brødene i smurte 2-litersformer. Dekk formene med klede, og sett dem på et lunt sted i 35–
40 minutter.
Når brødene er ferdig hevet, pensler du dem med sammenvispet egg og snitt er forsiktig ett eller flere snitt med en skarp kniv i brødene. Dryss over
havregryn.
Stek brødene på nederste rille i ovnen ved 225 °C i 30–40 minutt er. Avkjøles på rist.
Havresmoothie
Tidsforbruk: under 20 min
10 porsjoner
Vanskelighetsgrad: lett
Ingredienser:
10 dl vaniljeyoghurt
5 dl biola yoghurt naturell
5 dl frosne bjørnebær
3 stk banan
5 ss havregryn
havregryn til pynt
Fremgangsmåte:
Miks yoghurt og biola sammen i en blender eller kjøkkenmaskin. Tilsett den frosne frukten og havregryn, og kjør alt sammen til en jevn masse.
Smoothien er best nylaget, men den holder seg i 2-3 timer i termos.
Tips: Bruk gjerne andre frosne bær.
Havrevafler
Vafler med havregryn – grovere og med mer smak. Serveres med brunost, rømme og syltetøy.
35 - 40 vafler
Ingredienser:
9 stk egg
2 l lettmelk
1 l kulturmelk
1,5 kg hvetemel
½ kg havregryn
3,5 dl sukker
4 ts malt kardemomme
4 ts vaniljesukker
4 ts bakepulver
350 g smeltet smør
Fremgangsmåte:
Alle ingredienser blandes i en stor bakebolle. Røren kan med fordel stå over natten, og den har samme holdbarhet i kjøleskap som melk. Hvis røren er
for tykk når man skal steke kan den tilsettes litt melk eller vann.
Vaflene serveres med smør, hvitost, brunost, syltetøy og lettrømme. Eller som i Østfold hvor de serveres med pølse, stekt løk, ketchup og sennep.
Havrebar
Perfekt påfyll av energi etter trening. Inneholder karbohydrater og proteiner for rask restitusjon.
Ca. 24 barer.
Ingredienser:
9 dl lettkokte havregryn
200 g sukker
3 stk egg
3 stk eggehvite
1 glass (350 g) peanøttsmør
100 g kokesjokolade
tranebær eller rosiner
Fremgangsmåte:
Ha havregryn, peanøttsmør og sukker i en bolle. Tilsett egg og eggehviter. Hakk sjokoladen i biter. Ha bitene i sammen med tranebær eller rosiner.
Rør fort og godt. Fordel røren på en stekeplate med bakepapir. Stek barene midt i ovnen ved 160°C i cirka 25 minutter.
Skjær opp barene i passelig størrelse, for eksempel
4 x 10 cm. Avkjøles på rist.
Havremuffins
Gode muffins med smak av eple og kanel. Enkle både å bake og spise.
15 muffins
Ingredienser:
100 g smør
2 stk eple
1 ts malt kanel
2 stk egg
1,5 dl sukker
1,5 dl hvetemel
1 dl havremel eller lettkokte havregryn
1 ts bakepulver
Fremgangsmåte:
Smelt smøret og sett til avkjøling. Rens og riv eplene. Visp egg og sukker til eggedosis. Tilsett mel, bakepulver og kanel, det avkjølte smøret og
revne epler. Fordel røren i muffinsformene, og sett dem utover en stekeplate.
Stek muffinsene midt i ovnen ved 225 °C i ca 10 minutter. Avkjøles på rist.
Muffinsene kan serveres som de er, eller vær kreativ og lag pynt som passer til anledningen.
Havresuppe
Et sunnere alternativ til kakao, toddy og andre varme drikker. Havresuppe er lett fordøyelig, og varmer og metter godt.
Ingredienser:
1,5 dl havregryn (lettkokte)
1 l vann
½ ts salt
saft eller melk
Fremgangsmåte:
Havregryn og vann småkokes i noen minutter og tilsettes litt salt.
Tilsett litt rød saft eller melk før servering.
Legg inn kommentar eller trykk liker på denne artikkelen.
Intern:1995