Sett smak på kjærligheten!


Oppdatertdato: 2005-02-01 Tema: Fest Forfatter: Utgiver: Matoppskrift.no Først Utgitt: Fotograf: Jarle Nyttingnes


St.Valentines dagen 14.FebruarDet er forskjellige oppfatninger når det gjelder opprinnelsen til St. Valentine’s Dag. Enkelte eksperter hevder at dagen stammer fra St. Valentine, en romer som ble martyr fordi han nektet å oppgi sin kristne tro. Han døde 14. februar i året 269, på den dag som var avsatt til kjærlighetslotterier. Legenden vil ha det til at St. Valentine etterlot en avskjedshilsen til fengselsvokterens datter, undertegnet ”From Your Valentine”.
Etter hvert ble 14. februar den dagen da man utvekslet kjærlighetserklæringer, og St. Valentine ble de forelskedes helgenfigur. Dagen ble markert med å sende dikt og enkle gaver som blomster og konfekt. Ofte ble det arrangert sosiale sammenkomster eller ball.

Melk.no - Opplysningskontoret for Meieriprodukter ønsker å sette smak på kjærligheten og har komponert en treretters kjærlighetsmeny for deg som vil overraske din kjære med en matopplevelse utenom det vanlige. I år faller Valentinsdagen på en mandag, men det er ingen grunn til å la være å imponere din utkårede av den grunn. Frem med stekepannen og stearinlysene!!

Butterdeigshjerte med scampi og sitrussalat2 personer

2 stk butterdeigsplater
1 appelsin
1 lime
1 rosa grape frukt
16 stk scampi

Tzasiki:

2 dl kesam
1/2 slangeagurk, grovt revet
1 hvitløksfedd, presset
½ ts salt

Stans ut hjerter i butterdeig, bruk en pepperkakeform eller en kniv og skjær ut dine egne designede hjerter. Stek butterdeigen i 5 minutter på 180 °C. Skjær fileter av appelsin, grapefrukt og lime. Press ut resten av saften fra frukten og la filetene ligge i denne saften når du serverer. Stek scampiene lett i stekepanne, ca. 3 minutter på hver side. Bland sammen tzasiki av kesam, agurk, salt og hvitløk.
Del butterdeigshjertene på langs, legg på scampi, sitrussalat og tzasiki.

Breiflabbhjerte2 personer

400 g breiflabbfilet
1 ss pesto
1 ss griljermel
1 fedd hvitløk, presset

Garnityr:

1 stk rødløk
100 g aspargesbønner
50 g østerssopp

Jordskokkpurè:

4 stk jordskokker (eller 1 selleri)
1 dl melk
2 ss smør
salt og pepper

Saus:

1 dl hvitvin
2 eggeplommer
1,5 dl kesam

Skrell og kok jordskokkene møre i melk og mos de med et mosejern eller en stavmikser. Tilsett smør og smak til med litt salt og pepper.

Skjær breiflabben i 4 stykker. Bland pesto, griljermel, hvitløk og pensle breiflabbstykkene med dette. Legg breiflabben i en ildfast form og bak denne i ovn på 200°C i 7-10 minutter.
Skjær rødløken i båter, østersoppen i skiver og varm dette i smør sammen med aspargesbønnene i panne i ca 5 minutter.

Lag sausen ved å piske eggeplommer og hvitvin i en bolle over vannbad (bolle satt i en kjele med kokende vann). Når sausen begynner å tykne tilsetter du kesam, litt salt og pepper. Når du serverer; legg grønnsakene i bunn, og form fisken som et hjerte på tallerken. Legg to skjeer med jordskokkpuré på tallerken og hell litt saus over, eller server ved siden av.

Flytende sjokoladehjerte med vaniljekesam2 hjertekaker

100 g mørk kokesjokolade
25 g smør
1 egg
25 g sukker
1 dl kesam vanilje
30 g hvetemel

I ovn ved 190 °C i ca. 15 minutter

Brekk opp sjokoladen og smelt den sammen med smøret på svak varme. Avkjøl blandingen til romtemperatur, men pass på at den ikke stivner.
Visp eggedosis av egg og sukker, sikt i hvetemel og vend forsiktig inn kesam og smeltet sjokolade.

Fyll røren i smurte porsjonsformer og stek kakene midt i ovnen til overflaten er fast. Kaken skal fortsatt være flytende inni når den serveres.
La kakene stå et par minutter i formene før de hvelves ut på porsjonstallerkener. Server dem varme, pyntet med bær og med vaniljekesam til. Drypp dråper av jordbær- eller bringebærsaus (fra flaske) i kesamen og trekk en knivspiss gjennom, da blir det hjertemønster.

Annonse
Legg inn kommentar eller trykk liker på denne artikkelen.


Intern:518
Info.Produkttester.
Grønnsaker.

Ansvarlig utgiver: © 2002- Databasesør AS Adresse: Matoppskrift.no,
Major Laudalsvei 6, 4630 Kristiansand Orgnr.: 911 668 602 mva.