Sherry – kunsten å drikke bedre


Oppdatertdato: 2004-11-17 Tema: Hetvin Forfatter: Utgiver: Matoppskrift.no Først Utgitt: Fotograf: Desken


Ungdommelig renessanse:

Sherry – kunsten å drikke bedre

Fortjener sherry stempelet som en kaffeslaberas-vin for pensjonister? – Tvert om, sherry er i ferd med å bli en trenddrikk også for de litt yngre, sier Line Enerhaugen hos vinimportøren Maxxium Norge.
Vi har sett nærmere på to typer sherry fra produsenten Williams & Humbert: Dry Sack Fino og Dry Sack Medium Dry. Denne produsenten har med fordel valgt en mer ungdommelig tilnærming til sherry. De har valgt stilrene vinflasker og utstyrt disse med tapasoppskrifter som henger rundt flaskehalsen.

Fin sherry

Dry Sack fino er den letteste og mest elegante av sherryene fra Williams & Humbert. Det er en veldig lys sherry med elegant duft av valnøtt, mandel, fersk eik og sjøsalt. Smaken er meget tørr og lett med den typiske blomsterkarakteren. Den har bra syrer og en svak og bitter smak av mandel og nøtter i ettersmaken. Den skal serveres til tapas og annen salt fingermat. Prøv den også til røkt kjøtt, fisk, kanskje til og med laks og den kan med interkontinental fordel prøves til sushi – en ny og annerledes kombinasjon som både er rask og enkel å servere. Sherry drikkes fra små hvitvinsglass og så kald at det blir dugg på glasset.

Halvtørr sherry

Ifølge den norske importøren, er det allikevel Dry Sack Medium Dry som er flaggskipet til Williams & Humbert. Dette er en ravgul sherry med varm og moden duft av tørket frukt og ristede nøtter. Den er halvtørr og fyldig med velbalanserte syrer og en lang ettersmak.

Engelsk historie

Spanske Willams & Humbert ble grunnlagt i 1877 av Aleksander Williams, en av de mange engelskmennene som står for sherry- og portvinsproduksjon i Jerez og Oporto. Williams & Humbert er blitt en av de ledende innen import av sherry og brandy og har blant annet kjente merker som Dry Sack, Canasta Cream, Walnut Brown, A Winter’s Tale og selger blant annet til Storhertugen av Alba. Produsenten sier at mye av suksessen skyldes kvalitet fra de 500 hektar store vinmarkene og det moderne produksjonsutstyret. Flaggskipet Dry Sack Medium Dry er verdens mest konsumerte sherry i sitt slag: Denne lages av Amontillado-, Oloroso og Pedro Ximénez viner som får sin harmoni og balanse etter lagring med Dry Sacks egen solerametode. Denne er et unikt for sherry der man kontinuerlig og etappevis blander viner av ulik alder for å få en vin som holder samme kvalitet fra år til år. Denne modningsprosessen utvikler de særegne smakene som er så typiske for sherry.

Unik plassering

Det helt unike med sherry er kanskje særlig den geografiske plasseringen av vingårdene som ligger i det såkalte ”sherrytriangelet” med byene Jerez, Sanlúcar de Barrameda og El Puerto de Santa Mariá. Det er disse tre stedene som produserer så å si all den ekte sherryen som skipes ut til resten av verden. Og det er ikke helt uten årsak. Landet er knusktørt og plassert mellom Cadiz og Sevilla ved Andalusias atlanterhavskyst. Her blåser den salttunge vestavinden på de nakne vinstokkene og solen steker i den varme spanske sommeren. Hva annet enn druer holder ut slike forhold? Druer må som kjent lide for å produsere noe stort. Jorden på disse stedene er hvit på grunn av det høye kalkinnholdet og den dominerende druesorten i området er Palomino og litt Pedro Ximenez og Muscatel. Dry Sack Medium Dry inneholder de to førstnevnte, mens Finoen er et rent Palomino-produkt. . Til tross for den korte avstanden mellom stedene i sherrytriangelet, påvirkes vinen som produseres av alle atmosfæriske og klimatiske forhold.

Vin-tørste imperialister

Noen sier at det var fønikerne som introduserte vin i Spania, men det er mer sannsynlig at det var grekerne som tok med seg vin til spania i år 500-600 e.kr. Men det også er bare gjetting, men selve navnet Jerez kan være av gresk opprinnelse: De kan ha importert vin fra den persiske byen ”Shiraz”. I dag er alle de store sherry-merkene tilknyttet Jerez på en eller annen måte.

