
Vi skreller og spiser sitrus vinteren igjennom. Vi er en sitrusspisende nasjon med bl.a. et forbruk på ca. 5 kg klementiner pr. person i året. Nå går vi inn i høysesongen, nemlig julen.
Appelsin
Appelsiner kommer opprinnelig fra Kina. Navnet er lånt fra det tyske Apfelsine som betyr kinesisk eple. Fra 1500-tallet ble appelsintreet kjent i Europa som en prydbusk. Appelsinfrukten ble symbolet på rikdom, makt og et visst verdensry i vår del av verden.
Det var reisende handelsmenn som fraktet denne gylne frukten fra land til land, fra Kina til India, fra India til araberlandene. Og det var araberne som tok appelsinen med til landene rundt Middelhavet. På 1800-tallet startet produksjon av appelsiner i Europa. I dag er det en frukt som vi skreller og nyter med den aller største selvfølge.
Mandariner
Klementiner og mandariner tilhører en stor familie som vi kaller ”småsitrus”. Mandariner stammer fra Kina. Den kom til Europa, nærmere bestemt til Italia, i romertiden. Det var arabiske handelsmenn som hadde med seg mandariner fra den fjerne Østen på lik linje med appelsinens ankomst til denne del av verden. Mandarinen ble som appelsinen brukt som en kostelig gave og var så absolutt et symbol på stor velstand og makt. Mandariner har steiner i fruktkjøttet.
Pga. steinene er ikke mandarin noe for det norske markedet, som heller vil ha klementiner.
Klementiner
Klementiner er en krysning mellom mandariner og pomerans, og ble videre dyrket fram av pater Clement Rodin fra Algerie i 1902. I dag har vi et stort antall klementinsorter som er forsket fram. Med et stort sortsutvalg gis det mulighet for å utvide til en lengre sesong, som i dag er fra oktober til mars.
I 1963 hadde vi den første spede importen av klementiner med 300 kasser á 10 kg. Utviklingen har vært et eventyr. I dag forbruker vi altså hele 5 kg klementiner pr. person i året, og med hovedforbruket rundt jul.
Jeg vil og nevne andre sitrusfrukter som inngår i vårt kjøkken, men som ikke er så vanlige.
Bergamott og pomerans.
Bergamotten ser ut som en liten appelsin og er antakelig en krysning mellom lime og bitterappelsin. Det grønnlige kjøttet er altfor surt og bittert til å spises. Det gulaktige skallet er rikholdig på en flyktig olje.
Skallet blir brukt som smaksingrediens til kaker og konditorvarer, mens oljen blir brukt i konditorvarer og til destillering. Bergamottoljen er smakssetter i Earl Grey te.
Bitterappelsin kalles også pomerans eller Sevilla appelsin. Skallet er tykt og grovt med et skjær av grønt eller gult.
Bitterappelsiner blir ofte hermetisert eller kokt til marmelade, syltetøy, gelè, sirup og sauser. Uttrekk av bladene sies å stimulere fordøyelsen og motvirke spasmer. Av bitterappelsinens blomster blir det laget neroliolje og appelsinblomstvann. Appelsinsmaken på Cointreau, Curacao og Grand Marnier kommer fra bitterappelsinens skall. Brukes og tørket i baking, og mange julekaker inneholder pomerans.
Cedrat
Dette er stamfrukten til sitrusartene. De er store og har ett tykt skall. Brukes til sukat.
Lime og sitron
Lime ligner på sitron men er mindre med grønt skall. Ikke så sur som sitron. Gulgrønt saftig fruktkjøtt.
Brukes på retter av fisk og skalldyr, saften i sauser, dressinger og desserter. Brukes i drinker som pynt og i likører. Kjøttet gir smak til punsjer og tropiske cocktails, og uthever smaken på fjærkre, bønner og grønnsaksupper. Den klassiske peruvianske retten ceviche består av rå fisk marinert i limesaft.
Grapefrukt
Frukten er stor og har gult, lysegrønt eller orange tykt skall. Er større enn appelsin. Grapefrukt kan noen ganger forveksles med pomelo. Det er flere typer, men mest vanlig er den gule som har en litt bitter smak. Velg frukter som er tunge i forhold til størrelsen, med tett og skinnende skall.
Frukten blir ofte delt i to og kjøttet spist med skje. Grillet kan grapefrukt serveres til and, kylling, svinekjøtt eller reker. Grapefrukt passer fint til blandede salater og i en rekke desserter. Den kan brukes som erstatning for appelsin eller ananas i de fleste oppskrifter. Grapefrukt er rik på vitamin C, stimulerer appetitten og blir brukt for sine fordøyelsesmessige, antiseptiske, styrkende og urindrivende egenskaper.
Huskeregler når det gjelder sitrusfrukter
Når det står i en oppskrift at frukten skal vaskes, så gjør det. Dette er viktig.
Sitrus smaker best ved romtemperatur. Blir syrligere ved temperaturer under stuetemp.
Mat og drikke med sitrus gjør at man blir lettere sjøsyk. Så sitronfromasj på julebordet på danmarksfergen er ikke lurt hvis man har lett for å bli sjøsyk. Dette rådet fikk jeg av Geir Andresen.
