Sild som forfører smaksløkene


Oppdatertdato: 2012-07-17 Tema: Fisk Forfatter: Utgiver: Matoppskrift.no Først Utgitt: Fotograf: Aina C. Hole


Kun den beste silden blir til matjessild. Dette er tre år gammel jomfrusild som fiskes like før den rekker å gyte. Smaken er særpreget, mild og fløteaktig.
Den deilige råvaren matjes er delikat og lettsaltet jomfrusild med en rund og god sildesmak, og en mør konsistens som gjør at den smelter på tungen. Den selges ferdig filetert i fryst tilstand, og er serveringsklar straks den er tint. I følge sildeekspert og –entusiast Synne Guldbrandsen, fortjener matjessild hedersplassen på sommerens festbord.

– Den runde smaken er annerledes enn noen annen sild du har smakt, fordi matjes er saltet kun et døgn. Ikke bare smaken er særpreget, det er også den myke konsistensen sier Synne Guldbrandsen i Norges sjømatråd.

Bruksvennlig råvare

43 spisesteder landet over deltar i det kulinariske nettverket «Smak av kysten», alle med sild på menyen nå i sommer. Kjøkkensjef Bjarte Finne på restaurant «På høyden» i Bergen understreker sildens mangfoldighet.

– Sild smaker godt! Dessuten kan du enkelt steke, bake, sylte og røyke den, silda tåler nesten alt – også kraftige smaker. Sild er ikke bare pålegg, men også forrett og hovedrett, sier kjøkkensjefen.
Matjessildproduksjon er stort i Norge og det produseres 140 million matjessild langs norskekysten hvert år. Det meste eksporteres ut, særlig til Nederland og Tyskland. Hvert år feires matjessilda med en festival og fest. I gourmetbyen Glückstädter arrangeres «Matjeswochen», i år starter festen 21. juni.

Fin som fastfood

Det er vanlig å spise matjessild som hurtigmat ved en bod, hjemme eller på restaurant. Matjes kan sammenlignes med annen rå fisk som passer til sushi, og den passer også perfekt på koldtbord.

– Ofte blir den spist med litt kuttet løk, men mange mener at det ødelegger den fine smaken. Andre serveringstips er matjessild med rødbeter, sylteagurk, kokte poteter, potetsalat, tomat, flatbrød, loff, grovbrød, rugbrød og rømme. Med andre ord et herlig sommermåltid, sier Guldbrandsen.

Oppskriften på matjestartar med eple

Sommeren er like frisk som matjestartar med syrlig eple og dill. Oppskriften egner seg godt når du inviterer til sommerlunsj eller lager forrett til en bedre middag.

Ingredienser (4 porsjoner):

4 stk doble fileter ?matjessild
1 stk løk
1 stk eple
1 ts sitronsaft
4 ss crème fraîche
1 ss dill og frisk pepper

Tilbehør:
grovbrød
reddik
salat
Fremgangsmåte:
• Hakk matjesfiletene grovt, finhakk løk, og skrell og skjær eple i små terninger. Ha sitronsaft over epleterningene.
• Bland matjessild, løk, eple, crème fraîche, og finhakket dill.
• Smak til med pepper.
• Legg blandingen på en skive brød. Pynt med reddikskiver og salat.

Tips: Du kan bruke en liten ringform eller lignende for å forme brødet og tartaren.

Annonse
Legg inn kommentar eller trykk liker på denne artikkelen.


Intern:2485
Info.Bringebær.
Sommermat.

Ansvarlig utgiver: © 2002- Databasesør AS Adresse: Matoppskrift.no,
Major Laudalsvei 6, 4630 Kristiansand Orgnr.: 911 668 602 mva.