Når romerne invaderte Spania fant de mange vingårder og en raskt voksende vinkultur. Senere var det maurerne som regjerte landet i 700 år. Jerez vokste både i størrelse og rikdom under maurernes herredømme. De kalte byen ”Seris” som senere ble kalt ”Jerez” av spanjolene og ”Sherry” av engelskmennene. Allerede på 1700-tallet var sherry-handelen med England godt etablert, men kan spores tilbake til maurernes tid.

Smak og behag:
Navn: Dry Sack Fino
Karakteristikk: Fin balanse med hint av mandel og nøtter i ettersmaken. Lett og elegant
Druer: Palomino
Land/distrikt: Spania
Lagring: Vinen er drikkeklar
Serveringstemperatur: Avkjølt og duggfrisk
Produsent: Williams & Humbert
Importør: Maxxium Norge AS
Alkoholstyrke: 17%
Pris: 74,30,-
Pol nr: 34241 (basis)

Passer til: Sushi, tapas, skalldyr og fisk.

Smak og behag:
Navn: Dry Sack Medium Dry
Karakteristikk: Fin balanse med hint av mandel og nøtter i ettersmaken. Lett og elegant
Druer: Palomino og litt Pedro Ximenez
Land/distrikt: Spania
Lagring: Vinen er drikkeklar
Serveringstemperatur: Avkjølt og duggfrisk
Produsent: Williams & Humbert
Importør: Maxxium Norge AS
Alkoholstyrke: 15%
Pris: 123,-
Pol nr: 12127 (basis)
Passer til: Shushi, tapas, skalldyr og fisk.

Hva er egentlig tapas?

Sherry har fått et litt uheldig stempel som en drink som nytes best av pensjonister og da hels som en digestiv alkohol etter kaffeslaberas og den slags. En venn sa til meg her forleden: Sherry ? Ække det gammal dame drink a? Jeg prøvde så godt jeg kunne å forklare at sherry i alle fall ikke er mindre trendy enn tapas – som for øvrig er svært så in.

Tapas kommer fra verbet ”tapar” som betyr ”å dekke [et behov]”. Og med tapas kan man nemlig dekke mye av sulten som oppstår etter å ha tatt et glass vin. Spanske tapas har med årene blitt utviklet fra å være en enkel skive skinke eller et fat oliven som tillegg til vinen, til å bli en hel gastronomisk meny med både kalde og varme småretter. ”Å gå og spise” tapas er et vanlig uttrykk i Spania. Men det handler ikke om å spise fastfood istedenfor en stor lunsj eller middag. Det er heller en sosial aktivitet der man treffes for å kose seg riktig. Tenk også på at sherry er en vin og at en åpnet flaske bør drikkes omgående men kan til nød oppbevares i kjøleskap opp til en måned. Faktum er at åpnet sherry ikke tåler oppbevaring i et varmt barskap tåler maks fire uker i kjøleskap.

Vi har sett nærmere på tapasoppskrifter som følger med Dry Sack sherryene:

Ostetapas

6 tykke skiver Norvegia
Paprikapulver
6 skiver fransk brød
Dryss paprikapulver over osten, legg det på det franske brødet og varm det i ovnen.

Reketapas

12 store rensede reker
6 skiver med røkt bacon, hver av dem delt i 2 deler.
6 coctailpinner eller tannstikker
6 ferske sopper
Litt olivenolje før steking av ingrediensene.
(Rull rekene i bacon og bruk en tannpirker for å få det til å henge sammen. Tilsett soppene og pepper. Stek i stekepanne til baconet er sprøtt.)

Reinsdyrtapas

2 egg
100g skogsopp
6 skiver røkt reinsdyrkjøtt
6 skiver fransk toast
Litt olivenolje til steking av soppen.
Stek soppen i en panne. Knus eggene og rør rundt sammen med soppen. Plasser eggerøren på toast-skivene, legg reinsdyrkjøttet på toppen og server.

Røkelakstapas

Skiver av kokte nye poteter
Røkelaks i skiver
Opphakket vårløk
Litt majones
6 baguette-skiver
Spre skivene og smør på majones, legg på potetskivene, røkelaksen og dryss vårløken på.

Bon apétit!

Annonse
Legg inn kommentar eller trykk liker på denne artikkelen.


Intern:428Ansvarlig utgiver: © 2002- Databasesør AS Adresse: Matoppskrift.no,
Major Laudalsvei 6, 4630 Kristiansand Orgnr.: 911 668 602 mva.