Single dropper middagen


Oppdatertdato: 2011-02-21 Tema: Nybegynner Forfatter: Utgiver: Matoppskrift.no Først Utgitt: Fotograf: matprat.no


Oslo (NW): Andelen nordmenn som bor alene øker kraftig. En av fire single dropper middagen opptil flere dager i uken. –
Uheldig og unødvendig, mener ernæringsekspert.
40 prosent av norske husholdninger består nå av bare én person. I 1980 var tallet 28 prosent, ifølge Statistisk sentralbyrå.
– I lang tid har vi sett at det å lage middag nedprioriteres blant enslige, sier ernæringsansvarlig Vibeke Bugge i Opplysningskontoret for egg og kjøtt.
Hver fjerde som bor alene har latt være å spise middag to eller flere ganger siste syv dager, ifølge undersøkelsen Norske Spisefakta fra Synovate. Det er dobbelt så ofte i forhold til de som bor sammen med andre.
Utviklingen er både uheldig og unødvendig, mener Bugge.

– Alternativet er ofte usunne matvaner der man ikke får et balansert kosthold. De som dropper middag har gjerne vanskeligheter med å få i seg nok grønnsaker.
Mange enslige spiser ferdigmiddager flere ganger i måneden. Fjordland har solgt over ti millioner ferdigmiddager det siste året, og flere produsenter har lansert ferdigmiddager de siste årene.

– Trenden er at folk etterspør ferdigretter med lavt fettinnhold og mer grønnsaker. Derfor lanserer vi stadig flere nøkkelhullmerkede retter, sier kommunikasjonssjef Anne Marit Rødland i Fjordland.

Finn ut hva du spiser

– Å spise sunt krever planlegging, uansett om du bor alene eller sammen med andre, sier Vibeke Bugge.
De som dropper middag er mer utsatt for å få et ensidig og dårlig kosthold enn andre.

– Noen spiser for mye hurtigmat og legger på seg. Mange får ikke i seg en balansert kost med de næringsstoffene kroppen trenger.
Hun anbefaler folk å skrive ned alt de spiser i løpet av en uke.

– Da får man et veldig klart bilde av kostholdet, hva man spiser for mye eller for lite av. Det gir muligheter for endring. Mange vil oppdage at de bør bytte ut en del matvarer med magrere varianter, fullkornsvarianter og generelt spise mer variert, sier Bugge.
Både unge og eldre som bor alene kan med fordel gjøre en slik øvelse.

– Mange studenter vil for eksempel se at de spiser veldig mye ferdignudler, som har mye fett og lavt næringsinnhold. Godt voksne får ofte i seg for mye stekt mat og farsemat med mye mettet fett.
Kjøttdeig kan med fordel byttes ut med karbonadedeig, som bare inneholder en tredel av fettmengden. Handler man inn i stort blir det som regel mye rimeligere.

Skreddersydde oppskrifter

Enslige synes ofte det er et ork å lage middag hver dag, men med planlegging kan det bli mye enklere, mener Vibeke Bugge.

– Planleggingen bør bestå i at man kjøper inn middagsmat for en uke av gangen. Kok gode sauser, buljonger og supper som gjerne kan fryses ned. Stavmikser er et fantastisk og anvendelig redskap til mange middagsretter.
Oppskrifter fra både kokebøker og ukeblader er gjerne beregnet på tre-fire personer, og mange synes det er kjedelig å måtte endre på oppskriftene.

– På matprat.no har vi gjort dette enkelt. Man legger selv inn hvor mange personer det skal lages mat til, og så endres oppskriftene automatisk. Det handler ofte om å motivere seg selv. Middag kan være så enkelt som en omelett med salat og brød, sier Vibeke Bugge.

FAKTA:

863 000 nordmenn bor alene. De fleste enslige bor i utkantkommuner og i de store byene. Oslo har flest aleneboere, mens det er færrest i Akershus og Sogn og Fjordane.
51 prosent av single spiser ofte middag som er enkel å tilberede. Tilsvarende tall for barnefamilier er 31 prosent.
24 prosent av enslige har de siste syv dagene droppet å spise middag to eller flere dager. Det er dobbelt så ofte i forhold til de som bor sammen med andre.
De fleste single spiser ikke så ofte sammen med andre eller på restaurant. 88 prosent sier de ofte spiser alene.

Ferdigmiddager er blitt populært blant enslige. De mest populære ferdigmiddagene fra Fjordland er kjøttkaker, svenske kjøttboller og svinestek med surkål og poteter. Menn kjøper ferdigmiddag dobbelt så ofte som kvinner. Kvinner ønsker flere ferdigretter med mer grønnsaker, ifølge Fjordland.

(KILDE: Statistisk sentralbyrå, Synovate/ Norske Spisefakta 2010, Fjordland)

Annonse
Legg inn kommentar eller trykk liker på denne artikkelen.


Intern:2103
Norsk mat.Lavkarbo.
Kjøttkaker.

Ansvarlig utgiver: © 2002- Databasesør AS Adresse: Matoppskrift.no,
Major Laudalsvei 6, 4630 Kristiansand Orgnr.: 911 668 602 mva.