Import
Vi har hovedimporten av appelsiner og klementiner fra Spania, som kan skilte med 30-35 forskjellige sorter.
C-vitaminkilde
Sitrus er en meget god C-vitaminkilde, men også A og B vitaminer. Sitrus er holdbare og kan serveres og spises naturell. Sitrus er videre deilig i både kake- og dessertvarianter.
Enkel oppskrift
En meget enkel appelsindessert er å skrelle og skjære appelsiner i tynne skiver som legges lagvis på et egnet fat. Dryss over sukker og kanel. Pynt med litt frisk sitronmelisse.
Eksotisk fruktsalat med råkrem
2 epler
3 appelsiner
2 bananer
2 kiwi frukter
2 - 4 fikener
1 lite boks ananas
1/2 melon
røde og grønne druer
stjernefrukt (carambole)
evt, nøtter
Sukkerlake
1 dl vann
1 dl sukker
1 1/2 dl saft fra frukten
stjerneanis
vaniljesukker
Råkrem
2 egg eller
4 eggeplommer
1 dl sukker
3 dl kremfløte
En frisk avslutning på et godt måltid.
Kok opp sukker, vann og saft. La laken koke I noen minutter. Smak den godt til md anis og vaniljesukker. Rens og skjær frukten i pene biter. Del druene i to og ta ut steinene, legg frukten pent opp i en serveringsbolle og slå laken over. La det stå og trekke en stund før servering.
Råkrem
En god, gammeldags krem som passer til fruktsalater, geléer o.l.
Visp stiv eggedosis av egg og sukker. Visp fløten til krem. Vend eggedosisen lett inn i kremen rett før servering.
Carriers frosne appelsiner
4 store appelsiner
2 store egg
1 dl sukker
kjøttet fra appelsinene
1 dl appelsinjuice
1 1/2 dl kremfløte
estragon
Pisk egg og sukker riktig porøst. Bland inn appelsinkjøttet i småbiter og juicen. Visp alt kraftig og lenge. Fyll fromasjen i de tomme appelsinskallene og sett dem i fryseren i ca 2 timer.
Like før servering piskes kremen og has i sprøytepose. Pynt på toppen av hver appelsin med en kremtopp og strø over estragon.
Serveres straks til kaffe og småkaker.
Appelsin-omelett (Omelette de arance)
6 egg
3 appelsiner
100 g sukker
1 1/2 ss smør
3/4 dl rom
1/2 ts salt
Skrell appelsinene, fjern det hvite omhyggelig og skjær meget tynne skiver. Ta steinene forsiktig ut. Legg skivene lagvis med ¾ av sukkeret i en halvdyp bolle. Hell halvparten av rommen over og la appelsinskivene stå og trekke ca 2 timer.
Pisk eggene sammen med saltet, smelt smøret i en stor panne og hell eggene oppi når smøret begynner å bruse. La eggemassen stivne på svak varme. Legg de avdryppede appelsinskivene litt om hverandre langs midten av omeletten. Brett sidene inn over appelsinskivene og la omeletten stå slik et øyeblikk.
Legg den så forsiktig over på et varmt fat, dryss resten av sukkeret over og hell marinaden og resten av rommen over. Tenn på og server omeletten.
Svinefilet i appelsinsaus
50 g smør
1 løk i tynne skiver
3/4 kg svinefilet i terninger
revet skall av 2 appelsiner
saft av 3 appelsiner
3,5 dl hønsebuljong
2 grønne hakkede chilipepper
1 ts presset hvitløk
1 ss koriander hakket
2 ts maizena
1 ss kaldt vann
salt og pepper
Varm smør i en stor stekepanne.
Surr løken til den er myk og ta den over i en skål.
Brun deretter kjøttet i pannen.
Bland appelsinskall, saft, buljong, chili, hvitløk og koriander og hell det over svinekjøttet.
Kok opp og tilsett løken.
Surr i 10 minutter og legg kjøttet over i en varm skål.
Bland maisenna og vann og hell det over sausen. Rør godt og tilsett krydder.
Helles over kjøttet ved servering.
Serveres med ris, salat og evt brød.
Avocado, appelsin og mandelsalat
2 appelsiner
2 saftige tomater
2 små avocado
4 ss olivenolje
2 ss sitronsaft
1 ss hakket, frisk persille
1 liten løk, skåret i ringer
salt
malt svart pepper
25 g mandelspon
12 svarte oliven til pynt
Skrell appelsinene, og skjær dem i tykke skiver. Dypp tomatene i kokende vann i 30 sekunder, ha dem så over i kaldt vann. Flå av skinnet, del tomatene i fire båter, ta ut frøene og del dem i biter.
Del avocadoene i to, fjern steinene og skjær forsiktig bort skallet. Del i biter.
Bland olivenolje, sitronsaft og hakket persille. Smak til med salt og pepper. Legg tomat- og avocadobitene i halvparten av dressingen.
Legg appelsinskivene på et serveringsfat, og fordel løkringene over. Hell over resten av dressingen. Legg avocado- og tomatblandingen midt på fatet. Pynt med mandelspon og svarte oliven.
Legg inn kommentar eller trykk liker på denne artikkelen.
Intern:99