Sjalottløken blir norsk


Oppdatertdato: 2005-11-25 Tema: Løk Forfatter: Utgiver: Matoppskrift.no Først Utgitt: Fotograf: Ketil Sandviken, Alf Børjesson


Oslo (NW): Da Arne Brimi begynte å si ’’sjalottlauk’’ på TV for snart ti år siden, var den ukjent for nordmenn flest. I år spiser vi mer enn et halvt tusen tonn sjalottløk, og stadig mer dyrkes i Norge.
– Sjalottløken har på veldig kort tid blitt en viktig del av det norske kostholdet. Nordmenn liker den forholdsvis milde smaken. Vi spiser sjalottløken rå, kokt, stekt eller smørdampet, sier produktsjef Espen Gultvedt i Bama.

Konkurransedyktig

For ti år siden importerte vi bare 60 tonn sjalottløk og dyrket ingenting selv. I år spiser vi over 550 tonn, og 44 prosent dyrkes i Norge. Bama er den største grossisten av sjalottløk og har økt salget med 23 prosent de siste to årene.
– Sjalottløken dyrkes i Hedmark, Oppland og Vestfold. Den trives i mørk og steinete jord, som absorberer solvarmen godt. Og norske produsenter leverer løken til konkurransedyktig pris sier Gultvedt.
Nordmenn spiser stadig mer av alle typer løk, og sjalottløkens suksess er en følge av den trenden. Men Bama nøler ikke med å gi mye av æren til kjendiskokk Arne Brimi.

Planlagt strategi

Den lille løken ble i sin tid ble tatt med fra Midtøsten til Europa av franske korsfarere, men det trengtes en TV-kokk fra Lom for å frakte den det siste stykket til Norge.
– Det var ganske bevisst fra min side å bruke sjalottløk i matlaging på TV. Sjalottløk passer til det meste og bygger opp smaken på en fenomenal måte. Den har dessuten en veldig grei størrelse når du er på tur, sier Arne Brimi.
Han omtaler sjalottløken som ’’lite kommersiell’’.
– Det er en kolossal interesse for matlaging for tiden. Noe er forbigående trender, men vi kommer alltid tilbake til de klassiske og grunnleggende råvarene, deriblant sjalottløken. Det er noe koselig over det å kunne promotere en råvare som er så ukomplisert og rimelig, sier Brimi.

Foredles i Norge

Brimi slår et slag for norske råvarer når han får sjansen.
– Jeg er overbevist om at norske rotgrønnsaker er blant de beste i Europa. Vi bor i en utkant der forutsetningene for dyrking av grønnsaker er annerledes enn lenger sør. Vårt skiftende klima gjør at kvaliteten på løk, gulrot, sellerirot og kålrot foredles på en helt annen måte, sier Brimi.

Noen oppskrifter med sjalottlauk

Bakt løk

Brukes som fingermat eller tilbehør.

20 sjalottløk
20 fedd hvitløk
200 gr grovsalt

Bakt løk passer til det meste
Legg saltet i bunnen av en ildfast form, legg på løk og hvitløk og bak i ovn på 180 –200 grader i ca. 20 minutter .

Kremet løk

Brukes som tilbehør

Ca 500 g løk,i skiver, gjerne sjalottløk
1 1/2 dl vann
1 dl helmelk
1/2 dl kremfløte
2 ss hvetemel
Salt, pepper og revet muskat

Kok løken mør i vannet. Rist sammen melk og mel i et glass med skrulokk. Rør jevningen ned i løken. Tilsett fløten og rør til det koker. La koke ca. 5 minutter. Spe med mer melk hvis det blir for tykt og smal til med salt, pepper og muskat.

Skinke- og løkpai

Deig:
60 g smør
2 dl grovbakstmel
100 g cottage cheese

Fyll:
200 g Picnic skinke
15 små sjalottløk eller stjerneløk
1 purre
1-2 ss olje/smør til steking
3 dl fløtemelk
4 egg
3 dl revet Jarlsberg, eller annen hvit ost
1 ts salt
1/2 ts pepper
1/5 ts muskatnøtt

1. Start med å lage paibunnen. Ha alle ingredeiensene i en food-processor og kjør til alt er blandet. Evt. smuldre smør og mel, rør inn cottage cheese og kna sammen til en deig. La deigen hvile kaldt ca. 30 minutter.
2. Trykk deigen ut i en paiform og prikk den godt med en gaffel. Forstek bunnen på 200 grader i ca. 15 minutter.
3. Skrell løken og skjær den i båter. Purre vaskes godt og skjæres i ringer. Fres løk og purre i litt olje eller smør i en panne til den blir myk og blank.
4. Bland fløtemelk, egg og revet ost. Tilsett krydder. Legg løk og skinke i paibunnen og hell osteblandingen over. Stek paien på 180 grader i ca. 30 minutter.

Server med frisk salat.

Løksaus med sjalottløk

3 - 4 sjalottløk,
2 små sylteagurker eller 5 - 6 små sure agurker(cornichos),
1 ts sennep(Dijon),
1 ts paprikapulver,
2 ss finhakket persille,
1 dl kraft,
1 dl kremfløte

Rens løken og skjær i tynne strimler. Stek dem blanke. Del agurkene i strimler og la dem surre med. Tilsett sennep, paprikapulver og persille. Spe med kraft (evt. buljongpulver/vann) og kok ut pannen. Hell i fløten og la sausen få koke litt inn (reduseres) til fyldig konsistens. Passer til biffer.

Annonse
Legg inn kommentar eller trykk liker på denne artikkelen.


Intern:717
Norsk mat.Hverdagsmat.
Lapskaus.

Ansvarlig utgiver: © 2002- Databasesør AS Adresse: Matoppskrift.no,
Major Laudalsvei 6, 4630 Kristiansand Orgnr.: 911 668 602 mva.